Obavijesti

News

Komentari 0

Jedini u državi: Pula ima prvi centar za djecu inovatore...

Jedini u državi: Pula ima prvi centar za djecu inovatore...
2

Od malih nogu: Cilj centra je da što više učenika odluči školovanje nastaviti na tehničkim i prirodoslovnim fakultetima te da postanu istraživači ili znanstvenici

VIDEO

Svakog dana u tiskanom izdanju 24sata stručnjaci, profesori i učitelji, roditelji i djeca, obični ljudi i znanstvenici upozoravat će na probleme, otkrivati rješenja i objašnjavati slučajeve koji mogu pomoći da imamo bolje obrazovanje za bolju Hrvatsku.

Centar za popularizaciju znanosti i inovacija Istarske županije, koji je otvoren u Puli, prvi je takav centar u državi. Osnovala ga je Istarska razvojna agencija europskim novcem, u sklopu europrojekta Smart Inno, a vrijednost investicije je 800.000 kuna.

Direktor Istarske razvojne agencije Boris Sabatti kaže kako je cilj ovog jedinstvenog centra popularizacija znanosti i inovacija među najmlađim uzrastima, a bit će namijenjen djeci od vrtićkog uzrasta do završnih razreda srednjih škola.

- Ova ideja nastala je od realnih potreba na terenu u suradnji s Antonom Pletikosom iz Zajednice tehničke kulture Istarske županije te ravnateljem Tehničke škole Pula Daliborom Pausom. Cilj je da se u konačnici što više djece odluči školovanje nastaviti na tehničkim i prirodoslovnim fakultetima, da im se potakne želja da jednog dana postanu istraživači ili znanstvenici, odnosno inovatori, jer samo ulaganje u istraživanje i razvoj mogu osigurati ekonomsku održivost društva. U tom smislu će se i kroz razne aktivnosti centra, kao što su radionice, ljetne škole, seminari za nastavnike i aktualna predavanja poticati mlade na bavljenje znanošću i inovatorstvom - kazao je Sabatti. Istarska razvojna agencija omogućila je nabavu opreme, a u organizaciji Zajednice tehničke kulture Istre renovirana je zgrada u kojoj se nalazi ovaj centar. Već je izrađen detaljan plan aktivnosti u školskoj godini 2015/2016. kao i njihova financiranja. Tako će u rujnu u centru biti niz seminara za nastavnike fizike, kako osnovnih tako i srednjih škola Istre.

- Oni će biti upoznati s mogućnostima koje centar pruža i s načinom na koji se planira pružiti potpora školama u realizaciji njihovih nastavnih programa. Omogućit ćemo im da sami daju nove ideje o tome na koji bi se način moglo dodatno iskoristiti postojanje ovakvog centra. S pulskim je osnovnim i srednjim školama već načelno dogovoreno da od listopada ove godine pa do lipnja 2016. godine iskoriste mogućnost da, u skladu s nastavim sadržajima koji se u tom trenutku obrađuju prema nastavnom planu i programu, određene nastavne jedinice odrade u našem centru uz pomoć educiranih voditelja na trenutno najboljoj edukacijskoj opremi. U tu je svrhu sačinjen raspored aktivnosti koje će se iz tjedna u tjedan odvijati tijekom cijele iduće školske godine - pojasnio je Sabatti.

Takav centar na razini Hrvatske predstavlja važnu kariku razvoja u lancu obrazovanja kroz promociju znanosti i povezivanje formalnih i neformalnih oblika učenja, ključnog za razvoj budućih naraštaja kao konkurentne radne snage i posljedično razvoj inovacija i u gospodarstvu.

- Centar će biti na usluzi djeci od vrtićke do srednjoškolske dobi. Na kraju, nakon završenog školovanja onaj tko hoće krenuti i u poduzetničke vode može po povoljnim uvjetima krenuti u IDA-inim inkubatorima - Poduzetničkom i Tehnološkom, koji su smješteni u Puli, te poduzetničkim inkubatorima u Labinu, Rovinju, Vodnjanu i Poreču - naglasio je Sabatti.

U drugoj fazi, koja se planira realizirati u bliskoj budućnosti putem novih natječaja za dodjelu bespovratnog novca iz EU, na istoj će se lokaciji urediti oko 600 četvornih metara vanjskog prostora. U tom dijelu bi se na principu interaktivnog zabavnog parka o temeljnim znanstvenim činjenicama mogla upoznati predškolska djeca kao i učenici nižih razreda osnovnih škola Istarske županije.

‘Želimo suradnju sa školama i ustanovama iz cijele Hrvatske’

Centar je dobro opremljen i trebalo bi ga ponuditi i Agenciji za odgoj i obrazovanje, kazao je glavni tajnik Zajednice tehničke kulture Anton Pletikosa na otvorenju. Dodao je da očekuje kako će centar kod mladih i djece pobuditi želju za istraživanjem i prirodnim znanostima.

Lajkaj stranicu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska na Facebooku.

Pročitajte više o temi na stranici Bolje obrazovanje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk