Obavijesti

News

Komentari 22

Hrvatski matematičari osvojili zlato na Olimpijadi u Kopru

Hrvatski matematičari osvojili zlato na Olimpijadi u Kopru
2

Natjecali su se pojedinačno i ekipno a zadaci su bili iz algebre, kombinatorike, geometrije i teorije brojeva. Bili su prvi u konkurenciji iz 10 srednjoeuropskih država

VIDEO

Hrvatski učenici su nakon odličnih rezultata na Međunarodnoj informatičkoj olimpijadi i povijesnog uspjeha u Tajlandu, na najjačem matematičkom natjecanju za srednjoškolce, opet pokazali svoje iznimno znanje. 

Ovaj put na Srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi u Kopru koja se održavala od 25. do 31. kolovoza. Bili su najbolji te su s maksimalnim brojem bodova u ekipnom dijelu osvojili prvo mjesto ispred favorita iz Poljske i Mađarske.

Naši genijalni mladi matematičari tako su bili prvi u konkurenciji iz 10 srednjoeuropskih država - Austrije, Češke, Litve, Mađarske, Njemačke, Poljske, Slovačke, Slovenije, Švicarske i Hrvatske.

Natjecali su se pojedinačno i ekipno rješavajući zadatke iz algebre, kombinatorike, geometrije i teorije brojeva.

Ova olimpijada održala se deveti put, a Hrvatsku su predstavljali Domagoj Bradač (XV. gimnazija, Zagreb), Josip Kelava (Gimnazija Varaždin), Andrija Mandić (XV. gimnazija, Zagreb), Petar Nizić-Nikolac (XV. gimnazija, Zagreb), Patrik Papac (Gimnazija Dubrovnik), Leon Starešinić (XV. gimnazija, Zagreb).

Facebook

- Veoma sam iznenađen i timskim i osobnim rezultatom. Nisam očekivao tako veliki uspjeh na ovogodišnjoj Olimpijadi, a to mi je uz pobjedu na ACSL-u još jedna potvrda za uloženi trud tijekom školske godine i ljetnih praznika - rekao je Petar Nizić Nikolac za portal srednja.hr te istaknuo kako mu je prvo mjesto na MEMO-u do sada najvažniji uspjeh.

Za natjecanje se pripremao samostalno, ali i kroz grupne vježbe s kolegama. Osim što im bivši natjecatelji i profesori cijele godine drže pripreme u školi i na PMF-u, organizirali su im u lipnju i dva tjedna intenzivnih priprema na FER-u, a u kolovozu su išli i na ljetni kamp udruge Mladi nadareni matematičari 'Marin Getaldić' u Fužinama. Vježbanje im se na kraju itekako isplatilo.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"