Obavijesti

News

Komentari 106

I to u Hrvatskoj: 120.000 kuna za svako šesto dijete u obitelji

I to u Hrvatskoj: 120.000 kuna za svako šesto dijete u obitelji
2

Izdvajanje novca za novorođenu djecu u Bolu doprinijelo je pozitivnoj demografskoj slici na području te općine. Godišnje se rodi 20-25 djece, a umre u prosjeku 12 ljudi

VIDEO

Općina Bol na Braču, radi poticanja demografske obnove, iz svojeg proračuna godišnje u prosjeku izdvoji između 250.000 i 300.000 kuna za novorođenu djecu, a za svako šestorođeno dijete u obitelji predviđena je pomoć roditeljima od 120.000 kuna, doznaje se u općinskoj upravi Bola.

- Iz našeg proračuna za svako prvorođeno dijete roditeljima izdvojimo 7000 kuna, za svako drugorođeno 15.000 a za svako trećerođeno dijete 30.000 kuna i te naše obveze redovito izmirujemo. Također smo s po 7000 kuna pomogli rješavanje poteškoća više neplodnih parova - rekao je za Hinu pročelnik općinske uprave Bola Stipe Karmelić.

Istaknuo je kako je na snazi i odluka da za svako četvrtorođeno dijete na području općine Bol roditeljima izdvoji 60.000, za svako petorođeno dijete 90.000, a za svako šestorođeno dijete 120.000 kuna, ali u posljednjih desetak godina, koliko vrijedi takva odluka, ni u jednoj obitelji se nije rodilo više od troje djece.

Ivo Čagalj/Pixsell

- Zadnjih nekoliko godina u prvi razred osnovne škole u Bolu u prosjeku se upisuje između 15 i 20 djece, a prije desetak godina znalo se dogoditi da nam se u prvi razred upiše samo troje ili četvoro djece, a osim toga trenutačno i dječji vrtić u Bolu ne može prihvatiti svu novorođenu djecu što ranije nije bio slučaj - kazao je Karmelić.

Naglasio je kako je izdvajanje financijskih sredstava za novorođenu djecu u Bolu doprinijelo pozitivnoj demografskoj slici na području te općine tako da se godišnje rodi između 20 i 25 djece, a umre u prosjeku 12 osoba.

Po popisu iz 1971. godine na području Bola živjelo je oko tisuću stanovnika, a sada je na području te općine oko 1.700 stanovnika. 

- Takvom demografskom rastu doprinijeli su i razvoj turizma, te doseljenici ali mi našim financijskim izdvajanjima za novorođenu djecu također dajemo poticaja pozivnom demografskom trendu - zaključio je  Karmelić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 106
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.