Obavijesti

News

Komentari 162

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
3

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Izrael napao Iran 01:10
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
14:46

Izrael i Iran nastoje prešutno prijeći preko napada na Isfahan

Izraelski mediji citirali su u petak strana izvješća o izraelskom napadu na Iran jer službenih komentara nema, a u izvješćima iranske televizije umanjuje se značenje napada i u mnogima se čak i ne spominje "cionistički entitet", kako Iran označava Izrael.

Izgleda da napad na središnji iranski grad Isfahan nije izazvao značajniju štetu i prešutno prelaženje preko njega u obje zemlje ukazuje na odlučnost da, barem za sada, sukob ne eskalira.

U intervjuu za državnu televiziju, stanovnik Isfahana opisao je eksplozije koje su se dogodile rano ujutro kao "ništa više od petardi".

Izraelska vojska i ministarstvo vanjskih poslova nisu željeli komentirati napad i visoki izraelski političari još nisu ništa javno komentirali, osim ministra za sigurnost Itamara Ben-Gvira koji je na platformi X objavio samo jednu riječ: "Slabašno!".

Izraelski mediji prenijeli su izvješća New York Timesa i Washington Posta, koji su citirali neimenovane izraelske dužnosnike koji su im potvrdili da Izrael stoji iza napada, ali nisu dobili službenu potvrdu izraelskih vlasti. 

Izrael je tradicionalno nejasan u vezi važnih pitanja poput nuklearnog oružja i obavještajnih operacija i tišina je dio njegova načina komuniciranja.

Kolumnist u najvećem izraelskom listu Yediothu Ahronothu napisao je prije napada da mu je jedan dužnosnik rekao da Izrael planira "malu i preciznu operaciju".

Citirao je priču iz Biblije u kojoj se budući kralj David prikrao neprijatelju dok je spavao i odrezao mu komad odjeće kao dokaz da mu je mogao zadati smrtonosan udarac, ali nije htio.

"Mislim da je to u konačnici poruka upozorenja da Izrael može odgovoriti i da se može probiti do Irana ako to želi, ali sada ne želi proširiti taj sukob", rekao je Hasan Alhasan, stručnjak za bliskoistočnu politiku pri Međunarodnom institutu za strateške studije.

Iranska stajališta jasno je izrekao visoki iranski dužnosnik koji je Reutersu rekao da Teheran sada ne planira odgovor.

Iranski mediji nastoje umanjiti značenje napada. U službenim izjavama gotovo se i ne spominje da iza napada stoji Izrael, odnosno kako obično govore "cionistički entitet". Državna televizija objavila je izjave analitičara i drugih stručnjaka koji su svi redom umanjili značenje i razmjere napada.

Poluslužbena agencija ISNA objavila je da kruži "izmišljotina" kojom se želi "preuveličati razmjere incidenta".

Eskalacija se dogodila nakon izraelskog napada na iransko veleposlanstvo u Damasku 1. travnja u kojem su poginula sedmorica iranskih dužnosnika. Iran je na to odgovorio napadom dronovima i projektilima na Izrael prošli vikend. Izrael i njegovi saveznici većinom su ih presreli.

Iranska reakcija signalizira da ne želi eskalaciju.

"Izgleda da to pokazuje da Iran nastoji odmaknuti se s ruba, minimizirati učinak napada i možda spustiti se na ljestvici eskalacije", rekao je Jonathan Lord, čelnik programa za bliskoistočnu sigurnost pri Centru za novu američku sigurnost, think-tanku iz SAD-a.

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi odlučio je da neće skratiti posjet središnjoj pokrajini Semnan, što dokazuje da zemlja nije u izvanrednom stanju, a građani Izraela nisu dobili nikakve nove upute od vlasti.

Ankete u Izraelu pokazuju da većina građana ne želi odmazdu. Ispitivanje čiji su rezultati objavljeni u četvrtak pokazalo je da 48 posto ispitanika podržava odgovor iako bi to značilo širenje sukoba, a 52 posto radije bi da Izrael ne odgovori. (hina)

13:05

U zadnji trenutak

Izrael je u 'zadnji čas' obavijestio SAD o planu napada na Iran, kazao je talijanski ministar vanjskih poslova Antonio Tajani, koji se nalazi na sastanku G7 u Capriju, javlja Guardian.

Kazao je i kako SAD nije sudjelovao u napadu.

12:50

Dronovi koje je Izrael poslao na Iran su kao ubod komarca: Evo čime sve raspolaže Teheran

Od povijesnog iranskog napada na Izrael prošlo je šest dana. Izrael je za razliku odgovorio daleko manjom protumjerom. I to veoma ograničeno. Vjerojatno zbog utjecaja strateškog partnera Sjedinjenih Američkih Država, ali i drugih saveznika koji su pomogli u obaranju iranskih prijetnji.

OVDJE PROČITAJTE VIŠE

12:34

Cijeli svijet na nogama nakon udara Izraela na Iran. Strahuje se od eskalacije: 'Suzdržite se...'

Europska unija, UN i mnoge zemlje svijeta uključujući Kinu komentirali su u petak izraelski napad na Iran, pozivajući na suzdržanost i deeskalaciju, prenose svjetske novinske agencije,  Europska unija poziva strane na Bliskom istoku da se "suzdrže od svake nove akcije", poručila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

OVDJE VIŠE O TEMI

12:06

Prepucavanja u Izraelu

Vođa izraelske opozicije Yair Lapid kritizirao je tamošnjeg ministra državne sigurnosti Itamara Ben Gvira koji je nakon izraelskog udara na Iran na Twitteru objavio jednu riječ - Slabo.

Ben Gvir je očito razočaran što Izrael nije jače udario po Iranu, a bivši premijer Lapid smatra da je svojim komentarom 'osramotio Izrael od Washingtona do Teherana'.

Komentari 162