Obavijesti

News

Komentari 379

Vatreno na saboru HDZ-a: 'Na mostu se nikada ne gradi kuća'

Vatreno na saboru HDZ-a: 'Na mostu se nikada ne gradi kuća'
9

Izborni sabor HDZ-a: Uz potpredsjednike, bira se i 10 članova Predsjedništva HDZ-a, po dva člana iz svake od pet skupina županija, a za tu se dužnost natječu ukupno 32 kandidata

VIDEO

U dvorani Vatroslava Lisinskog iza podne je počeo 17. opći izborni sabor stranke koji će izabrati zamjenika predsjednika, potpredsjednike i članove Predsjedništva HDZ-a te ostala tijela nužna za funkcioniranje stranke za naredne četiri godine, a među brojnim gostima na skupu nema predstavnika HDZ-ova partnera u vlasti Mosta nezavisnih lista.

Slabi pljesak

Na početku je spikerica, uz klapu Cambi, najavila dolazak Tomislava Karamarka i vodstva stranke. Zamolila je da preko 2200 izaslanika pozdravi pobjedničko vodstvo. Ali nije bila zadovoljna pljeskom.

- Može li to malo jače - rekla je prvi puta.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Zatim minutu poslije još jednom:

- Može li to malo jače, ipak smo mi pobjednička stranka. Da čujemo kako srce kuca - motivirala je.

Za govornicu je izašao i glavni tajnik Milijan Brkić. Čim je rekao "Drage moje prijateljice i prijatelji, Hrvatice i Hrvati", prolomio se gromoglasni pljesak.

Milijan Brkić je zatim pozvao Sabor da pozdravi i Karamarka.

- Pozdravimo čovjeka koji više nego ikada ima naše povjerenje u zajedništvu, slozi i miru. Pozdravimo gospodina Karamarka. 

Karamarko je dobio dugački pljesak

Mostovci nisu došli

Iako je ranije bio pozvan na Sabor HDZ-a, čelnik Mosta Božo Petrov nije se pojavio. Nije bilo niti ministara iz Mosta, nego samo HDZ-ovi ministri.

Nisu došli ni svi čelnici stranaka Domoljubne koalicije. Krešo Beljak iz HSS-a je poslao potpredsjednicu Anu Mariju Petin, a Darinko Kosor iz HSLS-a Doricu Nikolić. Niti Ivan Tepeš, čelnik HSPAS-a nije došao, nego je stranku predstavljao glavni tajnik Pero Ćorić.

Prošla su vremena kad smo imali dva zuba i slušali Thomspona

Pero Ćorić iz HSP AS je održavo vatreni pozdravni govor i zaradio veliki pljesak kada je na kraju govora rekao: 'Mene je moj otac učio da se kuća nikada ne gradi na mostu. Bog i Hrvati!'

Prošlu vladu je nazvao antihrvatskom i antikrćanskom, te da ako oni opet pobjede, zemlja će imati Hrvatsku zimu u kojoj će se mladi iseliti i zemlja nastavljati upropaštavati.

- Svi oni koji bi doveli lijevu vladu, pogotovo ovi iz Mosta, snosit će odgovornost - rekao je Ćorić.

Naglasio je i da su prošla vremena kada su pravaši imali dva zuba u glavi, dva razreda škole, nož u ustima, jeli janjenitu i luk, slušali Thompsona i nisu znali ništa, pa je predstavio tri obrazovana člana koja su u ministarstvima. 

Bandić se Karamarku obratio sa - Tomica

Milan Bandić je više puta prekidan pljeskom HDZ-ovaca, a svoj govor je započeeo sa: "Dragi, strančki prijatelji". Karamarku se obraćao i sa Tomica i pozvao da preuzme odgovornost i posao "u svoje ruke".

- Građani očekuju da podvučeš crtu. Očekuje se da sa stabilnim i odgovonim parnterima ekipiramo i da počnemo raditi za dobrobit zemlje. Kada se naspavaš ujutro, zatvori se tri dana i napravi križaljku. Ne lupaj šaku o stol, treba razumno. A za koalcijske partnere ne brini, to je kao s haustorom. Ide, ne ide, uvijek netko ide - rekao je Bandić.

Ilčić: Jokić se ponaša kao da je SDP na vlasti

Ladislav Ilčić, čelnik Hrasta je prekinut pljeskom HDZ-ovaca kada je govorio protiv čelnika ekspertne skupine za cjelovitu kurikularnu reformu - Borisa Jokića.

