Obavijesti

News

Komentari 10

U Indiji sadnjom dvije milijarde stabala protiv nezaposlenosti

U Indiji sadnjom dvije milijarde stabala protiv nezaposlenosti
1

Osim klimatskih promjena, 100.000 km autocesta pošumljavaju i kako bi zaposlili stotine tisuća mladih te sačuvali vodu

VIDEO

Indijska vlada objavila je plan po kojem će zasaditi dvije milijarde stabala, a na pošumljavanju će se zaposliti stotine tisuća mladih. Stabla će saditi uzduž oko 100.000 kilometara indijskih autocesta, a plan je javnosti otkrio ministar cestovnog i brodskog prometa te ruralnog razvoja Nitin Jairam Gadkari.

- Zamolio sam svoje službenike da izrade plan o sadnji dvije milijarde stabala kojim bismo s jedne strane zaštitili naš okoliš, a s druge stvorili radna mjesta za mlade – kazao je ministar za dnevni list The Hindu.

Indija je, naime, jedna od zemalja koje također sve snažnije osjećaju posljedice klimatskih promjena. Usto, nezaposlenost u populaciji njenih građana u dobi između 15 i 24 godine iznosi 10,2 posto. Dodatni argument za sadnju milijarda stabala je i to što se na najnovijoj listi 10 svjetskih gradova s najgorom kvalitetom zraka nalazi čak šest indijskih gradova, od kojih je Delhi na samom vrhu.

Ove se akcije indijska vlada prihvatila očito vrlo ozbiljno, jer već priprema planove i za to da pošumljavanje nastavi i uz sve važnije lokalne prometnice u sklopu zakona nazvanog po Mahatmi Gandhiju. Vlada tim zakonom jamči neobrazovanim radno sposobnim građanima koji žive u ruralnim područjima 100 dana posla godišnje.

Ministar Gadkari je naveo također da će vlada provesti u djelo i projekt uštede čak 15 posto svih oborinskih voda koje inače otiču u more kako bi se time riješila opskrba pitkom vodom i vodom za navodnjavanje. I to ne, kako je rekao, velikim građevinskim megaprojektima nego malim branama koje bi usput mogle proizvoditi i električnu energiju.

Riječ je o abecedi modernog promišljanja borbe protiv klimatskih promjena, što se može primijetiti u svakoj ministrovoj rečenici.

Još 2007. godine 193 članice UN-a obavezale su se sudjelovati u Projektu milijardu stabala, pri čemu se sadnja novih stabala nije odnosila na uobičajeno održivo gospodarenje šumama za komercijalno iskorištavanje, nego na sasvim nova stabla kako bi se očuvale šume i voda i tako usporile klimatske promjene.

Već 2008. godine cilj je podignut na sedam milijardi stabala,  a do kraja 2011. zasađeno ih je 12,5 milijardi. Vrlo je zanimljivo i to što se među 10 država koje su postigle najbolje rezultate ne nalazi ni jedna zapadna industrijska sila. Najdalje je otišla Kina sa 2,8 milijardi novih stabala. Slijedi je Indija sa 2,1 milijardi, a potom Etiopija sa 1,6 milijardi, Meksiko 785 milijuna, Turska 716 milijuna, Nigerija 612 milijuna, Kenija 455 milijuna, Peru 246 milijuna, Myanmar 191 milijun i Kuba sa 137 milijuna novih stabala.

Riječ je čistoj logici. Iste one po kojoj je legendarni Joe Strummer, pokojni frontmen pank grupe The Clash, kada je prvi put na nekoj pijanki na plaži u 90-ima čuo za klimatske promjene kao posljedici prevelikog ispuštanja CO2 u atmosferu, razmislio na trenutak i stao vikati: „Pa, onda idemo saditi stabla!“

To je bila inspiracija osnivačima britanske tvrtke Future Forests da počnu saditi stabla kako bi se ublažile klimatske promjene. U rujnu 2005. tvrtka je preimenovana u The Carbon Neutral Company, jer je počela naveliko investirati u brojna tehnološka istraživanja smanjenja industrijske emisije CO2.

Posebno mjesto u pošumljavanju ima i Država Izrael, jedna od samo dvije zemlje svijeta koje su u 21. stoljeće ušle s većom površinom pod šumama od svog osnutka. Izrael je zasadio čak 240 milijuna stabala, uvelike zahvaljujući predaji o drevnom židovskom mudracu Yohananu ben Zakaiju, koji je prema predaji jednom rekao: „Čak ukoliko vas vijest o dolasku mesije zatekne pri sadnji stabla, prvo dovršite posao, pa tek onda idite pozdraviti mesiju.“

Svijetao primjer je i Sirija koja je do izbijanja rata 2011., također zbog očuvanja tla, vode i suočavanja s klimatskim promjenama, ubrzano pošumljavala svoj teritorij. Čak i nakon izbijanja rata pošumljavanje se nastavilo. I to i na područjima pod kontrolom sirijske vlade i na onima pod kontrolom umjerenih domaćih pobunjenika, ali s izuzetkom prostora koje kontroliraju radikalni vjerski militanti poput Al Nusre i ISIS-a.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.