Obavijesti

News

Komentari 87

Jela je tek 20 kalorija na dan i gotovo umrla: 'Još se borim...'

Jela je tek 20 kalorija na dan i gotovo umrla: 'Još se borim...'
1

U svojoj najgoroj fazi anoreksije, Jodie-Leigh Neil morala je pri kupanju sjediti na tri ručnika jer joj je kralježnica lupala u kadu i bilo je prebolno. Propadala je kroz WC dasku...

VIDEO

Anoreksična britanska tinejdžerica kojoj je rečeno da će umrijeti zbog svoje mršavosti objavila je fotografije koje pokazuju njezin nevjerojatan oporavak nakon što je doživjela 'prosvjetljenje'. 

Jodie-Leigh Neil razvila je anoreksični poremećaj 2013. godine kada je njezina najbolja prijateljica preminula nakon kobnog srčanog udara. Godinu dana nakon nesreće dijagnosticirana joj je anoreksija, depresija i tjeskoba, a 2015. godine završila je u bolnici gdje su je morali hraniti na cjevčicu, javlja Mirror. 

 

I'm honestly really sorry if this is difficult for some of you to see, but it's mental health week, and I see it as my duty now to show you all what the past 3 years has been like for me. I've been NG tubed, heart monitored, had my bloods taken twice daily for 3 months, and weighing a mere 35kg I was dying. My parents were prepared for the worst by the doctors, who told them to say their goodbyes. But miraculously I survived. The photo on the left I was miserable, consumed by my illness, purging daily throwing up blood from my nose and mouth, I had to be wheeled everywhere. My heart was weak, my sodium dangerously low, and my hair fell out in clumps. My periods were come and go, my bones were weakening. Anorexia was still at this weight telling me I was fat, ugly etc.. I have attempted suicide a few times due to wanting to kill the voice in my head. But now I am 25kg + heavier, yes I have a belly, thighs that don't touch, I can't fit my hand round my arms or legs anymore, yes I have boobs now and a bum, but it's a lot less painful than having to sit on 3 towels just so my spine didn't hit the bath, having to squat because my bones fell through the toilet seat, passing out constantly. I admit, sometimes I purge, sometimes I self harm, I'm not perfect... but I've come a long way. Anorexia destroys lives, so please don't ever call anyone fat, or comment on their weight. If anyone is struggling PLEASE talk to me. I've got through it, so can you. Let's end the mental health stigma, and support people as best we can. #anorexia #realrecovery #recoverfromanorexia #ana #beatana #eatingdisorder

A photo posted by JodieLeighNeil (@miss_jodieleigh) on

Ova 18-godišnjakinja iz Yateleyja u britanskom Hampshireu živjela je na svega 20 kalorija dnevno, vježbala usred noći i spala na svega 35 kilograma.  

Zbog svojeg stanja, često je padala u nesvijest, te je morala prekinuti školske obveze, a često je imala dramatične ispade prema svojim roditeljima koji su se bojali najgoreg.

Ipak, ranije ove godine, Jodie je doživjela jedan trenutak 'prosvjetljenja' u kojem je odlučila izabrati život nad smrti. Počela je svladavati svoj strah od hrane dok su njezini prijatelji i obitelj dolazili k njoj na društvene igre kako bi joj obroke učinili što ugodnijima.

Ovog lipnja, Jodie je dosegnula zdravu težinu od 62 kilograma i napokon se vratila svom najboljem izdanju. Sada ova prelijepa plavuša objavljuje fotografije svojeg zdravog tijela na Instagramu kako bi pružila podršku i drugima koji imaju isti poremećaj.

Upalila mi se žarulja iznad glave: 'Ne želim umrijeti'

- Odjednom mi se upalila žarulja iznad glave. Shvatila sam da sjedenje na tri ručnika u kadi zato što mi kralježnica udara u kadu nije normalno. Čučanje na WC-u jer mi kosti propadaju kroz dasku, nesvjestice, otkazivanje nogu, srčani problemi, drhtavica i stalna bol bilo je nešto što više nisam htjela. Također, bila sam nasilna prema roditeljima, zadala sam im nekoliko masnica i porezotina dok sam imala svoje ispade boreći se sa glasovima u svojoj glavi - kazala je Jodie, koja danas studira sociologiju, psihologiju i teatrologiju.

Kazala je kako su je prolaznici često pitali boluje li možda od raka, kada tako izgleda.

- Dobivala sam i užasne komentare od žena koje bi me viđale u trgovinama i stalno su buljili u mene. Ljudi bi doslovce pokazivali prema meni i komentirali - kazala je Jodie.

Opisala je i vrijeme oporavka.

- Mama mi je donijela prekrasan beštek i zdjele i često bi igrali društvene igre dok bi jela i provodili kvalitetno vrijeme kao obitelj. Vratila sam odnos koji sam prije imala s mamom, koja mi je uvijek bila najbolji prijatelj, a tata i ja se više ne svađamo. Sada mogu slobodno izaći nešto pojesti s obitelji, mogu izaći u noćne klubove. Mogu plesati i raditi sve stvari koje nisam mogla kada sam bila pothranjena - kazala je Jodie.

