Obavijesti

News

Komentari 15

Jedinstven projekt u svijetu: Odlaze do dna Crvenog jezera

Jedinstven projekt u svijetu: Odlaze  do dna Crvenog jezera
2

Pothvat je opasan jer je na dnu pritisak od 30 kilograma na centimetar čovjekova tijela. Pripreme traju sedam mjeseci. Francuz Frederic Swierczynski zaronit će u subotu

VIDEO

Riječ je o vrlo opasnom i rizičnom pothvatu, koji se priprema posljednjih sedam mjeseci. Francuz Frederic Swierczynski u subotu, 6. svibnja, zaronit će do dna Crvenog jezera, a cijeli pothvat trajat će šest sati.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:15

To će biti prvi put da je netko uspio stići do dna jezera, na dubinu od 270 do 280 metara.

- Svjetski poznati speleoronilac Frederic tu je sa svojim timom. Stigli su njegovi pomoćni ronioci, liječnik iz Francuske, a i sva oprema za ronjenje je njihova. On je u suradnji sa zagrebačkim kolegama istraživao izvore u ovom kraju, tražio čovječje ribice. Tako smo se nekako upoznali i rodila se ideja za ovu ekspediciju – kaže nam Luka Kolovrat, direktor Turističke zajednice Imotski, koja je jedan od organizatora.

Pripreme za zaron počele su u nedjelju. Prvi dan je stavljena žičara, pa je njome počelo spuštanje dijelova opreme i pontona. U srijedu je probni zaron na 100 do 150 metara.

U četvrtak i petak znanstvenici će uzeti uzorke flore, faune i sedimenta da ekspedicija dobije znanstvenu dimenziju i u subotu bi trebao biti zaron do dna.

Crveno jezero

- Nakon 30-ak metara je tama, i tako do samog dna, gdje je fini mulj - kaže Kolovrat. Dodaje kako u cijelom projektu sudjeluje 40 ljudi, iz Ronilačkoga kluba Crveno jezero, Turističke zajednica Imotski, članovi HGSS-a, znanstvenici i ronioci.

- Frederic sa sobom nosi kameru specijaliziranu za te dubine, ali i kompjutor te jaku rasvjetu. Pothvat je opasan jer je na dnu pritisak od oko 30 kilograma na centimetar čovjekova tijela – zaključio je Kolovrat.

Crveno jezero

    

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa