Obavijesti

News

Komentari 92

Korak unazad: Lokalni šerifi će inspektore slati kome god žele

Korak unazad: Lokalni šerifi će inspektore slati kome god žele

Prepuštanje inspekcija županijama put je za loš rad i rođačko zapošljavanje, razočarano komentira bivši glavni državni inspektor Branko Jordanić

VIDEO

Vraćamo se u prošlo stoljeće i jedan loš, napušten sustav. Kontrole će biti još manje, inspekcije neučinkovite, a to je i put za rođačko zapošljavanje. Ne mogu vjerovati da to rade.

Razočarano nam komentira bivši glavni državni inspektor Branko Jordanić najnovije razbucavanje inspekcija koje su nekad bile pod nezavisnim Državnim inspektoratom.

Prema Akcijskom planu Ministarstva uprave mostovca Ivana Kovačića, od ovoga mjeseca inspekcije bi se vratile na razinu županija.

U obrazloženju Ministarstva uprave navodi se da je cilj postići racionalizaciju državne uprave, a za to bi trebalo prenijeti “75 prvostupanjskih i inspekcijskih poslova na urede državne uprave u županijama”.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Iako smo pitali koje to točno inspekcije prelaze na regionalnu razinu, do zaključenja broja nismo dobili odgovor.

Do 2014. godine je Državni inspektorat bilo jedinstveno tijelo u kojemu su bile sve inspekcije.

Kukuriku vlada ga odlučuje ugasiti, a inspekcije se prebacuju na pet ministarstava. Kovačićev potez ide suprotno najvama iz nove Vlade jer je, primjerice, Tomislav Tolušić rekao da se inspekcije moraju objediniti za prehranu, a iste najave su stizale i iz Ministarstva gospodarstva Martine Dalić.

- Već je napravljen korak unazad jer inspekcije su postale manje učinkovite kad su prebačene u ministarstva, a inspektori su postali ovisni o politici. Sad će se povećati moć župana koji će moći slati inspekcije kome žele i kako žele, a država neće imati jasan pregled što oni rade. Inspektor zaposlen u svojoj sredini ne može kontrolirati svoje prijatelje - jasan je Jordanić.

I njegov nekadašnji zamjenik Pero Kovačević kaže da će Kovačićev potez dotući inspekciju.

- Lokalni šerifi će dobiti moć nauštrb kvalitete rada - kaže Kovačević.

Već sad se ugostitelji žale da im dolazi u kafić 11 različitih kontrola nakon što inspecije rade nepovezano po ministarstvima. Sad će svaka županija imati svoju politiku kontrole, ističe Kovačević.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 92
VIDEO

Obrađeno više od 99,5 posto biračkih mjesta: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno više od 99,5 posto biračkih mjesta: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti
IZ MINUTE U MINUTU

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti

Hrvatska bira 11. saziv Sabora odnosno 151 zastupnika. Građani svoje pravo mogu iskoristiti do 19 sati, kada se birališta zatvaraju
FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto