Obavijesti

News

Komentari 40

Izmjene ZOR-a: U ime obitelji traži reguliranje rada nedjeljom

Izmjene ZOR-a: U ime obitelji traži reguliranje rada nedjeljom
4

U ime obitelji predali su Saboru prijedlog izmjena Zakona o radu (ZOR) kojima bi se omogućilo da radnici zaposleni u trgovini mogu odlučiti žele li raditi nedjeljom

VIDEO

Čelnici udruge U ime obitelji predali su u ponedjeljak Hrvatskom saboru prijedlog izmjena Zakona o radu (ZOR) kojima bi se omogućilo da radnici zaposleni u trgovini mogu odlučiti žele li raditi nedjeljom, te utvrdila minimalna naknada za radnika koji radi nedjeljom ili blagdanom od najmanje 50 posto od standardne satnice zaposlenika.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:52

Predsjednica udruge Željka Markić izjavila je novinarima ispred Hrvatskog sabora kako je sadašnji ZOR tako loše napravljen da poslodavac može dići plaću radniku za jednu kunu i to bi moglo značiti da ga plaća za rad nedjeljom ili blagdanom.

Upozorila je da u Hrvatskoj u trgovinama radi oko 180.000 radnika, većinom žena. Također, njih oko 100.000 radi u malotrgovačkim lancima. "Podaci Eurostata pokazuju da njih 35 posto radi nedjeljom, osam posto svake nedjelje, a oko 30 posto u ciklusima", kaže Markić.

Krešimir Planinić pojasnio je da se njihovim prijedlogom izmjena ZOR-a proklamira neradna nedjelja i taj dan se regulira kao jedini dan za odmor. Pri tome radnik može dati izjavu poslodavcu da želi raditi nedjeljom, pri čemu mora primati najmanje 50 posto više od standardne satnice. "Taj je model prepoznat u EU, to je kombinacija engleskog i austrijskog modela", rekao je.

Paula Jurković, radnica  u trgovini koja radi nedjeljom, založila se za neradne nedjelje radi kvalitetnijeg provođenja vremena s obitelji i djecom. "Bilo bi lijepo da država donese zakone koji će nam omogućiti da imamo taj dan za sebe", rekla je.

Na novinarski upit hoće li poslodavci na neki način prisiliti radnike da izjave kako žele raditi nedjeljom, Planinić je odgovorio kako određivanjem najmanje satnice za rad nedjeljom žele demotivirati poslodavce i ujedno motivirati radnike koji žele raditi nedjeljom. No, ako se poslodavci služe prisilom, postoje prekršajne odredbe i kazne koje trebaju biti drakonske, dodao je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 40
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa