Obavijesti

News

Komentari 4

ISIL ilegalno prodaje kulturno blago: 'Zarade' 200 mil. dolara

ISIL ilegalno prodaje kulturno blago:  'Zarade' 200 mil. dolara
1

U turskom Gaziantepu ukradene stvari prodaju na ilegalnim aukcijama Starine potom dobivaju kolekcionari iz raznih zemalja svijeta, uglavnom putem internetskih aukcija

VIDEO

Islamska država u Siriji i Iraku godišnje zaradi između 150 i 200 milijuna dolara od ilegalne trgovine umjetnina, antikviteta i arheološkog blaga, otkrio je ruski veleposlanik pri UN-u u pismu objavljenom u četvrtak.

- Oko 100.000 kulturnih objekata globalnog značaja, uključujući i 4.500 arheoloških nalazišta, od kojih se devet nalazi na popisu svjetske baštine su pod kontrolom Islamske države u Siriji i Iraku - napisao je veleposlanik Vitalij Čurkin u pismu Vijeću sigurnosti UN-a.

Čurkin navodi kako ISIL od prodaje umjetnina i arheološkog blaga godišnje zaradi između 150 i 200 milijuna dolara, dodavši kako se otete starine uglavnom krijumčare preko turskog teritorija.

- Glavni centar za krijumčarenje predmeta kulturne baštine je turski grad Gaziantep, gdje se ukradene stvari prodaju na ilegalnim aukcijama, a zatim preko razgranate mreže i antikvarijatima na domaćem i stranom tržištu - napisao je Čurkin.

Ruski veleposlanik je napisao kako se dio nakita, kovanica i ostalih opljačkanih stvari prenosi u turske gradove Izmir, Mersin i Antalyju gdje kriminalne skupine proizvode lažne dokumente za njihovo podrijetlo.

- Starine potom dobivaju kolekcionari iz raznih zemalja svijeta, uglavnom putem internetskih aukcija, specijaliziranih internetskih prodavaonica ili eBaya - kazao jer Čurkin. 

Turski dužnosnici nisu bili dostupni za komentar o ruskim navodima, dok su iz eBaya poručili kako provjeravaju navode iz pisma.

- Trenutačno smo u potrazi za tvrdnjama iz ovog pisma. EBay nema nikakvog interesa da se nedopušteni oglasi kulturnih ili povijesnih dobara pojavljuju na našim platformama - poručili su iz eBaya.

 Rusko-turski odnosi su zategnuti otkako je Turska oborila ruski avion u blizini sirijske granice u studenom prošle godine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'
NAPISALA SVOJE ISKUSTVO

Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'

Došli smo u popodnevnim satima, svi, ali baš svi su bili maksimalno angažirani oko moje kćeri. Do te mjere kad sam pomislila: 'Ok, ljudi, to je samo mali prst. Čemu toliki angažman, napisala je