Obavijesti

News

Komentari 262

Hrvatska slavi Dan državnosti, cijeli državni vrh na Mirogoju

Hrvatska slavi Dan državnosti, cijeli državni vrh na Mirogoju
19

Povodom Dana državnosti predsjednik Ivo Josipović, premijer Zoran Milanović i predsjednik Sabora Josip Leko položili su vijence i zapaliti svijeće na Mirogoju

VIDEO

Republika Hrvatska danas slavi Dan državnosti, kojim se obilježava povijesna odluka o pokretanju postupka razdruživanja Hrvatske od ostalih bivših jugoslavenskih republika, a koju je Hrvatski sabor donio 25. lipnja 1991. Na istoj je sjednici Sabor Republike Hrvatske donio i Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske

Odluci je prethodila referendumska odluka većine hrvatskih građana, (92,18 posto) da Hrvatska neće ostati u SFR Jugoslaviji kao jedinstvenoj saveznoj državi. Nakon isteka tromjesečnog moratorija Hrvatska je 8. listopada 1991. raskinula sve državnopravne sveze s ostalim jugoslavenskim republikama i postala slobodna, samostalna i neovisna država. 

Povodom Dana državnosti predsjednik Ivo Josipović, premijer Zoran Milanović i predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko položili su vijence i zapalili svijeće na Mirogoju kod Zida boli, na grobu Ivice Račana, kod Grobnice narodnih heroja, kod Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, na grobu Franje Tuđmana te kod zajedničke grobnice za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Krematoriju, javlja HRT.

Predsjednik Josipović navečer će prirediti gala koncert Zagrebačke filharmonije u HNK, uoči kojega će uručiti odlikovanja dodijeljena u povodu Dana državnosti. Na koncertu se očekuje cijeli državni vrh. 

Čestitka predsjednika Josipovića

Čestitku objavljenu na HRT-u, prenosimo u cijelosti:

Dan koji obilježavamo kao dan naše mlade Domovine, prilika je da se sjetimo njezine prošlosti, da se podsjetimo na dobre i loše strane naše sadašnjosti, da planiramo našu budućnost. Ove godine, možda više nego ikada prije, moje su misli, siguran sam i mnogih od vas, okrenute budućnosti. Od nastanka nove hrvatske države, čije očuvanje zahvaljujemo hrvatskim braniteljima, herojima Domovinskog rata i domoljublju naših građanki i građana, pa do danas, generacijski je cilj naše politike bio ulazak u euroatlantske integracije.

Od Europe smo već profitirali. Pritom manje mislim na pretpristupne fondove, već na činjenicu da je Hrvatska tijekom pregovora, ispunjavajući kriterije za EU, postala bolje društvo. Ojačali smo demokraciju, ljudska prava, afirmirali se na međunarodnoj sceni, pomirili sa susjedima, ojačali smo institucije, otpočeli borbu protiv korupcije.

Ali, daleko smo od toga da budemo savršeni. I dalje država ne funkcionira kako bismo htjeli, a teško gospodarsko stanje dovelo je mnoge tvrtke do propasti, mnoge građane do siromaštva.

Danas nema važnije zadaće za vlast od pokretanja gospodarskih aktivnosti, investicija i otvaranja novih radnih mjesta, nema važnije zadaće od afirmacije društveno odgovornog poslovanja i ostvarenja načela socijalne države.

I upravo zato, zbog prilike koju pruža članstvo u EU znatnim financijskim sredstvima koja će nam biti na raspolaganju, zbog očekivanog interesa novih investitora, zbog velikog tržišta koje nam se otvara, zbog mogućnosti razvoja kojeg su do sada osjetile sve nove članice - na EU gledam kao na poticaj, važan instrument svladavanja krize. 

Europa je prilika i za osnaženje naše samosvijesti, kulture i tradicije. Postavši Europejci, ne prestajemo biti Hrvati ili pripadnici neke od naših nacionalnih manjina.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 262
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.