Obavijesti

News

Komentari 21

Hrvatska prekršila konvenciju: Odbili boravak lezbijki iz BiH

Hrvatska prekršila konvenciju: Odbili boravak lezbijki iz BiH
1

Hrvatska je prekršila Europsku konvenciju o ljudskim pravima odbivši dozvolu boravka lezbijki iz Bosne i Hercegovine, objavio u utorak Europski sud za ljudska prava (ECHR)...

VIDEO

Hrvatska je prekršila Europsku konvenciju o ljudskim pravima odbivši dozvolu boravka lezbijki iz Bosne i Hercegovine, objavio u utorak Europski sud za ljudska prava (ECHR) presudivši da se radi o diskriminaciji.

ESLJP-u se obratila državljanka Bosne i Hercegovine Danka Pajić (42) kojoj je 2011. sisačka policija odbila molbu za dozvolu boravka u svrhu okupljanja obitelji jer se željela pridružiti svojoj partnerici koja živi u Hrvatskoj. Policija je tvrdila da njezinim zahtjevom nisu ispunjeni uvjeti iz Zakona o strancima. Odbijena je i njezina kasnija žalba Ministarstvu unutarnjih poslova, a isti je ishod bio na Upravnom sudu u Zagrebu. Na koncu joj je odbijena i ustavna tužba. 

Pajić je potom podnijela tužbu sudu u Strasbourgu tvrdeći da diskriminirana na temelju seksualne orijentacije. Suci ESLJP-a dali su joj za pravo i presudili da prekršeni članci 14. (zabrana diskriminacije) i 8. (pravo na poštivanje privatnog i obiteljskog života) Konvencije o ljudskim pravima. Hrvatska po presudi Danki Pajić mora isplatiti 10 tisuća eura odštete. Hrvatska mora platiti i 5690 eura sudskih troškova. 

ESLJP u obrazloženju presude navodi da hrvatski Zakon o strancima omogućuje traženje dozvole boravka zbog obiteljskog okupljanja osobama heteroseksualnih parova, u braku ili ne, što prešutno isključuje homoseksualne parove iz primjene i tako omogućuje različito tretiranje osoba na temelju njihove seksualne orijentacije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.
Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili
ANALIZA EKSPERTA 24SATA

Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili

Plus+ Minimalan iznos za održavanje iznosi oko 75 milijuna eura ili šest milijuna eura po avionu. Godišnje. Dakle, samo za 12 Rafalea trebat će četiri puta više novca, nego na sve ostale avione i helikoptere u HRZ-u