Obavijesti

News

Komentari 17

Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'

Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'
19

U Hrvatskoj se na 1000 novorođene djece rodi jedno dijete s nekim od oblika rascjepa usne i nepca. Svi se liječe u KB Dubrava koja je referentni centar za liječenje ove bolesti. Osim djece iz Hrvatske, dolaze i iz regije

VIDEO

On nam je prvo dijete. Dobili smo ga medicinski potpomognutom oplodnjom. Dijagnozu smo dobili u 20. tjednu trudnoće. Bio je to šok, ali danas me sram što sam plakala. Ovo nas je iskustvo obogatilo, postali smo zahvalniji i svijet gledamo drugim očima, rekla je Zvonimira Lojić Kriletić sa Korčule. Mama je to malog Šimuna koji je star godinu i sedam mjeseci i koji danas ima najljepši osmijeh koji si možete zamisliti. Rođen je s jednostranim rascjepom usne i nepca. Zvonimira je dijagnozu saznala još u 20. tjednu trudnoće koju je vodila u Splitu i to od svog ginekologa Vladimira Šparca. Ostali su liječnici kod kojih je bila, tvrdi, govorili da nema tu dijagnozu. Ipak, ona je vjerovala svom ginekologu i unaprijed se informirala o problemu s kojim će joj se roditi dijete. Povezala se s dr. Predragom Kneževićem iz Zagreba koji će kasnije operirati Šimuna i darovati mu novi osmijeh te s udrugom Osmijeh u kojoj je on predsjednik i koja nudi brojne hvalevrijende informacije za roditelje djece s rascjepom.

- Od samog početka bili smo u kontinuiranom kontaktu s dr. Kneževićem, što je mojoj obitelji uvelike olakšalo situaciju, umanjilo sve strahove i brige i darovalo neprocjenjivu nadu – rekla je brižna majka.

Šimuna je rodila pet dana nakon termina i bio je potpuno zdrav. Bio je na neonatologiji u Splitu 10 dana isključivo radi promatranja te kako bi se liječnici uvjerili da je s njim sve u redu. Hranjenje je kod djece rođene s ovim problemom, u početku najveći izazov. No, sa Šimunom je i to išlo glatko. Ova se djeca hrane specijalnim bočicama jer dojenje nije moguće. Imaju i posebne dude. I tako, čim je malo ojačao, Šimun je s četiri mjeseca bio podvrgnut svojoj prvoj operaciji.

- Operacija je prošla iznimno uspješno. Dr. Knežević je spojio njegovu usnicu i nos i tako mu darovao novi izgled. Meni i suprugu to je bio gorko slatki trenutak jer smo doživjeli ono na što su nas i ranije upozoravali, a to je da više nikada nećemo vidjeti onaj njegov stari osmijeh na kojeg smo se bili navikli i obožavali smo ga. Srećom, brzo smo se zaljubili i u Šimunov novi osmijeh – smije se Zvonimira. Dodaje da je oporavak nakon operacije bio iznimno kratak, te je obitelj nakon par dana puštena kući. Dobili su i kremice protiv ožiljaka na dar, te se zahvaljujući redovitom mazanju i masiranju, Šimunov ožiljak danas gotovo i ne vidi.

Dugotrajno liječenje

U drugoj operaciji, profesor je Šimunu spojio meko nepce. Oporavio se uspješno i nakon toga počeo dosta samostalnije jesti, osobito krutu hranu, gdje je bilo i puno manje povrata vodice i hrane na nos što je uvelike olakšalo njegovo hranjenje. Prošlo je neko vrijeme od operacije i osjeća se super. Na jesen ga čeka operacija tvrdog nepca.

- Operacija ima dosta i liječenje je zapravo dugotrajno. Idemo i kod logopeda jer Šimun ima problema s izgovaranjem suglasnika. Svaki je oporavak individualan, nekom treba manje, a nekom više korekcija – rekla je Zvonimira koja se nada da će njezin veseli mališan uskoro krenuti i u vrtić.

A malena će Naomi (6) iz Splita, pak, uskoro krenuti u školu. I ona je rođena s jednostranim procjepom usne i nepca. Njena majka, Slavija Radaš (35), to je saznala tek nakon poroda. Kaže da nitko to na ultrazvuku za vrijeme trudnoće nije vidio.

