Obavijesti

News

Komentari 112

Karadžić: Žao mi je što nismo osvojili još više teritorija u BiH

Karadžić: Žao mi je što nismo osvojili još više teritorija u BiH
1

Ja sam društveno biće i okružujem se rado s ostalim zatvorenicima, sa Srbima i bosanskim Hrvatima. Sve sami pošteni, visokoobrazovani i zanimljivi ljudi, rekao je Karadžić

VIDEO

Osuđeni ratni zločinac i bivši vođa bosanskih Srba Radovan Karadžić njemačkim je medijima izjavio da mu je žao što je svoju vojsku spriječio u osvajanju još više teritorija u BiH.

- Shvatio sam da je bilo pogrešno što sam svoju vojsku spriječio u pobjedi nad našim protivnicima. Uvijek iznova sam ju sputavao jer sam vjerovao inozemstvu i ostaloj propagandi. Tako sam ju spriječio da na bojnom polju postigne još više - rekao je Karadžić u pisanom intervjuu za tjednik Die Zeit od četvrtka.

To je prvi intervjuu bivšeg predsjednika Republike Srpske (RS) nakon što ga je Haški sud u ožujku osudio na 40 godina zatvora zbog ratnih zločina u BiH.

Karadžić i dalje poriče umiješanost u genocid nad Bošnjacima u Srebrenici i osporava broj od 8000 žrtava, tvrdeći da su mnogi poginuli prije ulaska vojske RS-a u Srebrenicu.

Slaže se s bosanskim Hrvatima: 'I oni su htjeli podijeliti Bosnu'

U razgovoru za Die Welt opisao je svakodnevicu u zatvoru i odnos prema drugim zatvorenicima.

- Ja sam društveno biće i okružujem se rado s ostalim zatvorenicima, sa Srbima i bosanskim Hrvatima. Sve sami pošteni, visokoobrazovani i zanimljivi ljudi - rekao je Karadžić dodajući da s tim ljudima "koje zna od prije, u međuvremenu njeguje prijateljstvo“.

Dao je svoje objašnjenje zašto se tako dobro slaže s bosanskim Hrvatima.

- Srbi i Hrvati su slijedili sličan cilj: oni su htjeli Bosnu pretvoriti u uniju tri grupe i zato smo se dobro razumjeli - kaže Karadžić.

U slobodno vrijeme u zatvoru svira frulu

Kaže da slobodno vrijeme u zatvoru provodi pisanjem i pripremom žalbe na presudu te svirajući frulu i igrajući tenis i nogomet.

Igrao tenis s Gotovinom, pao i slomio nos

Karadžićev odvjetnik Sladojević je listu ispričao kako je neposredno uoči suđenja Karadžić s tadašnjim pritvorenikom Antom Gotovinom igrao tenis. Tom je prilikom Karadžić pao i razbio nos, što je kasnije prekriveno šminkom kako ne bi ispalo da se Karadžić u zatvoru potukao.

Bivši vođa bosanskih Srba je dodao kako se u zatvoru "puno smije“.

- Humor često stoji na kraju rasprava i ovako i onako je najbolja metoda da zaboravite brige i agresije. I zato se uvijek smijemo - poručio je iz zatvora Radovan Karadžić.

Ako izađe iz zatvora ući će u posao s kanabisom

Sladojević kaže da je njegov klijent do posljednjeg trenutka vjerovao u oslobađajuću presudu te je već spakirao svoje stvari.

Također je rekao da je Karadžić nakon izlaska iz zatvora htio ući u "posao s kanabisom“.

- Od indijske konoplje se da svašta načiniti - rekao je Karadžić, prenosi njegov odvjetnik.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 112
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...
TUŽNA OBLJETNICA

Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...

Tukli su me, odvodili na neko stajsko đubre da me zakolju, stavljali mi nož pod vrat pa opet tukli. Gubio sam svijest više puta a onda se probudio ostavljen u nekom dvorištu, ispričao je svojedobno Ivan Komšić...