Obavijesti

Reporteri

Komentari 13

Jaka bura nakon riba iz mora izbacila i kornjaču u Posedarju

Jaka bura nakon riba iz mora izbacila i kornjaču u Posedarju
13

Ribari su nazvali oceanografski institut i pitali što da urade s glavatom želvom. Rekli su im da do njihova dolaska kornjaču stave u posudu napunjenu morskom vodom

VIDEO

Nakon što je u bura u utorak na Pagu izbacila na desetke kilograma ribe, u Posedarju je izbacila veliku glavatu želvu. Kako se rijetko viđa na tom području ribari su odmah kontaktirali oceanografski institut u Splitu gdje su im rekli da do njihova dolaska ogromnu kornjaču stave u veću plastičnu posudu napunjenu morskom vodom. 

Posedarski ribar Marin Bolić u srijedu ujutro je s nekoliko prijatelja otišao loviti ribu, no nemalo se iznenadio kada je na samoj obali Novigradskog mora ugledao glavatu želvu. 

- Nisam mogao vjerovati svojim očima. Činilo mi se da je uginula, ali kad sam taknuo po oku, vidio sam da je još živa. Odmah sam pozvao prijatelje da je pomognu unijeti u vozilo kako bi je prebacili do centra mjesta - ispričao je Marin. 

Svi su odmah zaboravili na ribu i posvetili se spašavanju kornjače. Ivan Šimurina nazvao je stručnjake u Dubrovnik, ali su ga oni preusmjerili na oceanografe iz Pule. Telefonski su im davali upute što činiti sa životinjom. 

- Unijeli smo je u mjesni kafić i stavili u veliko vjedro. Tu joj je toplo jer radi klima. Jadnaživotinja bila je skroz promrzla, a evo sada po "maštilu" pliva k'o velika - rekao nam je Marin. Pokušavali su joj davati ribu, no čini se da želva još nije spremna jesti. Stručnjaci su im rekli da će se sama hraniti kada osjeti potrebu. Iz Oceanografskoga instituta u Puli su rekli da će što je prije moguće doći u Posedarje kako bi preuzeli životinju. Marija Jusup, koja je fotografirala kornjaču ispričala je kako je jadnoj životinji vjerojatno zbog prevrtanja u moru i udarca od stijene napuknuo oklop. 

- Kad su je donijeli u kafić, nije provirila glavom, bila je prestrašena i u šoku - rekla je Marija.

Kornjača je dobila i ime i nazvali su je Bumbo. A na Pagu se već tri dana skupljaju veliki komadi riba, koje bura i studen izbacuju na žalo. 

- Ljudi su skupljali i noćas ribu, procjenjujem da smo svi mi koji smo skupljali, ukupno našli između 700 i 800 kilograma ribe. Znate koji su to komadi bili, arbuni teži od kile, grugovi od dva do tri kile. To su stvarno veliki primjerci - rekao nam je Ivo Butković iz Kolana. 

Jedan mještanin mu je ispričao da je slična zima bila 1956. kada su Kolanjci također po frišku ribu išli na žalo umjesto na ribarnicu. Tada je jedan mještanin ulovio gruga teškog 24 kilograma. No, bura ga nije dogurala do obale, pa je čovjek skočio u hladno more, zaplivao i trofejni ulov odnio kući. Kolanjci u srijedu navečer spremaju veliku riblju feštu u vatrogasnom domu DVD-a Kolan.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode