Obavijesti

News

Komentari 126

Iznimno opasan i brz: Azijski stršljen doletio je do Hrvatske?

Iznimno opasan i brz: Azijski stršljen doletio je do Hrvatske?
1

Spada među najopasnije otrovne kukce. Leti brzinom do 60 km/h, a u minuti izmasakrira 40 pčela. Imaju žalac dug 6 mm, a svake godine ubiju 40-ak ljudi

VIDEO

Azijski stršljenovi su među najopasnijim otrovnim kukcima. Njihov snažan otrov na ljudskom tkivu stvara rupe nalik na rane od metka.

Slovenski pčelarski savez već je potvrdio njihovo haračenje u tamošnjim košnicama, a hrvatski stručnjaci opravdano strahuju od njihova dolaska u Hrvatsku. Iako još nema službene potvrde, dvoje Istrana iz Medulina i Raklja u nedjelju se pohvalilo da su ubili baš velikog, žutog azijskog stršljena.

U odnosu na europske, ovaj azijski naraste i do šest centimetara, a leti brzinom i do 60 km/h. U jednom danu mogu preletjeti 100-tinjak kilometara. Europske pčele protiv njega nemaju prirodnih obrambenih mehanizama. Prije napada na košnice izvidnik locira pčelinjak i označava ga posebnim feromonom, koji privlači ostale stršljenove.

Budući da su iznimno agresivni, u minuti mogu ubiti i pojesti cijelo gnijezdo pčela, a iza sebe ostavljaju samo pčelinje glave i dijelove tijela. Najčešće se gnijezde pod zemljom i na zgradama, a razjari ih i sam prolazak kraj njihova gnijezda.

Samo nekoliko uboda može dovesti do prestanka rada bubrega

Ako se osjete uznemireni, napadaju u rojevima. Iako stručnjaci kažu da njihovim ubodima podliježu alergičari, azijski stršljenovi u sebi imaju toliko otrova da i samo nekoliko uboda može dovesti do prestanka rada bubrega.

Do reakcije dolazi već za minutu, a može završiti smrću, gubitkom svijesti, padom tlaka i otežanim disanjem. Hrvatski stručnjaci savjetuju izbjegavanje odjeće živih boja i poseban oprez ako se jede u prirodi.

Miloš M. (60) iz Malog Poganca kraj Križevaca nedavno je umro od uboda domaćeg stršljena. Nakon uboda je pao u anafilaktički šok i nije mu bilo pomoći.

Glava im je narančasta i široka, žalac dug 6 milimetara

Svake godine u prosjeku ubiju 40-ak ljudi i napadnu na desetke tisuća pčelinjih košnica. Imaju široku narančastu glavu i žalac dug šest milimetara, kojime mogu više puta ubrizgati velike količine moćnog otrova.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 126
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"