Obavijesti

News

Komentari 994

'Prvo su problem bile čokolade pa đuveč, a sad vlak iz Srbije'

'Prvo su problem bile čokolade pa đuveč, a sad vlak iz Srbije'
1

S Glavnog željezničkog kolodvora u Beogradu prvi put nakon 18 godina krenuo je vlak za Kosovsku Mitrovicu. Ubrzo se pojavila informacija da se na pruzi nalazi eksploziv

VIDEO

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić izjavio je u subotu da je osobno tražio zaustavljanje vlaka Beograd-Kosovska Mitrovica kako bi se izbjegli  sukobi Srba i Albanca, nakon što je Priština angažirala policiju i poslala specijalce da kontroliraju putnike.

Vlak, koji je jutros krenuo iz Beograda, oko 16,30 sati zaustavljen je u Raškoj na jugu Srbije, nakon što je na prijelazu Jarinje s Kosovom pojačan broj kosovskih policajaca.

Riječ je vlaku na kojem je na nekoliko svjetskih jezika, uključujući i albanski, napisano "Kosovo je Srbija", a u njemu su freske, fotografije i podaci o kulturnoj baštini Srba na Kosovu pod zaštitom UNESCO-a. Radi se, među ostalim, o sjedištu Srpske pravoslavne crkve (SPC) - Pećkoj patrijaršiji i manastiru Visoki Dečani.

'Prvo su problem bile čokoladice iz Srbije, sad je vlak'

Srpski premijer Aleksandar Vučić održao je izvanrednu konferenciju za novinare.

"Jutros u 8:30 krenuo je putnički vlak, a ne tenk ili oklopno vozilo, koji je trebao da spaja ljude, građane u skladu s vrijednostima EU-a. Vlak je krenuo na put, a onda su se počele događati nevjerojatne stvari. Večeras smo saznali da su Albanci pokušali minirati dio pruge. Nisu ni za to bili sasvim sposobni. Poslali su svoje jedinice iz mjesta Lužani, s dugim cijevima da uhite strojovođu, putnike vlaka i time donesu, mislili smo prvo, nekakvu političku pobjedu, a kasnije smo shvatili da je to trebalo dovesti do sukoba.

Kada su Srbi vidjeli što Albanci rade, okupili su se i okružili ih. Riječ je o Srbima koji žive na tom području. Albanci su onda poslali mimo odobrenja NATO-a i bilo čijeg, 17 blindiranih oklopnih vozila tipa Kobra na sjever Kosova i Metohije s ciljem da večeras isporvociraju širi sukob. 

Moja odluka u tom trenutku je bila da zaustvaim vlak da bih sačuvao živote ljudi, da izbjegnemo sukobe i da sačuvamo mir. Tražio sam razgovor sa svim svjetskim državnicima. Već sam obavio razgovor s Federicom Mogherini, obavijestio je o situaciji na Kosovu i Metohiji i rekao joj da sam razočaran reakcijom EU. 

Večeras ćemo s tim upoznati rukovodstvo Rusije i Kine, pokušati stupiti u kontakt s Joeom Bidenom. Upoznat ću ga s minama koje su postavljali, a ne čudi me da za to nisu imali nečiji blagoslov.

Sazvali smo sjednicu Ureda službe sigurnosti. Srbija želi mir, dat će sve i donositi političke odluke da sačuvamo mir. Ali ovo je moja posljednja molba i upozorenje svima, Albancima na Kosovu i Metohiji. Srbi na Kosovu i Metohiji trebaju ostati na svojim ognjištima. Moja molba Albancima na Kosovu i Metohiji je da ne pokušavaju napasti srpski narod oružjem, jer Srbija te napade neće dozvoliti.

Bile su problem čokoladice iz Srbije, pa đuveč iz Srbije, danas je vlak iz Srbije. Nama ništa nije problem, jedino je problem ako netko misli da ubija Srbe. Nikome nećemo dozvoliti da nekažnjeno ubija Srbe. Molimo ih da se ponašaju odgovorno. Neka ne ruše ono što smo dugo gradili. Vlak nije prijetnja nikome, čokoladica nije prijetnja nikome", rekao je Vučić.

Nije pronađen eksploziv

Specijalne jedinice kosovske policije (KP) provjerile su prugu na sjeveru Kosova, no eksplozivna naprava nije pronađena, javlja N1.

Regionalni zapovjednik kosovske policije na sjeveru Kosova Nenad Đurić ranije je kazao agenciji BETA da kontradiverzijske jedinice kontroliraju prugu nakon što im je dostavljena snimka iz Prištine na kojoj se vide nepoznate osobe kako postavljaju ekspoziv uz šine, što je prijetnja za vlak koji je ujutro iz Beograda krenuo prema Kosovskoj Mitrovici.

Specijalci su započeli kontorolu četrdesetak kilometara pruge od administrativne linije do Kosovske Mitrovice, u koju je vlak iz Beograda, nakon skoro dva desetljeća, trebao stići oko 19 sati.

Kako prištinski mediji prenose, snimku je objavio i prištinski portal Indeksonlajn, a emitiran je i na Fejsbuk stranici "Jedna nacija" (Nje kombi).

Kosovo: Linija je ilegalna

Na Kosovu tvrde da je linija ilegalna, a kosovska ministrica Edita Tahiri tražila je od Bruxsellesa da zaustavi vlak.

Glasnogovornica EU za vanjske poslove sigurnosnu politiku Maja Kocijančič u Prištini je poručila "da to nije njihov posao".

"Bilo koji zajednički problem između Kosova i Srbije trebaju dogovoriti obje strane u duhu normalizacije odnosa", rekla je Kocijanči

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 994
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.
HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...
IZBORNE KALKULACIJE

HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...

Iako se SDSS i Domovinski pokret zasad isključuju iz koalicije, podrška HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Sabora ne bi trebala biti upitna ni s jedne strane. Time bi HDZ napravio veliki korak i prema vladi...