Obavijesti

News

Komentari 9

HSLS prikuplja potpise za sjednicu Odbora za sigurnost

HSLS prikuplja potpise za sjednicu Odbora za sigurnost

Ne može se izabrati čelnik Odbora jer postoji prijepor dvije najveće stranke. Ovo nije dobra situacija i mi želimo zaobići taj prijepor i brzinski reagirati. Ovo je nadstranačko pitanje, kaže Hrebak

VIDEO

Klub HSLS-a i BUZ-a traži sazivanje sjednice Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost i bez imenovanja predsjednika s jednom točkom dnevnog reda, raspisivanje javnog poziva za izbor članova Vijeća za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija. 

Dario Hrebak (HSLS) podsjetio je da trenutno ne funkcionira niti jedna od tri komponente nadzora sigurnosno-obavještajnog sustava: Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost, saborski Odbor za nacionalnu sigurnost ni Vijeće za građanski nadzor. Kako bi počela procedura procedura izbora članova Vijeća za građanski nadzor od svih saborskih Klubova koji imaju članove u Odboru za nacionalnu sigurnost traži da potpišu njegov zahtjev za sazivanje sjednice. Hrebak je upozorio da se Hrvatska zbog cijele situacije nalazi u pat poziciji.

- Ne može se izabrati čelnik Odbora jer postoji prijepor dvije najveće stranke. Ovo nije dobra situacija i mi želimo zaobići taj prijepor i brzinski reagirati. Ovo je nadstranačko pitanje i zadnji potez da se u hitnoj proceduri izabere Vijeće kako bi barem jedna komponenta nadzora funkcionirala - tvrdi Hrebak. 

Kako bi bili u potpunosti sigurni da se Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost može sastati bez predsjednika, tražit će i mišljenje Odbora za Ustav.

Na pitanje smeta li njima Ranko Ostojić na čelu Odbora, Hrebak je rekao da njihov klub nema nikakav problem s Ostojićem, ali da prije donošenja konačnog stava o tome hoće li glasovati za ili protiv moraju konzultirati partnere.

Gordana Rusak upozorila je da u slučaju da ne dođe do konsenzusa, ostaje savjest 151 zastupnika u Saboru.  

Grbin: Sjednica se ne može održati bez predsjednika

U SDP-u načelno nemaju ništa protiv da se što prije pokrene postupak izbora Vijeća za građanski nadzor, no Peđa Grbin napomenuo je da je preduvjet za sazivanje sjednice, što smatraju da proizlazi iz poslovnika i zakona, jest da se prvo izabere predsjednik tog Odbora. Od predsjednika Sabora pak očekuje da što prije na dnevni red uvrsti točku vezanu za imenovanje predsjednika Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost te da se podrži njihov prijedlog da na čelu tog Odbora bude Ranko Ostojić. 

- Sjednica se ne može održati dok se ne izabere predsjednik jer u zakonu izričito piše da tim Odborom predsjedava osoba koja dolazi iz reda najveće opozicijske stranke u saboru, a to je SDP - rekao je Grbin.

Njegova kolegica i članica Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Gordana Sobol napomenula je da odbor ne može nitko sazvati osim predsjednika odbora ili nekoga koga sam predsjednik ovlasti, ako je odsutan. 

- Ako bi kolege skupile dovoljan broj potpisa članova odbora da se taj odbor sazove, opet se ne može održati zato što je predsjednik odbora taj koji predlaže dnevni red i on ga je dužan sazvati u određenom roku. Apsolutno nema nikakve mogućnosti da se odbor sazove ako prije toga nije izabran predsjednik - izjavila je Sobol. 

 

HNS podržava inicijativu za što skoriji izbor članova Vijeća za građanski nadzor, ali preduvjet za to je konstituiranje Odbora za unutarnju politiku izborom njegovog predsjednika. Goran Beus Richembergh podsjetio je kako je oporba predložila zaključak koji još nije uvršten u dnevni red Sabora. 

- Podsjećamo da konstituiranja odbora nema bez izbora njegovog predsjednika - rekao je Beus Richembergh. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...
FELJTON: ČERNOBIL, 3. DIO

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...

Hrabro su ušli ispod reaktora i ispustili vodu, ali i tamo su prošli pravu dramu jer su ostali bez svjetla. Iako su znali da riskiraju bolnu smrt od radijacije, otišli su i spasili svijet od još veće katastrofe...