- Sada završavam prve kolegije na fakultetu koje nisam mogla prije jer je moja anoreksija značila da bi često 'odlutala' ili se onesvijestila, a za neke stvari se uopće ne sjećam da sam učila - rekla je Jodie.

Prisjetila se kobnog događaja nakon kojeg je sve počelo. 

- Jutro nakon što sam saznala da mi je preminuo najbolji prijatelj osjećala sam se ekstremno bolesno, uništeno i doživjela sam napad panike. U potpunosti sam izgubila apetit i više se nisam mogla fokusirati na ništa osim na njega. Izolirala sam se od svih svojih prijatelja, a većinu vremena provodila sam u svojoj sobi. S vremenom sam prestala ići i na fakultet - rekla je.

'Otac me zatekao kako važem 20 grama banane. Nije prestao plakati'

Jodie je sa 700 kalorija na dan došla na 200, a na koncu kada je bila na najnižoj razini, jela je 10 kalorija želea za doručak, sok od naranče od 7 kalorija za ručak i 'nula' kalorija rezanaca s povrćem za večeru.

- Sjećam se da me jednom otac zatekao kako važem 20 grama banane. Kada me vidio što radim, nije prestao plakati - kazala je.

Unatoč svim problemima, Jodie je  i dalje nastavila s radikalnim svakodnevnim vježbanjem od 2 ujutro do 5.30 sati. Njezina krv je pokazivala opasno niske razine natrija, hemoglobina i kalija.

U siječnju 2015. godine, kada je Jodie pala na 40 kilograma, primljena je opću bolnicu, a nakon toga je u veljači prebačena u kliniku u Londonu gdje je provela idućih šest mjeseci. Obitelj je viđala dva puta tjedno i vikendima.

 - Tamo sam izgubila dodatna tri kilograma i došla vrlo blizu smrti. Agresivno sam se samoozljeđivala, nisam jela mjesecima, na silu su me hranili kroz cjevčicu.

Pod 24-satnim nadzorom i grupnom terapijom, njezini obroci postepeno su došli do 3000 kalorija i dobivala je 1,2 kilograma na tjedan. Kada je dosegnula 56 kilograma, što je idealna težina za njezinu visinu, otpuštena je iz bolnice u lipnju 2015. godine.

'Samo sam htjela umrijeti'

Ipak, tri mjeseca kasnije, u rujnu 2015. godine anoreksija je ponovno preuzela kontrolu i Jodie je počela koristiti utege kako bi varala na vagi. Opet je spala na svega 35 kilograma i morali su je hitno odvesti u bolnicu u tri navrata jer joj je niska razina natrija u krvi uzrokovala velike srčane probleme.

- Iskreno, sve do sada nisam imala nikakvog interesa i želje ozdraviti, samo sam htjela umrijeti - kazala je Jodie.

I kada su njezini roditelji izgubili svu nadu i pripremali se na posljednji pozdrav, Jodie je odlučila da njezina bitka nije gotova.

- Liječnici su mi rekli ili oporavak ili smrt. Izabrala sam oporavak - kazala je Jodie.

Iako priznaje da njezina bitka s anoreksijom i dalje traje, tinejdžerica je počela izlaziti s dečkima i napokon je sposobna nastaviti školovanje.

- Dugačak je put oporavka i još uvijek se borim - rekla je Jodie za Mirror.

 

Sleep doesn't help when it's your soul that's tired #gym #lazy #tired

A photo posted by JodieLeighNeil (@miss_jodieleigh) on

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 87
VIDEO

Zagrepčanka čekala tramvaj i vidjela ovo, nazvali smo ZET. Rekli su nam samo: 'Mijauuu'
LASAGNOMANIJA

Zagrepčanka čekala tramvaj i vidjela ovo, nazvali smo ZET. Rekli su nam samo: 'Mijauuu'

ZET uz natpis 'Rim Tim Tagi Dim' na svim pokazivačima vremena dolaska tramvaja u Zagrebu podržao Baby Lasagnu: 'Komentar ZET-a na to je: 'Mjau'

Mislite da je 'Hej Slaveni' bila himna Jugoslavije? Varate se...
KRONIKE POVJESNIČARA

Mislite da je 'Hej Slaveni' bila himna Jugoslavije? Varate se...

Tijekom 1984. raspisan je novi, ujedno i posljednji natječaj za jugoslavensku himnu
Kuće, stanovi, lova: Što imaju čelnici DP-a i kako je izbačeni profesor stekao milijune eura
IMOVINSKI POKRET

Kuće, stanovi, lova: Što imaju čelnici DP-a i kako je izbačeni profesor stekao milijune eura

Plus+ NOVI EXPRESS Analiza imovinskih kartica i javno dostupnih podatka o poslovnim aktivnostima važnijih pripadnika Domovinskog pokreta, novih partnera u vladi HDZ-a