Obavijesti

News

Komentari 78

Je li to fer?! Trgovački lanac isti, a na moru je 20% skuplji

Je li to fer?! Trgovački lanac isti, a na moru je 20% skuplji
1

KUNU PO KUNU... Cola i sladoled su u Konzumu u Puli i Zadru 1,5 kuna skuplji nego u Zagrebu. U Bili je pak puding kunu jeftiniji u Zadru i Splitu nego u Puli...

VIDEO

Jaja sa šunkom 110 kuna, salata s tunom 115, cappucino 35, dva decilitra piva 18 kuna, hamburger 140 kuna - koliko stoji kilogram pečenog mesa...

Početkom sezone pojavljuju se vijesti o prenapuhanim cijenama u ugostiteljskim objektima koji ni po čemu ne bi smjeli biti skupi. Potom počinje “deranje” na tržnicama. Breskve 60 kuna, nektarine 50, smokve 30...

Mi smo istražili jesu li u trgovačkim lancima isti proizvodi skuplji uz more nego u Zagrebu ili u drugim dijelovima kontinentalne Hrvatske. I pokazalo se da je na obali gotovo sve skuplje. Ne puno, razlika u cijeni pojedinog proizvoda je kunu, dvije ili tri, ali kad se kupuje puno stvari, i računi postaju značajno veći.

Primjer jeftinog proizvoda na kojem se može dobro zaraditi je sladoled na štapiću Snjeguljica. U većini gradova i prodavaonica u srijedu i četvrtak stajao je pet kuna, ali u Billi u Splitu i Puli cijena je bila 5,99. Četveročlana obitelj koja si svaki dan na desetodnevnom ljetovanju priušti jeftini užitak, u tim će Billama potrošiti 40 kuna više nego u ostalim dućanima i gradovima. Toliko i na vodi, jogurtu, pašteti, grickalicama... i ode 400 kuna.

Za uvećanu tablicu kliknite ovdje

U deset hrvatskih gradova obišli smo sedam najvećih trgovačkih lanaca i prikupili cijene 25 proizvoda koji se vrlo često kupuju. U tablicama smo objavili 15 proizvoda čije se cijene uglavnom razlikuju, i to iz šest gradova u kojima je konkurencija trgovačkih lanaca najveća.

Osim gradova navedenih u tablicama, a to su Pula, Zadar, Šibenik, Split, Zagreb i Slavonski Brod, u srijedu i četvrtak obišli smo i najveće prodavaonice u Požegi, Bjelovaru, Sisku i Zagvozdu.

Zdenka topljeni sir u trokutićima za kunu je bio skuplji u Konzumovim prodavaonicama u Puli, Zadru i Šibeniku. Stajao je 10,99 kuna, a 9,99 je bio u ostalim Konzumovim, kao i prodavaonicama drugih trgovačkih lanaca koje smo obišli.

Gavrilovićeva čajna pašteta od 100 grama najčešće stoji 6,99 kuna. No 30 lipa je skuplja u Intersparu u Zadru, Splitu i Šibeniku te u Konzumu u Puli i Zadru.

Cijene mogu biti i 30 posto više zbog najma, logistike, transporta...

U deset hrvatskih gradova obišli smo sedam najvećih trgovačkih lanaca i prikupili cijene 25 proizvoda koji se vrlo često kupuju. U tablicama smo objavili 15 proizvoda čije se cijene uglavnom razlikuju, i to iz šest gradova u kojima je konkurencija trgovačkih lanaca najveća. 

Osim gradova navedenih u tablicama, a to su Pula, Zadar, Šibenik, Split, Zagreb i Slavonski Brod, u srijedu i četvrtak obišli smo i najveće prodavaonice u Požegi, Bjelovaru, Sisku i Zagvozdu. Zdenka topljeni sir u trokutićima za kunu je bio skuplji u Konzumovim prodavaonicama u Puli, Zadru i Šibeniku. Stajao je 10,99 kuna, a 9,99 je bio u ostalim Konzumovim, kao i prodavaonicama drugih trgovačkih lanaca koje smo obišli.

Gavrilovićeva čajna pašteta od 100 grama najčešće stoji 6,99 kuna. No 30 lipa je skuplja u Intersparu u Zadru, Splitu i Šibeniku te u Konzumu u Puli i Zadru. Najjeftinije Ožujsko pivo bilo je u Požegi. Po 6,69 kuna stajalo je u Kauflandu i Plodinama. U Billi u Splitu kava Barcafe od 175 grama bila je najskuplja i stajala je 16,99 kn. Najčešća cijena u većini prodavaonica koje smo obišli bila je 15,39 kuna. Ta Billa u Splitu imala je najviše cijene i mlijeka, Dukatele, Snjeguljice, Čokolina, omekšivača za rublje Ornel od litre.

Za uvećanu tablicu kliknite ovdje

Slične cijene kao u splitskoj Billi su bile u njihovoj prodavaonici u Puli. Gavrilovićeva čajna u pakiranju od 330 grama u većini prodavaonica stajala je 29,49 kn. No u Intersparu i Tommyju u Splitu i Šibeniku te Intersparu u Zadru stajala je 31,99 kuna. Kunu skuplja bila je u Konzumima u Požegi i Splitu, a najskuplja, po 33,99, u Billi u Splitu, Zagrebu i Bjelovaru te Konzumu u Šibeniku. U tim prodavaonicama kobasica je 4,5 kn skuplja nego u većini prodavaonica koje smo obišli.

Zaključak je vrlo jednostavan. U prosjeku su Ledo sladoledi na Jadranu skuplji 20 posto nego u Zagrebu, slične razlike su i u cijenama mlijeka, mliječnih i suhomesnatih proizvoda, razlika u cijeni vode je i do 25 posto... I tako kuna po kuna pa razlika u jednom računu između Zagreba i mora nije zanemariva. No neke su stvari neobjašnjivo skupe i u Slavoniji. 

Ma ipak mogu biti svuda iste cijene

Jedna zemlja, jedna cijena naziv je Lidlove kampanje koju su počeli prošlog ljeta, a nastavili i ove godine. Tvrde da su u svih 89 njihovih prodavaonica cijene jednake, a to vrijedi i za one na otocima, bez obzira što do njih imaju veće troškove transporta. I naše istraživanje pokazalo je da je u Lidlu tako, osim na gaziranu mineralnu vodu. 

Danko Vučinović

Maslac u pakiranju od 250 grama početkom tjedna bio je i 28 kuna

Uobičajena je cijena maslaca 13,99 kuna, na akcijama ga se može naći i za manje od 9, a početkom tjedna u Rapcu je 250 grama bilo 27,99 kn.

Fotolia

Prema Tržišnom cjenovnom informacijskom sustavu u poljoprivredi (TISUP), veleprodajna cijena 250 grama hrvatskog maslaca u prosjeku je 7,88 kuna, a uvozni nerijetko košta i manje od šest kuna. I litra mlijeka u malim prodavaonicama otočnih naselja zna koštati 10 kuna, dvostruko nego drugdje,što je danak pomanjkanju konkurencije. - Ponegdje cijene mogu biti i 30 posto više zbog logistike, najma, transporta kažu u nekim trgovačkim lancima.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 78
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca