Obavijesti

News

Komentari 258

Hrvatski jezik razdvojiti na dva predmeta - osnovni i napredni

Hrvatski jezik razdvojiti na dva predmeta - osnovni i napredni
1

Predsjednica je ponovila svoj stav da kurikularna reforma treba biti lišena ideologizacije i politizacije. Kaže da ideološke predmete treba staviti kao izborne predmete

VIDEO

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović poručila je prije nekoliko dana kako kurikularna reforma mora biti lišena bilo kakve ideologizacije i politizacije.

- Bilo kakve ideološke predmete u školi treba staviti kao izborne i gotovo. Pa tko hoće, neka ih pohađa - pojasnila je predsjednica Grabar-Kitarović svoj stav za Jutarnji list.

Ona ima rješenje i za nastavu hrvatskog jezika oko čijeg su se programa također lomila koplja.

- Hrvatski treba razdvojiti u dva predmeta - bazični i napredni (advanced placement) sa svom tom književnošću za one koji žele u humanističke znanosti ili znati više - kaže predsjednica koja smatra da je općenito rješenje u AP programima.

- Pa neka fakulteti postave kao kriterij za upis koje AP predmete srednjoškolac mora učiti za njihov studij, ostale treba rasteretiti običnim predmetima - kaže predsjednica Grabar-Kitarović i naglašava da učenicima treba dati puno više izbora s obzirom na usmjerenje koje žele. Kaže da bi takvi već trebali biti sedmi i osmi razredi osnovne škole.

Barišić: Počašćen sam što je predsjednica zainteresirana za reformu

Ministar znanosti i obrazovanja, Pavo Barišić, komentirao je izjave predsjednice Grabar Kitarović o kurikularnoj reformi, javlja N1.

- Ja sam toliko počašćen time da je predsjednica Republike zainteresirana za provedbu reforme obrazovanja. Mislim da u društvu u kojemu imamo toliko zanimanje i predsjednice Republike i predsjednika Vlade doista dobar znak da će ova reforma biti uspješna, a ja činim sve kao resorni ministar da dadem svoj prinos tome i doista sam impresioniran kolika je energija mnogih dionika koji su se uključili u reformu - rekao je Barišić.

Upitan za komentar na izjavu predsjednice da bi predmet hrvatski jezik trebalo podijeliti na dva dijela, osnovni i napredni, Barišić je rekao da ne bi tek tako ulazio u to što bi u pojedinačne predmete trebalo uvoditi.

- Za stručna pitanja dopustimo stručnjacima koji će u Ekspertnoj radnoj skupini raditi, koji će početi već idući tjedan sa svojim poslom, da se oni bave pitanjima hoće li hrvatski biti kao jedan ili kao dva predmeta. U svakom slučaju, ono što ja mogu reći načelno, iznimno je važno učenje hrvatskoga jezika. Materinji jezik, književnost je itekako značajna i tome trebamo dati veliko značenje, prije svega proučavanje europske, svjetske književnosti, ali i vlastite - rekao je Barišić.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 258
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.