Obavijesti

News

Komentari 84

Kako osvojiti Bijelu kuću? Svog predsjednika ne biraju izravno

Kako osvojiti Bijelu kuću? Svog predsjednika ne biraju izravno
1

Sjedinjene Američke Države danas biraju novog predsjednika. Gotovo 219 milijuna građana ima pravo glasa, a registriranih je birača oko 146 milijuna. Oni danas donose odluku

VIDEO

Sjedinjene Američke Države danas biraju novog predsjednika. Gotovo 219 milijuna građana ima pravo glasa, a registriranih je birača oko 146 milijuna. Oni danas donose odluku.

 

Ankete u tjednu prije izbora nisu davale značajnu prednost ni demokratskoj kandidatkinji Hillary Clinton ni republikancu Donaldu Trumpu.

Najveći broj država u SAD-u je tradicionalno naklonjen jednoj od tih opcija. Tu kandidati znaju da mogu računati na sve elektorske glasove. Također, postoji pet tradicionalno neodlučnih država - Arizona, Virginia, Sjeverna Karolina, Ohio i Florida. Upravo su te države one za čije se glasove kandidati najviše bore.

Amerikanci ne biraju predsjednika izravno nego preko elektora. To je najveća razlika između izbora u Sjedinjenim Američkim Državama i zemalja u svijetu, pa tako i Hrvatske. Elektori bi trebali u pravilu glasovati kao birači. No ne postoji zakon koji bi od njih zahtijevao da poštuju želju birača. Ipak, neke države od njih to traže i prijete im kaznama.

Dosad niti jedan elektor nije kažnjen jer je glasovao suprotno volji birača. Bez obzira na to s kolikom većinom jedan od kandidata pobijedi u nekoj saveznoj državi, svi glasovi elektora idu samo njemu. Iznimka su dvije savezne države, Maine i Nebraska. Te države daju dva glasa ukupnom pobjedniku i po jedan za pobjedu u svakom okrugu. Za pobjedu kandidat treba 270 glasova elektora. Svaka država ima minimalno tri elektora, a ostale ih dobivaju na temelju broja stanovnika. Taj se broj mijenja nakon svakog novog popisa stanovnika, dakle jedanput u deset godina.
 Ali tu postoji “kvaka”. Recimo, Kalifornija ima deset puta više stanovnika nego, primjerice Connecticut, ali nema i deset puta više elektora. Broj elektora je najčešće jednak broju kongresnika plus dva senatora. Tako Kalifornija ima 53 kongresnika i plus dva senatora ima 55 elektora. 

Izbori u SAD-u održavaju se uvijek prvi utorak nakon prvog ponedjeljka u studenom. Npr. ove godine 1. studenog je bio utorak, pa se izbori održavaju 8. studenog. A 538 elektora, koji čine izborni kolegij, sastaju se ove godine 19. prosinca. Oni će tad formalno izabrati američkog predsjednika. U siječnju Kongres broji glasove elektora, a 20. siječnja 2017. trebala bi se održati inauguracija novog predsjednika SAD-a. Svi državljani SAD-a u dijaspori mogu glasovati putem pošte, uključujući astronaute.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 84
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.