Obavijesti

News

Komentari 113

Izborni gubitnik predao mandat pobjedniku. No Milanović može u nekim stvarima naći utjehu...

Izborni gubitnik predao mandat pobjedniku. No Milanović može u nekim stvarima naći utjehu...

Andrej Plenković odnio je svojih 78 potpisa predsjedniku države za kojeg je nedavno ustvrdio da "više ne postoji", a Zoran Milanović dao je mandat za Vladu osobi protiv koje se nedavno borio na parlamentarnim izborima.

VIDEO

I tako, gubitnik je predao mandat pobjedniku.

Andrej Plenković odnio je Zoranu Milanoviću za kojeg je nedavno utvrdio "da kao predsjednik Republike više ne postoji" svojih 78 potpisa za sastavljanje Vlade, a Milanović je kao propali premijerski kandidat i Plenkovićev izborni protivnik te potpise uredno primio.

Doduše, pokušao je izbjeći nazočnost novinara i snimatelja, ali ipak se na koncu udostojio otvoriti vrata Pantovčaka kako bi se zabilježila ova epohalna scena - izborni gubitnik daje mandat izbornom pobjedniku.

Milanović se iz premijerskog kandidata ponovno prerušio u predsjednika Republike i obavio dužnost u skladu s Ustavom kojeg je u kampanji u najmanju ruku ignorirao (a Plenković kaže "kršio"), dok je Plenković u skladu s Ustavom odnio potpise predsjedniku čije postojanje je prije samo dva tjedna osporio.

Ali eto, makar smo izbjegli novu ustavnu brljotinu.

Ustavne postavke

Svi akteri vratili su se na ustavne postavke, čak će i Gordan Jandroković ostati u fotelji predsjednika Hrvatskog sabora, pa Hrvatska može zaploviti u treći Plenkovićev mandat.

Ili u njemu potonuti.

Zoran Milanović htio je izbjeći situaciju u kojoj kamere bilježe njegov poraz, davanje mandata osobi protiv koje se htio kandidirati i protiv koje je vodio kampanju, ali možda šef države nema baš toliko razloga za nezadovoljstvo.

Ako ništa drugo, utjehu može pronaći u činjenici da je doveo Domovinski pokret u situaciju da može doći na vlast, sada s HDZ-om kad već nije moglo sa SDP-om, kako je to Milanović zamislio. 

Temelj za kampanju

I ostavio je HDZ na vlasti u zadnjem polugodištu svog predsjedničkog mandata, kad treba pripremiti kampanju za ostanak na Pantovčaku. A kako bolje voditi kampanju, nego protiv HDZ-a i sada Domovinskog pokreta?

Osim ako se u kampanji neće opet obraćati biračima Domovinskog pokreta, kako je to činio na parlamentarnim izborima.

I ako mu njegovi birači, dakle birači SDP-a i drugih stranaka lijevo od centra, oproste izbornu ustavnu vratolomiju nakon koje je SDP ostao u oporbi, HDZ ostao na vlasti, a Domovinski pokret se dokopao vlasti. I tamo spojio s maticom.

Agenti u Banskim dvorima

Dakle, Milanović doista nema razloga skrivati se i duriti jer je ipak doveo suverenistički, nacionalistički, antimigrantski, proruski DP na vlast, stranku koja govori njegovim jezikom, što znači da će i on sada imati svoje agente u Banskim dvorima.

Pored toga, uspio je iz Vlade izbaciti Milorada Pupovca kojeg je nedavno nazvao "sitnim lopovom" i "beznačajnim profiterom" koji "krade iz hrvatskog proračuna i odgaja svoje mlade suradnike koji onda nadrapaju, za razliku od njega".

I to si Milanović, predsjednik, a ne premijer, može upisati u plus.

A i Plenković je taj koji dolazi s repom, barem malo podvijenim među nogama. 

Prodao se DP-u

Prodao se Domovinskom pokretu kojeg je optuživao za terorizam i tvrdio da stoje iza atentata na Banske dvore, prisiljen je surađivati s onima koje je nazvao "pokvarenim i zlim ljudima s kojima HDZ neće imati posla", pritom se odrekao Milorada Pupovca, svog "čuvara suhog zlata" i natovario na grbaču stranku koja nekim potezima i ambicijama sugerira da bi mogla zaglaviti u sukobu interesa ili u EPPO-ovim istragama.

Pa će on morati spašavati stvari.

Uglavnom, Milanović je dosad već ispucao nekoliko svojih tajnih planova, a rezultat svega toga vidjeli smo jutros na Pantovčaku.

Možda ipak onaj ultimativni plan čuva za predsjedničke izbore?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 113

VIDEO

Jako grmljavinsko nevrijeme i obilna kiša nad Europom, past će i tuča. Na snazi meteoalarm
PRIPREMITE KIŠOBRANE!

Jako grmljavinsko nevrijeme i obilna kiša nad Europom, past će i tuča. Na snazi meteoalarm

Meteorolozi Državnog meteorološkog zavoda prognoziraju kako će u ponedjeljak biti promjenjivo i nestabilno vrijeme

Poznat uzrok pada helikoptera u kojem je bio iranski predsjednik? Nema preživjelih
IRANSKI PREDSJEDNIK JE MRTAV

Poznat uzrok pada helikoptera u kojem je bio iranski predsjednik? Nema preživjelih

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi poginuo je u padu helikoptera, potvrdila je iranska državna televizija i potpredsjednik te zemlje
Strašna snimka napada na bus ZET-a! Vozač: 'Urlao je da će me ubiti, imao je nadljudsku snagu'
VOZAČ ZA 24SATA

Strašna snimka napada na bus ZET-a! Vozač: 'Urlao je da će me ubiti, imao je nadljudsku snagu'

Vozač ZET-a, otac dvoje male djece, u subotu u 23.47 proživio je strašan napad: 'Udarao je glavom, rukama i nogama u staklo. Govorio mi je da će me ubiti. Još se tresem. Staklo me rasjeklo', rekao nam je