Obavijesti

News

Komentari 49

I Uskok u ratu za Pevec: Je li država oštećena za 42 mil. kn?

I Uskok u ratu za Pevec: Je li država oštećena za 42 mil. kn?
1

Trenutačna uprava Peveca na čelu s Juricom Lovrinčevićem prijavila je Uskoku bivšeg šefa Darka Šketa i Branu Golubića iz Hypo banke da su se udružili kako bi izbjegli plaćanje poreza

VIDEO

Bivši stečajni upravitelj i čelnik Peveca Darko Šket prijavljen je Uskoku zajedno s Branom Golubićem, bivšim članom uprave Hypo banke. 

Nova uprava Peveca na čelu s Juricom Lovrinčevićem prijavila ih je za štetu od ukupno 42,2 milijuna kuna koji zbog njih nisu završili u državnom proračunu. Uz opsežnu dokumentaciju i mišljenje dva financijska vještaka, prijavljeni su za utaju poreza ili carine, zlouporabu položaja i ovlasti te zlouporabu poverenja u gospodarskom poslovanju. Sve zbog neplaćanja PDV-a i poreza na promet nekretnina. 

- Šket i Golubić su svjesno i namjerno oštetili državni proračun neuplatom PDV-a. S kamatama se taj iznos penje na oko 65 milijuna kuna – kaže nam Lovrinčević. 

Sukus prijave je da je tadašnja Hypo banka po usvojenom i potpisanom stečajnom planu trebala preuzeti Pevecove centre u Osijeku i Slavonskom Brodu još 2012. godine. Rok je bio 60 dana. Sve ostale banke preuzele su centre, a radi se o OTP banci, Zagrebačkoj banci, Privrednoj banci, Erste banci i Raiffeisen banci, stoji u prijavi. Hypo je za transakciju trebao platiti 33,6 milijuna kuna PDV-a Pevecu, a on taj iznos državi. Međutim, s transakcijom se čekalo sve do početka 2015., kad je promijenjen Zakon o PDV-u i kad više nije trebalo plaćati PDV na kupnju nekretnine. Milijunski iznos PDV-a zato nije uplaćen u proračun.  

Dodatno se navodi u prijavi da je Hypo trebao platiti i 9,5 milijuna kuna poreza na promet nekretnine, a ni to nije učinio. Vještaci kažu i da je, zbog toga jer kupnja nije obavljena tijekom 2012., nego tri godine kasnije, Pevecu nastala obveza plaćanja dodatnih 17 milijuna kuna pretporeza.  

U Pevecu inače traje sukob oko prevlasti u tvrtki između struje koju predvodi Jurica Lovrinčević protiv one koju predvodi Želimir Kodrić, vlasnik Samoborke.  

U prijavi se navodi da je Brane Golubić nakon rada u Hypo banci postao prokurist Maloprodajnih ulaganja, tvrtke koja drži 17,5 posto dionica Peveca i u Kodrićevu je vlasništvu. Tu nova uprava vidi povezanost Šketa i Golubića kako bi se izbjeglo plaćanje PDV-a državi te pogodovalo Hypo banci. Lovrinčević kaže da će tužiti i Addiko banku kao nasljednika Hypa za plaćanje poreza.  

Svi prozvani negiraju bilo kakvu štetu za tvrtku i državu. Iz Addiko banke su nam poručili da je “banka postupila u svim transakcijama s Pevecom u skladu s pozitivnim zakonskim propisima” te stoga odbacuju sve insinuacije da je odlukom banke i transakcijama nanesena šteta Republici Hrvatskoj.Brane Golubić ističe da se cijela transakcija oduljila jer je Hypo banka tad prolazila proces restrukturiranja, bili su pod mjerama Europske komisije i odluke je moralo donijeti još pet instanci iznad hrvatske uprave banke. Bez tih odluka nije se mogao potpisati ugovor o preuzimanju nekretnina od Pevaca. Ističe da je potpuno odvojen njegov angažman u Hypo banci i funkcija u Maloprodajnim ulaganjima. 

- Nakon pripreme i usvajanja stečajnog plana nisam više sudjelovao u odlukama vezanim za Pevec. Nije bilo nikakve ni namjere ni štete za državu. Da smo i preuzeli objekte tijekom 2012. godine, to je trebalo biti učinjeno preko posebne tvrtke, pa bi onda njoj država vratila PDV – kaže Golubić. 

Darko Šket je poručio da nema što dodati na svoje ranije očitovanje.  

Podsjetimo, u njemu je rekao da rok za preuzimanje objekata nije bio obvezan te da je Pevec više puta tražio da banka preuzme nekretnine, ali se to oduljilo zbog složene procedure odlučivanja u Hypo banci koja je bila pod posebnim nadzorom.  Kaže da je o svemu bio upoznat Nadzorni odbor Peveca.

Bubalo pretučen zbog malverzacija koje je otkrio?

Prije mjesec dana pretučen je član uprave Peveca Krešimir Bubalo, koji je blizak s Lovrinčevićem. U Pevecu smatraju da to ima veze upravo s malverzacijama koje je otkrio, a koje bivša uprava negira. Policija još nije otkrila napadače i tko bi mogao biti naručitelj napada iako imaju snimke kamera, ali su navodno loše.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 49
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca