Obavijesti

News

Komentari 296

I dalje pristižu: U Hrvatsku je do sada ušlo 78.000 izbjeglica

I dalje pristižu: U Hrvatsku je do sada ušlo 78.000 izbjeglica
10

Od ponoći do 9 sati u ponedjeljak u Hrvatsku je ušlo još 1000 izbjeglica. Sve koji dolaze na područje Bapske i Tovarnika autobusi i vlakovi voze prema Mađarskoj

VIDEO

U našu zemlju je do sada ušlo nešto više od 78.000 izbjeglica. Od ponoći do 9 sati u ponedjeljak u Hrvatsku je ušlo još 1000 izbjeglica. Trenutno je u kampu u Opatovcu smješteno oko 500 ljudi. Sve izbjeglice koje stižu na područje Bapske i Tovarnika autobusi i vlakovi voze prema mađarskoj granici.

U šatorima u Opatovcu je hladno pa se, prema riječima ministra obrane Ante Kotromanovića , uvelike razmišlja kako ih zagrijati. Brojka od 10 posto izbjeglica koji traže liječničku pomoć zbog hladnoće mogla bi biti veća.

POGLEDAJTE VIDEO: Zbog sve hladnijeg vremena, izbjeglicama će biti sve teže

Pokretanje videa...

24sata Video 00:30

Tijekom nedjelje u Hrvatsku je ušlo oko 5.000 izbjeglica, objavio je MUP u 0.45 sati.

POGLEDAJTE VIDEO: Volonteri sa svih strana pomažu izbjeglicama

Pokretanje videa...

24sata Video 00:21

Izbjeglice kako dolaze, tako i odlaze, odnosno upućuju se autobusima prema mađarskoj granici. Budući da su temperature sve niže, izbjeglicama se pruža sve potrebno od deka do toplih napitaka.

Vlasti razmišljaju o tome da u Opatovcu postave zimske šatore, no zasad problem hladnoće namjeravaju riješiti grijalicama. Izbjeglice dolaze najviše iz smjera Bapske dok ih jedan dio dolazi iz Tovarnika.

'Izbjeglice nisu prijetnja našem zdravlju'

Dr. Zsuzsanna Jakab, direktorica Regionalnog ureda Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za Europu, poručila je da izbjeglice  nisu prijetnja našem zdravlju.

- Najčešći zdravstveni problemi s kojima se oni susreću su ozljede, opekline, kašalj i prehlade, kao i nezarazne bolesti poput hipotermije, kardiovaskularne bolesti, dijabetes, hipertenzija, mentalna i tjelesna iscrpljenost. Žene se suočavaju s posebnim izazovima, osobito onim vezanim uz trudnoću i komplikacije vezane uz porod, uz spolno i reproduktivno zdravlje te nasilje. Ipak, u ovoj migraciji veći utjecaj imaju nezarazne bolesti zbog prekida kontinuirane skrbi koja je presudna za kronične bolesti – poručila je dr. Zsuzsanna Jakab u priopćenju.

U svom priopćenju istaknula je kako su se zarazne bolesti poput tuberkuloze, HIV/AIDS-a, hepatitisa, ospica i rubeola pojavile u Europi puno prije nego što je započeo priljev izbjeglica i migranata.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 296
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...
TUŽNA OBLJETNICA

Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...

Tukli su me, odvodili na neko stajsko đubre da me zakolju, stavljali mi nož pod vrat pa opet tukli. Gubio sam svijest više puta a onda se probudio ostavljen u nekom dvorištu, ispričao je svojedobno Ivan Komšić...