Obavijesti

News

Komentari 242

Vodice 'u vodi', kaos u Splitu i Dubrovniku, pijavica na Hvaru

Vodice 'u vodi', kaos u Splitu i Dubrovniku, pijavica na Hvaru
95

U Vodicama su zbog poplave evakurali dječji vrtić i školu, vatrogasci ispumpavaju vodu u desecima stanova. U Splitu veliki problemi u prometu, auti zapeli u lokvama

VIDEO

Nevrijeme se u poslijepodnevnim satima sa šibenskog, preselilo i na šire splitsko područje. 

Velika kiša izazvala je pravi kaos na splitskim ulicama u četvrtak poslijepodne. Vatrogasci su između 17 i 20 sati dobili nekoliko stotina poziva građana, a sličan broj poziva zabilježila je i služba 112.

Uglavnom se radilo o poplavama podrumskih prostora, a slično je bilo i na cijelom području od Trogira do Omiša.

Splitski vatrogasci rekli su nam kako je najveći broj poziva bio zbog panike.

- Ljudima se u podrumu skupi par centimetara vode i uhvati ih panika. U devedeset posto slučajeva mi nismo ni mogli ni trebali intervenirati jer se radilo o doista malim količinama vode. Osim toga, naše pumpe mogu ispumpavati jedino ako ima najmanje pet centimetara dubine - rekli su nam u dežurnoj službi splitskih vatrogasaca.

Najviše problema bilo je u prometu. Šahtovi su iskakali zbog velike količine vode pa su se stvarale prave bujice po cestama. 

U jednom trenutku u kvartu Spinut zavladala je prava panika

- Nekoliko vozača ostalo je zaglavljeno u autima koji su zapeli u lokvama. Izašli smo brzo na teren i to riješili, rekli su nam splitski vatrogasci.

Stanje na splitskim ulicama iza 21 sat vratilo se u normalu.

Inače, u Splitu je u dva sata palo preko 38 litara kiše po četvornom metru.

Pijavica na Hvaru

Na Hvaru je oko 19 sati iza otoka Jerolim primijećena pijavica. Pijavica nije izašla na kopno niti je učinila ikakvu materijalnu štetu, piše Crometeo.

Poplave i u Dubrovniku, bujica izbacivala šahtove

Grmljavinsko nevrijeme oko 21 sat pogodilo je Dubrovnik, piše Dubrovački dnevnik. Obilne oborine su izazvale poplave. Prostor oko Pošte Lapad bio je pod vodom, a veliki dio Župe Dubrovačke ostao je bez struje. U Centru 112 su kazali da je vodena bujica na više mjesta izbacila šahtove.

Do 17 sati u Vodicama palo čak 240 litara kiše po m2

Tijekom četvrtka, do 17 sati, na mjernoj postaji Crometea Vodica - Blata palo je čak 240 litara oborina po četvornom metru. Najviše je palo u dvosatnom jutarnjem nevremenu. U tom su pljusku pale čak 164 litre, piše Crometeo

Prema podacima Pljusak.com, i u mnogim drugim dijelovima Dalmacije pale su ekstremne količine kiše pa su tako na Prviću pale 153 litre kiše, u Ljubitovici u trogirskom zaleđu 149, a u Komiži na Visu 101 litra.

'U Vodicama je totalni kolaps, još nikada nam nije bilo ovako'

Snažno nevrijeme koje je u četvrtak pogodilo Vodice ostavilo je za sobom poplavljen grad. Vatrogasci su imali pune ruke posla. Poplavljene su brojne kuće, poslovni objekti, škole, vrtić brojne i prometnice. 

Šahtovi u gradu nisu izdržali pod velikim količinama kiše pa su poplavljene ulice oko autobusnog kolodvora te brojne ceste. 

- U Vodicama je opći kolaps! Nikad nije ovako bilo, iskočili su šahtovi, poplavio nam je vrtić, a i iz škole djeca su puštena kući. Sve komunalne službe su na terenu. Prvi zadatak nam je napraviti neophodno u ovoj situaciji, a onda ćemo nakon što se zbroji šteta, vidjeti hoćemo li trebati tražiti pomoć - rekla je za ŠibenikIN gradonačelnica Vodica Branka Martinčev Juričev.

Poplavljena je i zgrada Osnovne škole, pa su djecu pustili kućama, a mališane iz dječjeg vrtića Tamaris su evakuirali i premjestili u vrtić Okit gdje im je omogućen cjelodnevni boravak uz topli obrok. 

Iako se stanje u poslijepodnevnim satima s vodom počelo smirivati, novi grmljavinski oblaci stalno se stvaraju pa stanovnici Vodica sa strahom ulaze u noć.

Problemi u prometu, zatvorene pruge

Zbog izlijevanja vode na prugu, zatvoren je željeznički pravac Lipovljani-Banova Jaruga, zbog visokog vodostaja Pakre i Ilove zatvorena je pruga Zagreb-Vinkovci. Promet se odvija do Banove Jaruge odakle putnike do Novske prevoze autobusi kako bi svoje putovanje mogli dalje nastaviti vlakom.

Zbog jake kiše i vode na kolniku zatvorena je autocesta A1 između čvorova Vrgorac i Ravča u smjeru Zagreba. Promet je preusmjeren na čvor Vrgorac.