- Bila sam u šoku, naravno, ali sam brzo prihvatila stvari. Poznavala sam jednu osobu koja je imala isti problem u djetinjstvu, ali ga je na kraju jako uspješno riješila. To me tješilo. Nadala sam se kako ćemo i mi to sve lagano riješiti – rekla je Slavija. Njezina je hrabra djevojčica do sada bila na čak četiri operacije. Na prvoj je bila sam 3,5 mjeseci. Operacija je trajala sat i pol. Na drugoj je bila s osam mjeseci jer joj se stvorila fistula na nepcu. Treća je bila kad je Naomi napunila 1,5 godinu, a zadnja je bila korektivna operacija zuba koji je izrastao ne nepcu s 4,5 godina.

- Kod govora joj je izraženija nazalnost, no, primjećujem da se i to s vremenom dosta smanjuje. Naravno, redovito idemo k logopedu. A inače, ona s ponosom 'šeta' taj svoj ožiljak. On joj ne predstavlja nikakav problem. Mi smo joj odpočetka to predstavili kao supermoć i ona na to danas samo tako i gleda – rekla je Slavija. Dodala je kako će korekcije na Naominu licu trebati raditi do 18 godine, sve do konačnog razvoja lica.

I Morana Bigač Leš (38) iz Zagreba, za procjep svoje kćeri Dore (5) nije znala dok je nije rodila.

- Bilo bi mi lakše da sam znala prije. Ovako, bilo je jako šokantno. Sekundu nakon poroda, liječnici su je uzeli i okrenuli mi leđa. Njih petero je vijećalo s njom sakrivenom od mene i ništa mi nisu govorili. Da stvar bude još gora, suprug je malenu uspio vidjeti krajičkom oka pa je onako sav u panici počeo vikati: "Ima nešto na licu, ima nešto na licu". Smrzla sam se, to je bilo strašno – prisjetila se Morana teških životnih trenutaka. Utjehu je našla u spoznaji da se njena Dora, srećom, rodila s blažom varijantom rascjepa usne i grebena. Operiralo ju je dr. Knežević s 3,5 mjeseca i već je s tom operacijom puno postignuto. Kasnije nije imala problema s hranjenjem ni disanjem, a danas su njeni roditelji iznimno ponosni jer nikad nije morala ni kod logopeda.

- Savršeno izgovara sva slova. Ja to pripisujem tome što otkad se rodila puno čitamo. Iduće će godine biti potpuno spremna za školu i tome se veselimo i mi i ona – rekla je ponosna mama. Dori je nakon operacije nosić malo spušten i jednog će se dana, kaže Morana, možda odlučiti za plastičnu operaciju.

- Za sad se jako dobro nosi sa svime. Puno razgovaramo o njenom problemu, pokazujemo joj slike iz bolnice da vidi kako je nekad izgledala. To joj je jako slatko i ne vidi sebe drugačijom zbog svega. Imamo i dobru knjigu o djeci s rascjepom koju je odnijela u vrtić i zamolila tetu da je pročita djeci. Nakon toga, stala je pred njih, pokazala svoju usnu i rekla: "Eto, tako vam to izgleda uživo". Kasnije su sva djeca počela pokazivati ožiljke koje i sami imaju na raznim mjestima – rekla je Morana.

Klinika za kirurgiju lica, čeljusti I usta KB Dubrava, osnovana je u prosincu 1939 godine, a već u siječnju slijedeće godine, u kirurškim protokolima, zabilježena je prva operacija rascjepa usne. Odjel za malformacije glave i vrata naše Klinike, dugi je niz godina Referentni centar Ministarstva zdravstava tako da se tamo liječe sva djeca s rascjepom rođena u Hrvatskoj. Osim toga na liječenje dolaze i djeca iz regije.

