Obavijesti

News

Komentari 183

'Igramo se noja, a puno toga se može dogoditi na našu štetu...'

'Igramo se noja, a puno toga se može dogoditi na našu štetu...'
2

Ne sumnjam da su Slovenci odradili cijeli scenarij. Dakle, nemojmo se praviti slijepi pored zdravih očiju, budimo spremni i poduzmimo sve da tražimo rješenja, poručio je Radimir Čačić

VIDEO

Arbitražni sud u Haagu u četvrtak donosi odluku o morskoj granici između Hrvatske i Slovenije.  

Radimir Čačić komentirao je za N1 televiziju stav Hrvatske koja ne prihvaća presudu Arbitražnog suda.

- Malo me iznenađuje da se pokušavamo igrati noja, poziva se na potpuno neupitan stav Sabora, jasno da je Slovenija zloupotrijebila mogućnost, nećemo čak ni fizički primiti presudu, ali ispod površine postoji puno toga što se može dogoditi na našu štetu. Ne sumnjam da su Slovenci odradili cijeli scenarij. Dakle, nemojmo se praviti slijepi pored zdravih očiju, budimo spremni i poduzmimo sve da tražimo rješenja. Dobro je da smo i dalje spremni ići na dogovor, a i na svaku vrstu sudske presude jer smo svi uvjereni, tako kažu stručnjaci, da imamo temelj za sud i da pravne činjenice govore u velikoj mjeri u našu korist. Da sam u poziciji hrvatske diplomacije, pokušao bih biti što 'ženerozniji' jer treba razumjeti da je njihov interes i njihovo viđenje tog problema objektivno veće nego naše, i ako možeš pomoći da stvari budu riješene na što manju štetu, pomogni. Moja je sugestija, mirno i dobronamjerno - kazao je Čačić.

Na pitanje što će presuda značiti za ljude koji žive u pograničnim područjima, Čačić je kazao: 'Nadam se da neće značiti ništa'. 

- Naime, najvažnije što svaka izvrsna vlast treba osigurati jest normalan život i odnosi, gospodarske veze, prometne. Neki granični sporovi u Europi traju desetljećima i stoljećima i nikome ništa. Tu su i riješit će se. Siguran sam da će se riješiti što se tiče županija, a suradnja općina je izvanredna. Što se tiče ove odluke koja se doživljava sudbonosno u Sloveniji, koliko je to doista tako, a koliko igre, vjerojatno je to oboje, ali to nije nikakav dan D, nije ništa sudbonosno, ne rješava pitanje opstanka ove zemlje, mi imamo izlazak na more, ali nema spora da trebamo štititi svoje interese - rekao je Čačić za N1.

SAD na strani Hrvatske

SAD svoj stav o arbitraži nije promijenio, naime, kako je potvrđeno Večernjem listu, njihov stav u vezi graničnog spora i arbitraže Hrvatske i Slovenije još uvijek je taj da je “na dvjema državama, objema članicama Europske unije i saveznicama u NATO-u, da razriješe to bilateralno pitanje” te da “ohrabruju obje države da se dogovore oko najboljeg puta za njegovo rješavanje”.

Prvi put taj stav su iznijeli dan nakon izbijanja arbitražnog skandala 2015. godine, a u međuvremenu su i iz američkog veleposlanstva u Ljubljani u prosincu 2016. poručili kako je rješenje bilateralnih sporova između članica EU i NATO-a odgovornost dviju vlada te da je SAD uvjeren da će pronaći rješenje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 183
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.