Obavijesti

News

Komentari 36

Ja sam vinska kraljica: Mira (80) je prava profesionalka

Ja sam vinska kraljica: Mira (80) je prava profesionalka
4

Mira Petrišić (80), koja je rodom iz Slovenije, prvi je put trsje orezivala još s 15 godina. Od tada ne izlazi iz vinograda. Mira je u vinogradu dva i pol sata ujutro i jednako toliko popodne

VIDEO

Vinograd je jedna od mojih najvećih ljubavi. Kad tu ljubav prema svakom, pa i najmanjem grozdu, ne bih osjećala, nikad više ne bih nogom kročila u njega, rekla je Mira Petrišić (80).

Unatoč godinama, Mira iz Klanjca i danas provede u vinogradu pred kućom po pet sati na dan. Zastrašujuće strm brijeg na kojem je zasađen vinograd za nju je najljepši pejzaž koji može zamisliti. Spušta se i penje po njemu bez ikakvih problema.

- Zdrava sam, ništa me ne boli i gotovo nikad ne posjećujem liječnike. Vinograd je zaslužan za moje dobro zdravlje i u njemu je tajna moje vitalnosti - otkrila je vrijedna baka Mira, koja orezivanje, rezanje, vezivanje loze, praćenje uzgoja i pinciranje ima u malom prstu. Na nju je najviše ponosan sin Ivan (56), koji je poznati zagorski vinar.

- Što se tiče samog vinograda, moja mama zna više nego deset agronoma - smije se Ivan i grli majku. Otkrio je da je vinograd velik 1,75 hektara te da na njemu imaju 10.500 trsova. Vlasnici su još jednog vinograda u Sloveniji od 2000 hektara, koji Mira također redovito posjećuje i radi na njemu.

- Rodila sam se u Sloveniji u vinogradarskoj obitelji i oduvijek sam u vinogradu. Mogu reći da mi je to u krvi. Potom sam se udala ovdje u Klanjec, i to u obitelj koja je po tradiciji licitarska i vinogradarska. Zavoljela sam i licitarstvo, ali ne više od vinogradrstva. Ne mogu zamisliti da se u životu bavim bilo čim drugim - priznala je Mira.

U svibnju će na 50. sajmu vina u Bedekovčini izlagati po 40. put. Najstarija je izlagačica u Hrvatskoj. Do sada je osvojila više od 400 priznanja, diploma i medalja, a otkrila je i tajnu dobrog vina obitelji Petrišić.

- Kao prvo, da napravite dobro vino potrebno je doći do dobrog i optimalno zreloga grožđa. To se ne postiže preko noći nego ovisi o svim koracima koje ste poduzeli puno ranije. Osim tehničkih stvari, uvjerena sam da grozdovima godi to što im se obraćam i razgovaram s njima. Nekad u glavi, a nekad naglas ponavljam kao neku mantru: ‘Grozdovi moji dragi, lijepo mi napredujte, ništa se ne brinite, ja vas čuvam i vodim brigu o vama’ - iskrena je Klanjčanka. Dodaje da je za vinograd jednako važno ostaviti ga na miru kad je vrijeme za to.

- Vinogradu treba puno ljubavi, ali isto tako ne voli da ge previše gnjavite. Ne smijete mu neprestano smetati. Zato, primjerice, kad je vrlo loše vrijeme i kiša, ne idem u vinograd. Tad se odmaramo i on i ja. Ali žestoko sunce ne može me zadržati. Tad se sin najviše brine za mene, ali raditi se mora - rekla je baka Mira, koja je u Mariboru završila višu poljoprivrednu školu, a još je član društva vinogradara. S tugom se prisjeća i nekih loših godina za vinograd. Bilo je to 2012. kad je pala jaka tuča te 2016. godine nakon mraza. U oba je slučaja berba prepolovljena. Prošle godine trebalo je zato dobro zapeti.

- Posadili smo 2100 komada mladica, odnosno loznih cijepova. Mama ih je sad sve sama orezala. Ona ne zna za odmor. Da samo znate koliko mi je motika već uništila - šali se Mirin sin Ivan. Dodaje da za okopavanje sad plaća radnike te da se sve radi traktorima.

U vinogradu obiteli Petrišić baza je graševina, a imaju i rajnski rizling, sauvignon, zeleni silvanac i traminac. Od crnih sorti imaju frankovku i cabernet sauvignon, a u nekoliko prošlih godina počeli su i s uzgojem autohtone sorte sokol. Obitelj godišnje proizvede od 18.000 do 20.000 litara vina, a prodaju ga ugostiteljskim objektima. Vinogradom i podrumom bave se i tri Ivanova sina.

- Imam samo jednu želju. Voljela bih što dulje ostati zdrava da mogu odlaziti u vinograd - rekla je skromna baka.    

Svaki dan je pet sati u vinogradu

Mira je u vinogradu dva i pol sata ujutro i jednako toliko popodne. Ipak, nekad odluči ostati doma. Uvjerena je da lozu ne smijete previše ometati te da i njoj treba dopustiti da se odmori. Tako, kaže, nastaje najbolje grožđe, a na kraju i vino.     

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 36
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Pozlilo je ocu nestale djevojčice, napisao potresne riječi. Policija ispitala i mamu. Curici ni traga
MISTERIOZNI SLUČAJ IZ SRBIJE

Pozlilo je ocu nestale djevojčice, napisao potresne riječi. Policija ispitala i mamu. Curici ni traga

Svi se nadaju kako će djevojčica uskoro biti pronađena i vraćena svojim roditeljima. U tijeku je velika potraga za Dankom (2) na istoku Srbije. Prvi put su koristili i 'Amber Alert'
Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...
FOTO: STRAVIČNA PROMETNA

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...

U autobusu je bilo 53 putnika te dvoje vozača. Uz pet poginulih više ljudi je teško ozlijeđeno u ovoj nesreći...