Obavijesti

News

Komentari 41

JFK šokirao: Hitler ima 'ono nešto' od čega nastaju legende

JFK šokirao: Hitler ima 'ono nešto' od čega nastaju legende
1

Jasno je da će se Adolf Hilter za nekoliko godina iz osobe koju trenutno mnogi mrze uzdići u jednu od najvažnjih figura koje su ikad živjele, napisao je 28-godišnji John F. Kennedy

VIDEO

Jasno je da će se Adolf Hitler za nekoliko godina iz osobe koju trenutno mnogi mrze uzdići u jednu od najvažnijih figura koje su ikad živjele, napisao je 28-godišnji John F. Kennedy u svoj dnevnik nakon posjeta Njemačkoj 1945. godine.

Kennedy je kao ratni dopisnik za novine Hearst na jednoj od tura putovao u Hitlerovu rezidenciju Berghof i planinsko utočište Orlovo gnijezdo u bombama razorenoj Bavarskoj. U kontroverznim dnevničkim zapisima, JFK piše o svojoj fascinaciji nacističkim vođom koji je samo četiri mjeseca prije njegova posjeta Njemačkoj počinio samoubojstvo.

"Imao je bezgranično ambiciozne planove za svoju zemlju, što je poljuljalo mir u svijetu. Imao je u sebi "ono nešto", ono što u sebi nose samo legende", dio je zapisa iz dnevnika, koje je objavila njegova sadašnja vlasnica Deirdre Henderson.

Henderson, koja je radila kao asistentica u Uredu JFK-a, dobila je knjigu od svog bivšeg poslodavca kako bi dobila jasnu sliku o njegovim stavovima prema politici i nacionalnoj sigurnosti. 

Henderson vjeruje kako su JFK-ovi zapisi od iznimne važnosti, iako su stari sedam desetljeća. Istovremeno ga brani te tvrdi da su njegovi komplimentirajući zapisi o Hitleru ne trebaju shvatiti kao podrška zloglasnim zločinima koje je počinio.

"Kada piše da Hitler u sebi nosi nešto što imaju samo legende, misli na veo tajnosti koji ga je okruživao, a ne na zlo koje je cijeli svijet osjetio na svojoj koži. Nigdje u dnevniku nema ni jedne rečenice, niti indikacija da JFK opravdava nacističke zločine ili ideje koje su ih vodile", poručuje Henderson.

Cecil  Stoughton

Henderson je za People rekla kako se JFK-ovo zanimanje za Hitlerovu ostavštinu može objasniti i time da je od najranijih dana pokazivao interes za povijest i dodatno obrazovanje.

"Zanimljiva je ta tajanstvenost koja je Hitlera okruživala - zašto je radio to što je radio. Mislim da to nikada nećemo saznati. Hitler je bio legenda- ali ne u pozitivnom smislu", kazala je.

JFK-ov Dnevnik će se naći na aukciji u 26. travnja u Bostonu, na stotu obljetnicu njegova rođendana.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 41
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.