- Bivši ministar imenovao je Jokića i on se ponaša kao da je SDP na vlasti. Ne želi surađivati i ne želi surđivati sa stručnjacima. Moramo tome stati na kraj i vući hrabre poteze - rekao je Ilčić.

Prije toga je naglasio da ih nazivaju nacistima, fašistima jer govore pozitvino o nacionalnoj vrijednostima i kulturi. Naglasio je da Domoljubna koalcija treba ostati u zajedništvu. 

- Alternativa bi nas vratila 30-40 godina nazad - rekao je Ilčić.

Orešković: Opa, ima vas!

Premijer Tihomir Orešković je pred članovima HDZ-a dao potoporu Tomislavu Karamarku. Iako se dosad spekuliralo da je u boljim odnosima s Božom Petrovom, jučer je prozvao očito i Most. 

- Svaka vlada je snažna koliko i neki njeni članovi. Samo tako možemo ispuniti što smo obećali. Dogovorili smo se da učinimo bolju zemlju za građane, a ja se držim toga. Izloženi smo pokuajima napada i destabilizacije vlade i zemlje. Oni neće uspjeti i neće spriječiti reforme, otvoreno vam kažem. Naša Hrvatska s ovom vladom će izaći iz krize i to je jedni put kojim možemo ići - rekao je Orešković

Kako je dočekan pljeskom, Tim Orešković je poručio: Opa, ima vas!

Biraju stranačko vodstvo

HDZ-ov opći izborni sabor, počeo je u podne u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, izabrat će novog zamjenika predsjednika, potpredsjednike i članove Predsjedništva stranke te ostala tijela nužna za funkcioniranje stranke u narednom četverogodišnjem razdoblju.

Jedini kandidat za zamjenika predsjednika je dosadašnji glavni tajnik stranke Milijan Brkić, a za poziciju šest potpredsjednika natječe se 14 kandidata - Domagoj Ivan Milošević, Tomislav Tolušić, Tomislav Čuljak, Anđelko Stričak, Darko Horvat, Dubravka Šuica, Ante Sanader, Oleg Butković, Božidar Kalmeta, Ivana Maletić, Miro Kovač, Josip Bilaver, Josipa Rimac i Frano Lucić.

Uz potpredsjednike, bira se i 10 članova Predsjedništva HDZ-a, po dva člana iz svake od pet skupina županija, a za tu se dužnost natječu ukupno 32 kandidata.

Delegati će izabrati i članove Visokog časnog suda te predsjednika i članove Nadzornog odbora stranke.

HDZ time danas završava unutarstranačke izbore na kojima je prije nešto više od mjesec dana kao jedini kandidat za predsjednika stranke u još jednom mandatu izravnim izborom (jedan član-jedan glas) potvrđen Tomislav Karamarko.

Sabor se održava u za HDZ neugodnoj situaciji, budući da se druga po snazi vladajuća stranka Most dan ranije priklonila zahtjevu oporbe da se Karamarka opozove s dužnosti prvog potpredsjednika Vlade, nakon što je u javnost iscurilo da je njegova supruga Ana Karamarko poslovno surađivala s konzultantom mađarskog MOL-a, s kojim se Hrvatska spori oko upravljačkih prava u INA-i.

Do medija su u proteklih mjesec dana dolazile i informacije o neslozi između Karamarka i Brkića te o snažnoj podjeli stranke na dvije struje, pri čemu se spominjala i mogućnost formiranja trećeg bloka, no posljednje neslužbene informacije iz HDZ-a kazuju kako je postignut dogovor o sastavu najviših stranačkih tijela.

U petak je zasjedalo i Predsjedništvo stranke i jednoglasno podržalo Karamarka, a novinarima se nakon sjednice obratio predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner, poručivši kako je HDZ jedinstvena i snažna stranka te kako će to pokazati i na izbornom saboru.

Ustvrdio je kako je situacija oko Karamarka ojačala HDZ, a Most optužio da želi srušiti sadašnju vladu i na vlast ponovo dovesti SDP-ova čelnika Zorana Milanovića.

Na izborni sabor stranke, sukladno običaju, pozvani su i čelnici stranaka Domoljubne koalicije,  predsjednik Mosta Božo Petrov te nestranački premijer Tihomir Orešković.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 379
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...