- Godišnje izvedemo preko 100 primarnih operacija - plastika usne i nepca. Centralizacija ove problematike od iznimne je važnosti za uspjeh liječenja I većina zemalja u zapadnoj Europi je tako organizirana, prvenstveno skandinavske zemlje I zemlje Beneluxa. Za Hrvatsku, po broju stanovnika I broju novorođene djece, dovoljan je jedan Centar. Rascjepi usne i nepca najčešća su malformacija glave i vrata, ali po broju to nije tako veliki broj djece. Ugrubo, možemo reći da se na tisuću novorođene djece rodi jedno dijete s nekim od oblika rascjepa - rekao je profesor Predrag Knežević, maksilofacijalni kirurg, plastični kirurg glave i vrata te voditelj odjela za malformacije I deformitete u KB Dubrava. Objašnjava kako centri za rascjepe poput njihovog, imaju multidisciplinarni tim jer ne postoji specijalista u svijetu koji bi mogao pokriti sve što je potrebno djeci od rođenja pa do prestanka liječenja.

- Ovo je specifična kirurgija, djeca rastu i konačni efekt naših operacija vidi se sa prestankom rasta i razvoja lica i zato je važno za dobre postoperativne rezultate centraliziranje ove problematike, pridržavanje protokola liječenja I praćenje pacijenata dugi niz godina - uvjerava liječnik.

Nije samo estetika u pitanju

Dr. Knežević naglašava i da rascjep usne i nepca nije samo estetski problem, već da su ovdje neodvojivi estetika i funkcija jer rascijepljeni mišići usne i nepca i neadekvatno liječenje mogu dovesti do poteškoća u govoru i smetnji sluha. Svako dijete je specifično, tvrdi on, rascjep također, i ponekad je neovisno o protokolu, potrebno prilagoditi način liječenja kako vremenski tako i u kiruškoj tehnici pojedinom djetetu. A takav pristup, smatra, dolazi s iskustvom operatera i velikim brojem operiranih pacijenata.

Osnovu tima čine maksilofacijalni kirurg, logoped, audiolog i ortodont, ali i još niz specijalnosti sudjeluje u liječenju (anesteziolog, neonatolog, medicinska sestra, psiholog, dječji stomatolog), a svakako su i roditelji aktivni član tima.

- Danas na temelju UZV roditelji tijekom trudnoće znaju da će dobiti bebu s rascjepom i zadnjih godina nam dolaze trudnice na razgovor prije poroda. To je svakako dobro, tada im pojasnimo tijek liječenja, uputimo da eventualno nabave specifične bočice I dude za hranjenje novorođenčeta a i znaju gdje i kada će se javiti nakon poroda i da se njihova beba nakon korektivnih zahvata neće razlikovati od svojih vršnjaka. Roditeljima u početku sigurno treba podrška tima, a naš tim je uvijek na raspolaganju, uključujući i Udrugu roditelja Osmijeh. Kontakt s majkom koja je prošla proces liječenja sa svojim djetetom sigurno će pomoći novim roditeljima koji iščekuju početak liječenja - kaže dr. Knežević.

Danas je u nerazvijenim zemljama još uvijek tisuće neoperirane djece, a podaci timskog pristupa liječenju i za pojedine europske zemlje nisu zadovoljavajući. Klinika KB Dubrava educira mlade liječnike i kirurge iz regije, ima dugu tradiciju liječenja rascjepa usne i nepca, prati standarde liječenja najrazvijenijih zemalja, a dobrim rezultatima sigurno doprinosi uigrani tim za liječenje i centralizacija ove problematike.

Tjedan svjesnosti o rascjepima usne I nepca približavava problematiku široj populaciji. Edukacijom okoline izbjegla bi se stigmatizacija djece koja se uglavnom bazira na neznanju a i olakšala integracija djece u društvo tijekom odrastanja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Slovenac dobio 51 milijun na lotu, a u općini trljaju ruke: 'To nam baš treba nakon poplava'
POZAMAŠNA SVOTA

Slovenac dobio 51 milijun na lotu, a u općini trljaju ruke: 'To nam baš treba nakon poplava'

Kada je novi slovenski milijunaš u srijedu kući odnio dobitak, Mengešu je kao općini stalnog prebivališta pripao dio dobitka i to čak devet milijuna eura. Pobjedniku je ostalo 51 milijun eura
Zmija ima nikad više, uvlače se u stanove i poslovne prostore!
OPAKA SEZONA

Zmija ima nikad više, uvlače se u stanove i poslovne prostore!

Stručnjaci tvrde da je zbog prevrtljive klime došlo do pomutnje među gmazovima. Sunce ih izmami iz njihovih staništa, a onda ih nagli pad temperature natjera da zaklon pronađu u toplim domovima ljudi