Obavijesti

News

Komentari 56

Invazija na Istru: Nakon kitova, kupače su prestrašile meduze

Invazija na Istru:  Nakon kitova, kupače su prestrašile meduze
11

Nakon kitova kraj Rovinja i morskog psa u Trstu, istarske su plaže preplavile meduze. Iako je riječ o nesvakidašnjem prizoru, nema razloga za paniku i strah kod kupača

VIDEO

Vremenske prilike su se promijenile i došlo je do poremećaja klime, objasnio je Alen Soldo s Odjela za studije mora na Sveučilištu u Splitu pojavu meduza u Jadranskome moru.

Naime, plaže i uvale na zapadnoj istarskoj obali preplavile su meduze koje su poznate pod nazivom veliki klobuk. Kraj Pule ih se pojavilo mnogo, a to je izazvalo neugodnosti za brojne kupače.

- One se inače pojavljuju polovinom zime i početkom proljeća, kad su temperature niže. No čini se da je strujanje mora, koje su uzrokovale česte bure, ‘požurilo’ njihov dolazak - istaknuo je Soldo.

Veliki klobuci imaju žarnice, ali one peku jako no nisu opasne za ljude. Mogu samo kod osjetljivih ljudi izazvati alergijske reakcije. Stoga stručnjaci tvrde da kupači zapravo nemaju razloga za strah.

Pokretanje videa...

00:33

Prekjučer su građani u Jadranu kraj Rovinja uočili i tri kita koji nisu uobičajeni za ovo područje. Riječ je o vrsti ulješure, a ovi su bili dužine između 11 i 13 metara.

- Kitovi su zalutali kod nas. Oni nemaju što ovdje raditi jer žive u moru dubljem od 1000 metara. Ovdje je preplitko za njih te postoji opasnost da će se nasukati i uginuti - rekao nam je stručnjak.

Ipak, pravu histeriju izazvala je nedavna pojava velikog morskog psa u Trstu. Čim su ga primijetili na popularnom kupalištu, oglasili su crveni alarm. Njegovu peraju kako izranja iz dubine uočio je bračni par iz Italije koji je došao na ljetovanje. Dvometarska zvijer nalazila se 20 metara od obale, a u tom trenutku bilo je puno kupača u moru. Priču je potvrdio i lokalni ribar koji je plivao u blizini.

Alen Soldo u njegovu dolasku na ovo područje ne vidi ništa čudno.

- U Jadranskome moru nalazi se oko 28 vrsta morskih pasa i oni ovdje zalaze u određenim razdobljima tako da to nije rijetkost. Također, privlače ih velike skupine kupača - naglasio je Soldo.     

Sjeverni dio preplitak

Ulješure se danas rijetko pojavljuju u Jadranu, i to uglavnom u dubokom južnom dijelu. U prošlosti su se pojavljivale i sjevernije, ali to je u većini slučajeva završavalo ugibanjem.

Prvi napad zvijeri u Trstu

Prvi napad na čovjeka na Jadranu dogodio se baš u Trstu 1868., kad je kupačicu napala velika bijela psina. Do danas je u Hrvatskoj od napada te životinje stradalo devetero ljudi.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 56
VIDEO

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...
VREMENSKA PROGNOZA

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...

Prema norveškoj stranici yr.no, temperature će idućeg tjedna u dijelovima Hrvatske ići i ispod nule. U Zagrebu, primjerice, će idućeg utorka najniža temperatura biti 1 stupanj Celzijusov.

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda
REAKCIJA PREDSJEDNIKA

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda

Nakon odluke Ustavnog suda obraćanje javnosti najavio je vođa SDP-a Peđa Grbin, a Zoran Milanović kratko se na Facebooku oglasio znakovitom porukom
Neslužbeno doznajemo: Ustavni sud odlučio da Milanović ne može biti na listi za izbore!
PRATITE NA 24SATA

Neslužbeno doznajemo: Ustavni sud odlučio da Milanović ne može biti na listi za izbore!

Šef SDP-a Peđa Grbin objavio da postoji plan B u slučaju da Ustavni sud odluči da se Milanović ne može kandidirati dok je predsjednik