Obavijesti

News

Komentari 98

Bura izbacuje ribu na obalu, u riječkoj bolnici selili pacijente

Bura izbacuje ribu na obalu, u riječkoj bolnici selili pacijente
14

U Senju je bura, koja je puhala do 150 km/h, nosila krovove, dimnjake i cigle, a u Općini Kolan na Pagu iz mora je na obalu izbacivala arbune, sipu i ostale ribe

VIDEO

Bura kida krovove s kuća, cigle s polomljenih dimnjaka padaju po automobilima... Svake minute na podvelebitskom području raste materijalna šteta na mnogim objektima, no stradalih nema. Policija je izvijestila da je jedan neoprezni Španjolac krenuo prema Karlobagu Jadranskom magistralom. Udar bure prevrnuo je njegov šleper estonskih registarskih oznaka iako mu je bilo zabranjeno prometovanje tom dionicom.

Na državnoj cesti D27 Obrovac-Gračac predvečer se prevrnuo kamion zagrebačkih registracija zbog čega je više sati promet prema Zagrebu bio blokiran. Od zadarske policije doznajemo da vozač nije ozlijeđen, a teretnjak su prevrnuli jaki bočni udari bure. Jedine veza Dalmacije i sjevera Hrvatske ponovno je prohodna nakon što su kamion sklonili sa ceste.

Orkanska bura na Pagu izbacivala ribu na obalu

Udari bure su toliko jaki da u Općini Kolan na otoku Pagu iz mora izbacuju ribu. Na obali su se tako našle sipe, arbuni i druge ribe. Obzirom da po ribarnicama već danima nema svježe ribe mnogi su se zaputili na plažu gdje u vrećice prikupljaju svoj 'ulov'. Kažu da ovakva čudesna bura na burnom otoku Pagu, nije puhala već oko pedeset godina, javlja Radio Zadar. Bura ribu izbacuje od Zrća do Paga.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Zbog udara bure premještali pacijente u KBC Rijeka 

Na udaru nevremena našla se i nova zgrada KBC-a Rijeka. Pojedini odjeli morali su biti premješteni, a u ponedjeljak su osoblje bolnice i pacijenti dio dana proveli bez grijanja i vode. Kvar je, kako piše Novi list, uklonjen. Zbog bure su morali premjestiti pacijente sa Traumatologije jer je ta strana zgrade najviše izložena udarima vjetra. Na novoj zgradi hemodijalize vjetar je uništio krov, a nastala šteta se još procjenjuje.  

Ne pamte ovakvu buru

Zbog udara bure, koja cijeli utorak na području Karlobaga i Senja puše i do 140 kilometara na sat, život je paraliziran. Razgovarali smo s Ivanom Jurišićem koji danas iz Karlobaga zbog zatvorenih cesta nije stigao na posao u Gospić.

– Ovdje je kao u Sibiru, bura ne popušta. Uvjeti su loši već danima, a moji roditelji koji su u Karlobagu od 60-ih ne pamte ovakvo vrijeme – kazao nam je Ivan u telefonskom razgovoru. Opisao je kako krovovi doslovce lete s kuća, bura otkida i dimnjake, uništeni su deseci automobila zbog cigle koju nosi bura. Opasno je i kretati se po mjestu jer bi i na čovjeka moglo nešto pasti i ozlijediti ga.

– Mi srećom imamo vode i struje, no kod svih susjeda voda je zamrzla pa dolaze kod nas. Promet je zatvoren pa u dućanu ponekad ima kruha, no mi svoj pečemo kod kuće – objašnjava Ivan.

Karlobag odsječen

Zaledilo se kupalište zbog neprestanih udara valova na rivu, prizori su katastrofalni. Načelnik općine Karlobag Ivica Tomljenović objašnjava da u svojih 56 godina života ne pamti ovakvu zimu.

– Najgore je jer smo odsječeni. Magistrala je zatvorena zbog bure, a cesta do Gospića zbog snijega. Opasno je kretati se ikamo, krovovi lete, bura čupa vrata i dimnjake, kamenje kotrlja po cesti. Nadamo se smirivanju sutra pa ćemo tek kad se izađe na teren vidjeti kolika je šteta – objašnjava Tomljenović. Za sutra je sazvana sjednica na kojoj će se odlučiti hoće li od župana ličko-senjskog tražiti proglašenje izvanredne situacije.

Promet blokiran kamionima

Isto nam je i telefonski kazao gradonačelnik Senja Darko Nekić koji se sastaje s Državnom upravom za zaštitu i spašavanje.

I u Senju bura čupa krovove, dimnjake i grede, razbijeni su mnogi automobili. Slova imena jednog supermarketa otrgnula su se i porazbijala aute. Iščupan je i krov tvornice Trikotaža.

– Ulice u kojima je zabranjeno prometovanje zablokirali smo kamionima, napravili barikade, jer znakove nosi bura. Preko radija upozoravamo stanovnike koja su mjesta najopasnija i da ne izlaze iz domova ako ne trebaju – objašnjava Nekić koji kaže da bura za Senj nije ništa izvanredno, ali situacija nije ni uobičajena.

Opskrba hranom za sada nije upitna, najgore je u Jablancu, no potrebe za dodatnim intervencijama nema. Na terenu su ponajviše vatrogasci, ali i hitne službe za pomoć starijim bolesnim osobama. Neumorni su i komunalci, kao i zimska služba.

Kolika je materijalna šteta na podvelebitskom području za sada je nemoguće govoriti. Svi se nadaju smirivanju vremena, popravku štete na dalekovodima i dolasku struje u lokalne zaseoke i naravno smirivanju orkanske bure.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 98
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...
FOTO: STRAVIČNA PROMETNA

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...

U autobusu je bilo 53 putnika te dvoje vozača. Uz pet poginulih više ljudi je teško ozlijeđeno u ovoj nesreći...
Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...