Obavijesti

News

Komentari 63

Hrvatski superdoktor: Jedini koji porađa bebe u vodenjaku

Porod u vodenjaku: Dr. Vladimir Blagaić iz Kliničke bolnice Sveti Duh jedini u Hrvatskoj radi ovu zahtjevnu metodu poroda o kojoj se zna malo i u svijetu

VIDEO

Za bebe vrlo male porođajne težine od samo nekoliko stotina grama porođaj je vrlo traumatičan pa na Klinici za ginekologiju Kliničke bolnice Sveti Duh u Zagrebu primjenjuju zahtjevnu i rijetku metodu u kojoj se dijete porađa carskim rezom na način da ga se vadi zajedno s vodenjakom.

Nedavno je svijet obišla slika bebe u vodenjaku koju je na svoj profil na Facebooku stavio grčki ginekolog, a uz fotografiju je naveo kako je riječ o porođaju koji će pamtiti cijelog života. No tu rijetku metodu vrlo uspješno radi i naš doktor znanosti, specijalist ginekologije i subspecijalist feto-maternalne medicine Vladimir Blagaić (45).

S njom je počeo još 2005. godine i u međuvremenu ju je usavršio. Na taj je način do sada porodio oko 150 beba, uglavnom prijevremeno rođene i male porođajne težine. Dosadašnji su rezultati pokazali da se takve male bebe koje na svijet dođu zajedno s vodenjakom znatno bolje adaptiraju na vanjsku okolinu od onih koje liječnici porode klasičnim carskim rezom. Također, iskustvo je pokazalo da takve bebe nakon porođaja u jedinici intenzivne njege borave kraće od novorođenčadi koja nisu izvađena s vodenjakom. Najmanje dijete koje je dr. Blagaić porodio zajedno s vodenjakom imalo je samo 570 grama, a na svijet je došlo u travnju ove godine.

- Za nerazvijenu i prijevremeno rođenu djecu porođaj je općenito vrlo traumatičan. Na ovaj način znatno smanjujemo tu traumu. No bolje je i za majku. Krvarenje je manje jer ovoj tamponira reznu ranu, a iako je metoda zahtjevna, kad se usavrši, sve ide vrlo brzo. Prstima se izljušti vodenjak, koji se potom s bebom u njemu potisne iz maternice. Sve zajedno ne traje ništa dulje nego klasični carski rez u kojem se vodenjak prokine dok je dijete još u maternici - pojašnjava dr. Vladimir Blagaić i dodaje kako se vodenjak otvara nakon što je beba vani, a dječica tada normalno prodišu i zaplaču kao nakon klasičnih porođaja. Njihov oporavak i razvoj zatim dalje teku u inkubatoru jer je riječ o novorođenčadi vrlo male porođajne težine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

O ovoj metodi vrlo malo se zna u svijetu, pa tako i u Hrvatskoj. U cijelom svijetu su vrlo rijetki liječnici koji se njome bave. Prvi je metodu opisao njemački liječnik prof dr. Hillermanns u znanstvenom radu 1988. godine. A naš dr. Blagaić je svoje iskustvo s tom metodom prezentirao na međunarodnom ginekološkom kongresu u Parizu 2010. godine. Njegov znanstveni rad o porođaju beba u vodenjaku carskim rezom u objavi je u svjetski priznatom znanstvenom časopisu.

Veliki korak za našu perinatologiju

U Hrvatskoj je perinatalni mortalitet u rangu najrazvijenijih zemalja. Ova tehnika veliki je korak za našu perinatologiju koja je na svjetskom nivou, a sad već postižemo značajne rezultate u tom području, kaže ginekolog dr. Blagaić koji istinski voli svoj posao i uvijek je težio da bude u njemu sve bolji.


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 63
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'
VELIKA POTRAGA U SRBIJI

Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'

Na istoku Srbije od utorka poslijepodne traje potraga za Dankom Ilić (2). Traže je stotine volontera i policajaca, teren pretražuju i rudari. Pomoć nudi i naš HGSS