Obavijesti

Show

Komentari 84

Imali su samo jedan pravi hit: Najveće zvijezde kratkog daha

Imali su samo jedan pravi hit: Najveće zvijezde kratkog daha
9

'I’m Too Sexy' ili 'Ice, 'Ice Baby', 'Don't Worry, Be Happy', 'Macarena', 'Funkytown', 'My Sharona' i danas su hitovi, no njihovi pjevači su nestali u anonimnosti

VIDEO

Na zvjezdanom nebu malo je glazbenika koji godinama ostaju na vrhu, poput Madonne. Mnogi se vrhu nikad ni ne približe, a u nekom paklenom procjepu između “svega” i “ničega” oni su posebna grupacija, pjevači koji bljesnu jednom pjesmom i nijednom više.
U engleskom jeziku zovu ih “one-hit wonders” ili čudima jednog hita.

Radi se, ukratko, o izvođačima, solistima ili bendovima, koji lansiraju jednu uspješnicu koja zasjeni sve drugo što su radili i prije i poslije.

Katkad zasjeni i njih same, a primjer je himna sreći, pjesma koja je dio pop kulture, sa snagom koja premošćuje generacijske jazove. “Don’t Worry, Be Happy”, dakako.

VIDEO

Autora pjesme, Bobbyja McFerrina, za ovaj je megahit nadahnuo poznati citat Meher Babe, indijanskog duhovnog vođe koji je sebe nazivao i avatarom, bogom u ljudskom obliku. “Don’t Worry, Be Happy” izašla je 1988. i u povijest glazbe upisana je kao prva acapella izvedba koja je dospjela na vrh Billboardove ljestvice Hot 100.

Nije da McFerrin, inače dobitnik deset Grammyja, poslije ovog nije ništa radio. Dapače. Međutim, tu pjesmu ničim više nije uspio nadmašiti i slabo je poznat među širom publikom. Zapravo, ako ćemo iskreno, u odnosu na popularnost tog jednog svog djela, potpuni je anonimac. Popis glazbenika s jednim hitom je zaista dugačak, toliko da vjerojatno svatko tko uopće sluša glazbu ima svoju takvu listu.

Neka se imena, međutim, redovito ponavljaju. “Macarena” Los del Ríja, “Play that Funky Music” Wild Cherryja, “Unbelievable” EMF-a, “Bitch” Meredith Brooks, “Funkytown” Lipps Inca, “My Sharona” od The Knacka ili pak “Groove is in the Heart” benda zvanog Deee-Lite... Moglo bi se nabrajati unedogled. Svakako jedan od popularnijih fenomena prohujalih s vihorom jest i Vanilla Ice te njegov hit “Ice Ice Baby”, koja na neki način vuče prokletstvo čuda jednog hita.

VIDEO

Ice ju je, naime, prvotno, 1990. godine, objavio kao dodatak obradi već spomenute pjesme “Play That Funky Music”, ali taj mu glazbeni pothvat nije bio uspješan.

Kad su, međutim, DJ-i umjesto verzije “Funky Music” počeli puštati ono s B-strane, “Ice Ice Baby”, ljudi su poludjeli za njom. Bio je to prvi hip-hop singl koji je osvojio vrh Billboardove ljestvice, a Robert Van Winkle, pardon, Vanilla Ice, danas je najpoznatiji upravo po njemu. U njeno vrijeme kritičari su pjesmu hvalili zbog populariziranja hip-hopa, a danas se uglavnom smatra jednom od najglupljih glazbenih “zaraza” svih vremena.

Micahel Sembell surađivao s Jacksonom, no rijetki ga znaju

Pjesma “Maniac” iz 1983., koja je završila u filmu “Flashdance”, poznatija je od autora Michaela Sembella, koji je pak surađivao s mnogim zvijezdama poput Michaela Jacksona i Diane Ross. Radio je i glazbu za filmove (“Gremlin”, “Dan nezavisnosti”...). I hit eurodancea “What is Love” poznatiji je od njenog tvorca, Nijemca Haddawaya.

VIDEO

Bili su preseksi za apsolutno sve

'I'm Too Sexy' britanskog benda Right Said Fred iz 1991. govori o samodopadnom tipu koji je preseksi za sve živo.

The Waitresses su znali što dečki vole

Eksperimentalni pankeri iz Ohija, 'konobarice', slavni su samo po hitu 'I Know What Boys Like'.

VIDEO

Ledolomac Falco

S 'Rock Me Amadeus' bio je prvi Austrijanac koji je pokorio SAD.

VIDEO
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 84
VIDEO

Evo zašto Filip i Tamara  nisu bili na zajedničkom izletu u 'Braku'
MISTERIJ RIJEŠEN

Evo zašto Filip i Tamara nisu bili na zajedničkom izletu u 'Braku'

Kada je pozivu došao kraj ostali kandidati u showu 'Brak na prvu' odmah su komentirali da se između Filipa i Tamare osjeti kemija

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?
SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?

U finale Eurosonga prolazi 10 najboljih pjesama iz prvog polufinala, i 10 iz drugog. Uz njih, u finalu se natječu i 'Big 5' zemlje, kao i zemlja domaćin
Australac Simon koji tvrdi da je sin kralja Charlesa objavio nove 'dokaze': 'Što više gledam...'
'IMA DOSTA SLIČNOSTI'

Australac Simon koji tvrdi da je sin kralja Charlesa objavio nove 'dokaze': 'Što više gledam...'

Simon Charles Dorante-Day je uvjeren da je plod prve afere slavnog kraljevskog para, a rodio se kada je Charlesu bilo 17, a Camilli 18 godina