Obavijesti

News

Komentari 58

Hrvatski studiji umjesto faksa postaju odjel, studenti se bune

Hrvatski studiji umjesto faksa postaju odjel, studenti se bune
3

Iako su profesori zagovarali da se Hrvatski studiji pretvori u fakultet s vlastitim pravnim statusom, nije jasno zašto su pristali na ponudu da postanu odjel

VIDEO

Senat Sveučilišta u Zagrebu u utorak će potvrditi transformaciju Hrvatskih studija (HS)iz Sveučilišnog centra u odjel.

Voditelj Hrvatskih studija u otvorenom pismu studentima napisao je kako to na njih neće nikako utjecati i da je riječ o administraciji. Ipak, ta odluka je donesena na izvanrednoj sjednici Znanstveno-nastavnog vijeća HS-a, na koju je osobno došao rektor Damir Boras u pratnji pomoćnika. Iako su profesori zagovarali da se HS pretvori u fakultet s vlastitim pravnim statusom, nije jasno zašto su pristali na ponudu da postanu odjel. Kako neslužbeno doznajemo, pravnih prepreka za to nije bilo. 

Na pitanje kako će izgledati ustroj i statut tog odjela, još nitko nije uspio dati odgovor. Izrada toga je vjerojatno u planu te će to možda biti poznato do kraja akademske godine. Upravu Hrvatskih studija brine i to što još nije ukinuta rektorova zabrana zapošljavanja na toj sastavnici Sveučilišta. Zapošljavanje novih profesora je preduvjet da Hrvatski studiji nastave normalno funkcioniranje na svim smjerovima koje nude.

HS je također bio proglašen i najboljim društveno-humanističkim učilištem u cijeloj zemlji. Zbog takve igre s njihovom sudbinom studenti danas prosvjeduju pred rektoratom. Na prosvjedu se okupilo dvjestotinjak studenata i profesora, zvižde i drže transparente s natpisima poput: "Boras budi buraz".

Studenti su nešto prije 12 sati pozdravili okupljene i kazali da su se skupili kako bi tražili Senat da skine odluku s dnevnog reda o HS-u kojom bi ga transformirali iz sveučilišnog centra u odjel. Skandiraju da žele da ih se proglasi fakultetom, rekli su da danas na Senatu umiru Hrvatski studiji te su ritualno za sedam sadašnjih odjela zapalili sedam lampaša. Postavili su osmrtnicu pred zgradu Rektorata, imali minutu šutnje te je jedan od okupljenih na trubi zasvirao melodiju sa sprovoda. 

Ono čega se svi okupljeni boje je da bi administrativna transformacijom u odjel mogla dovesti do ukidanja nekih od studijskih programa. Naime, prema Zakonu o znanstvenoj djelatnosi Sveučilišni odjel može izvoditi nastavuu samo jednom polju, što bi moglo dovesti do toga da ostane samo kroatologija, a ostali da se ukinu.

Bivši dekan FF-a koji je bio protiv HS-a     

Sadašnji rektor Damir Boras nekad je vodio Filozofski fakultet koji se sad buni protiv njega. Njihov odnos s Hrvatskim studijima nikad nije bio bajan pa su zagovarli i ukidanje. Danas oba učilišta imaju navalu maturanata i zajedno funkcioniraju, tvrde upućeni.

Podrška i od Zboga udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi

Podršku Hrvatskim studijima iskazalo je i Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi.

Njihov dopis prenosimo u cjelosti:


Poštovani, 
obraćamo vam se u ime Zbora udruga veterana hrvatskih gardijski postrojbi, a po pitanju dobivanja pravne osobnosti Hrvatskih studija. Hrvatski studiji djeluju kao sveučilišni centar gotovo 25 godina. Tijekom tog perioda Hrvatski studiji su obrazovali preko tisuću studenata i te se razvili u prestižni studij. To je potvrdila i reakreditacija koju je provodila u cijeloj Republici Hrvatskoj Agencija za znanost i visoko obrazovanje, a nakon koje su Hrvatski studiji ocijenjeni kao najbolja visoko obrazovna institucija u području društveno-humanističkih znanosti u našoj zemlji. ZUV HGP i prije toga se uvjerio u izvrsnost Hrvatskih studija, s čijim odjelima za psihologiju i komunikologiju su uspješno surađivali na projektu znanstvenog istraživanja o psihosocijalnim čimbenicima koji utječu na osnaživanje i podizanje kvalitete života hrvatskih branitelja, te na publikaciji knjige temeljene  na rezultatima istraživanja.
Hrvatski studiji dali su značajan doprinos obilježavanju 25. godišnjice početka Domovinskog rata organiziranjem u listopadu 2015. znanstvene interdisciplinarne konferencije na kojoj su predstavljena istraživanja i izlaganja u kojima je Domovinski rat proučavan iz kuta većine studijskih programa zastupljenih na HS.
Zbog svega navedenoga izražavamo punu podršku Hrvatskim studijima na njihovom putu prema dobivanju pravne osobnosti te se nadamo da će nadležne  institucije ići istim smjerom.
Smatramo kako su Hrvatski studiji svojim dosadašnjim znanstvenim i visoko obrazovnim radom zaslužili pravni status fakulteta, kojime bi ne samo zadovoljili uvjet za dobivanje stalne dopusnice za izvođenje svojih studijskih programa, već i dobili temelje za daljnji samostalni razvoj kao institucije koja proučava prošlost i sadašnjost hrvatske države i društva s humanističkih i društvenih aspekata te podučava svoje studente znanjima i vrijednostima s kojima mladi hrabro kroče u izazove koji stoje pred njima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 58
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'
NAPISALA SVOJE ISKUSTVO

Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'

Došli smo u popodnevnim satima, svi, ali baš svi su bili maksimalno angažirani oko moje kćeri. Do te mjere kad sam pomislila: 'Ok, ljudi, to je samo mali prst. Čemu toliki angažman, napisala je