Bujica u Tribunju ruši ogradne zidove i provaljuje u kuće 

Obilne oborine potopile su i Tribunj gdje vatrogasci jednostavno ne stižu pomoći na sve strane. Načelnik Općine Tribunj Damir Pilipac kaže da od jutra zovu vatrogasce u pomoć, ali ona ne stiže.

- Sa svih strana spuštaju se rijeke vode, odnose ogradne zidove i provaljuje u kuće. Zovemo vatrogasce, ali oni kad ih dobijemo, odgovaraju da ne mogu stići, jer rade u Vodicama i Tisnom. Nestalo je i struje, tako da su nam električne pumpe neupotrebljive. Ulicama mogu voziti samo terenska vozila. Vatrogasci su obećali doći za pola sata, ali ne znam što će moći napraviti. Možemo samo moliti boga da kiša što prije stane - ispričao nam je Pilipac. 

Poplavljene i makarske ulice, promet regulira policija

U sat vremena u Makarskoj je palo 40 litara kiše po metru kvadratnom. Gradski centar Osejava zaprimio je od 12.30 do 13.30 sati 40-ak poziva građana s područja Zelenke, Vukovarske ulice, Peškere, Obale K. Tomislava i Zrinsko-Frankopanske ulice. 

Voda se prelila na pločnike i izbijala šahtove. Na magistrali kod skretanja za mjesto Krvavica odron je zatrpao dio ceste. Tri automobila u 14.20 sati su se sudarila na križanju za Veliko Brdo. Nadležne službe su izišle na teren kako bi sanirale nastalu štetu. Kiša, manjeg intenziteta, i dalje pada. Gusti i usporeni promet gradom regulira policija.

Žažini prijeti poplava 

Premda se padom vodostaja Kupe postupno povlači voda iz zapuštenog ribnjaka, koja je ugrozila više desetaka obiteljskih kuća u Letovaniću - zbog obilnih su oborina ugrožena druga mjesta. U četvrtak bi trebao biti završen zečji nasip koji bi trebao spriječiti istjecanje vode iz ribnjaka čije izlijevanje prijeti Letovaniću.

U obližnjoj su Žažini, zbog poplavljenje trgovine, posla imali vatrogasci. Problem je nastao zbog zaobalnih voda koje se slijevaju s obližnjeg brda, a odmažu i začepljeni kanali. Mještani su izrazito nezadovoljni jer Hrvatske vode nisu do kraja sanirale nasip. Upozoravaju - ako vodostaj bude kao u veljači, slijedi potop.

Premda se padom vodostaja Kupe postupno povlači voda iz zapuštenog ribnjaka, koja je ugrozila više desetaka obiteljskih kuća u Letovaniću - zbog obilnih su oborina ugrožena druga mjesta.

Pukla cijev i cesta kod Karlovca

Obilne kiše i oborinske vode u srijedu su prouzročile puknuće propusne cijevi slivnih voda na cesti u Banskom Kovačevcu kod Karlovca. Načelnik općine Lasinje Željko Prigorac kazao je da se u srijedu oko 10 sati zbog naglog prodora vode odlomio komad propusne cijevi promjera do jednog metra te dio asfalta županijske ceste zbog čega se promet tom dionicom regulira jednim trakom. Tijekom prodora vode na kolniku je bilo i do 60 centimetara vode. Kaže da je do toga došlo zbog zaštopane cijevi, a za nastalu štetu prstom upire u Hrvatske vode.

- To se dogodilo zbog neuređenih i zaštopanih propusnih cijevi i kanala kroz koje oborinske vode odlaze prema kanalu Kupa-Kupa. Ići ćemo u hitnu sanaciju. Na mjestu puknuća ugradit će se dvije propusne cijevi promjera jednog metra. Sličan problem događa se i na velikim slivnim kanalima kod Kablara. Problem su Hrvatske vode koje u Lasinji tijekom  posljednjih deset godina nisu radile apsolutno ništa, niti su jedan metar odvodnih kanala očistili i uredili. Kanali i cijevi se s vremenom zaštopaju, a nitko ih ne čisti i ne održava. To je veliki problem ne samo u Lasinji već i u ostalim mjestima. Pitam se zbog čega Hrvatskim vodama plaćamo naknadu za slivne vode, gdje je taj novac te je li utrošen samo na plaće njihovih djelatnika? Za ovu godinu su našoj općini trebali izvršiti radove u vrijednosti 300.000 kuna, no to je obustavljeno, jer se sada pravdaju zbog situacije u Slavoniji. Predsjednik Hrvatskih voda je naglasio da bi kanale trebale održavati lokalne samouprave, no neka se odreknu novca kojeg za to ubiru pa ćemo ih i održavati - ogorčeno je kazao Prigorac.        

Do kraja tjedna kiša

Do kraja tjedna bit će promjenljivo povremeno s kišom, posebice u petak u prvome dijelu dana te potom u noći od petka na subotu i u subotu prijepodne. 

Temperatura zraka u nedjelju, kada je kiša manje izgledna, malo će porasti. Na Jadranu će kiše biti uglavnom prekosutra te u subotu, mjestimice još moguće i obilnije. U nedjelju je pak moguće većinom suho te će biti malo toplije.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 242
VIDEO

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb
UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi