Obavijesti

News

Komentari 785

"Na mjestu Oreškovića ja bih sazvala VNS i oporbenjake"

"Na mjestu Oreškovića ja bih sazvala VNS i oporbenjake"

Kolinda Grabar Kitarović rekla je da se Orešković trebao konzultirati s čelnicima u zemlji prije sastanka s kancelarkom Angelom Merkel jer je pitanje migracija preozbiljno

VIDEO

Tehnički premijer Tihomir Orešković trebao se prije subotnjeg odlaska u Njemačku na sastanak s kancelarkom Angelom Merkel konzultirati s političkim čimbenicima u zemlji jer je pitanje migracija o kojem će se razgovarati preozbiljno "da bi se netko pouzdao u nekoliko vanjskopolitičkih savjetnika", rekla je u petak predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

"To je pitanje oko kojeg je potrebno postići nacionalni konsenzus. Ja bih na mjestu gospodina Oreškovića doista bila sazvala sve, i Vijeće za nacionalnu sigurnost ali i predstavnike oporbenih stranaka, posebno zato jer smo u kampanji i ne znamo tko će biti pobjednik izbora. Dakle, treba naći zajednička stajališta koja će se zastupati, kako na sastanku s Merkel tako i u Slovačkoj" gdje se 16. rujna održava summit EU-a, rekla je predsjednica u razgovoru za Dnevnik HTV-a.

"To je preozbiljna situacija da bi se netko pouzdao u nekoliko vanjskopolitičkih savjetnika", naglasila je, jer se ne nikad ne može, kako je rekla, predvidjeti što će se dogoditi u raspravi.

Grabar-Kitarović naglasila je kako je summit u Bratislavi ključan u smislu migracija, kao što je ključno i vrijeme koje dolazi jer se može očekivati pogoršavanje stanja, dodajući da ni Brexita ne bi bilo da nije bilo izbjegličke krize.

Merkel se u sklopu konzultacija s europskim čelnicima uoči summita EU-a u Bratislavi sastaje se s Oreškovićem, slovenskim premijerom Mirom Cerarom, austrijskim Christianom Kernom i bugarskim Bojkom Borisovim u dvorcu Mesebergu izvan Berlina.

Orešković je ovaj tjedan, na pitanje o putovanju u Berlin na susret s Merkel odgovorio da je tu sve jasno, da nema ništa novo nego je to neformalni sastanak s njom i drugim premijerima o temama o kojima se razgovaralo i prije.

Time je reagirao na članak u Jutarnjem listu u kojem je stajalo da se on nije oko toga sastanka, koji se smatra izuzetno važnim, konzultirao ni s predsjednicom države niti sa Zoranom Milanovićem i Andrejom Plenkovićem.

"Tu nema nikakvih novosti, sve je jasno i transparentno i ne vidim gdje je problem. Stoga me malo čude medijske objave oko tog sastanka jer to je više kao neformalni razgovor", istaknuo je Orešković. Najavio je i da će javnost čuti sve o čemu će se tamo govoriti.

U razgovoru za HTV Grabar-Kitarović govorila je i o odnosima sa Srbijom, naglasivši da podržava stav branitelja da treba "deeskalirati retoriku i s jedne i s druge strane".

Nakon što u Hrvatskoj prođu izbori "sigurno ću razgovarati sa (srbijanskim premijerom Aleksandrom) Vučićem i vjerujem da ćemo nakon izbora s novom hrvatskom vladom - koja god to bila - naći načina sjesti, ne samo s Vučićem nego i sa srbijanskom vladom, da pritom sudjeluju i branitelji i udruge civilnih žrtava, svi oni koji još traže svoje nestale i da doista nađemo načine za rješavanje bolnih pitanja koja su prije svega humanitarne prirode ali i pitanja potencijalnih mogućih optužnica", rekla je hrvatska predsjednica.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 785
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...