Obavijesti

News

Komentari 80

Kovač: Nametnuli smo Srbiji pravila koja mora poštovati

Kovač: Nametnuli smo Srbiji pravila koja  mora poštovati
1

Ministra vanjskih poslova Miru Kovača kritizirali su kako nije učinio sve što je trebao u zaštiti nacionalnih interesa. Kovač pak kaže kako Srbija mora žrtvama rata omogućiti obeštećenje

VIDEO

Ako Srbija ne bude ispunjavala preuzete obveze, sama će sebe blokirati. Do sada je otvorila samo četiri od 35 poglavlja, koje mora i zaključiti kako bi postala punopravna članica EU.

Mi u svakom trenutku možemo blokirati pregovore, kaže ministar vanjskih poslova Miro Kovač.

Na kritike Joška Klisovića (SDP) u ponedjeljak, kad su formalno otvorena poglavlja 23 i 24 između Srbije i Europske unije o punopravnom članstvu Srbije, kaže kako se toga dana u Bruxellesu uopće nije pregovaralo jer je sve već ranije bilo ispregovarano.

- To je bio sastanak na razini veleposlanika. U ponedjeljak sam zajedno s premijerom Tihomirom Oreškovićem i ministrom branitelja Tomom Medvedom bio na sastanku sa ‘savješću našeg društva’ - s našim hrvatskim braniteljima, na kojem smo im objasnili što smo sve poduzeli. Uvjeren sam kako bi dr. Franjo Tuđman, da je živ, bio ponosan na rad Vlade i postignuća koja smo nametnuli Srbiji u pregovorima s EU - kaže Kovač.

Tvrdi kako je bilo jasno da od bilateralnih dogovora sa Srbijom oko spornih pitanja nema ništa jer to Srbija nije htjela rješavati. Od 2002. do 2016. godine to ni ministri pravosuđa nisu uspjeli, a ni premijeri.

- Mi smo išli na drugi način tako da u poglavlju 23, koje se bavi vladavinom prava, nametnemo svoje stavove. Svađali smo se s ostalim članicama EU koje nisu izravno zainteresirane za ta pitanja i uspjeli smo nametnuti da Srbija mora ukinuti nadležnost za ratne zločine na području regije, da mora osigurati prava žrtvama rata da bez diskriminacije pred srbijanskim sudovima mogu tražiti svoja prava i obeštećenja, da moraju u potpunosti surađivati s Haškim sudom... - navodi Kovač. Na sastanku u ponedjeljak pročitana je izjava RH:

“Relativiziranje obveza koje proizlaze iz poglavlja 23 dovodi u pitanje srbijansku spremnost za sadržajnim pregovorima o ova dva poglavlja, a koja su ključna za unapređenje vladavine prava. Neće biti napretka u srbijanskim pristupnim pregovorima bez ispunjavanja gore navedenog uvjeta”. Kovač tvrdi kako je bivša vlada prije dvije godine, kad je EU “češljala” srbijansko pravosuđe, imala priliku dati primjedbe.

- Milanović, Pusić, Miljenić i Klisović nisu tada ništa napravili. Licemjerno je da sad love u mutnom - kaže Kovač.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 80
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.
HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...
IZBORNE KALKULACIJE

HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...

Iako se SDSS i Domovinski pokret zasad isključuju iz koalicije, podrška HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Sabora ne bi trebala biti upitna ni s jedne strane. Time bi HDZ napravio veliki korak i prema vladi...