Obavijesti

News

Komentari 33

Kovač u Berlinu: Hrvatska se još nije suočila sa prošlošću

Kovač u Berlinu: Hrvatska se još nije suočila sa prošlošću
4

Ministar vanjskih poslova rekao je da se Hrvatska još nije suočila sa prošlošću, a da se to dogodilo onda se Josipu Perkoviću ne bi sudilo u Njemačkoj nego u Hrvatskoj

VIDEO

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač rekao je u ponedjeljak u Berlinu kako se Hrvatska još uvijek nije suočila sa svojom prošlošću, a  da se to dogodilo onda se bivšem djelatniku Udbe Josipu Perkoviću ne bi sada sudilo u Njemačkoj već u Hrvatskoj. 

U raspravi nakon predavanja u zakladi Konrad Adenauer na kraju svog nastupnog posjeta Njemačkoj Kovač je govorio i o slučaju bivšeg djelatnika hrvatske i jugoslavenske tajne službe Josipa Perkovića kojem se u Muenchenu sudi zbog sudioništva u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića.

 „Nama u Hrvatskoj nije pošlo za rukom suočiti se s našom prošlošću. Da smo imali takav proces danas bi se Perkoviću sudilo u Hrvatskoj“, rekao je Kovač.

 Istaknuo je i svoj današnji susret s Rolandom Jahnom, šefom Ureda njemačke savezne vlade za upravljanje dokumentacijom bivše istočnonjemačke tajne policije Stasi te najavio da će i hrvatske institucije biti ubuduće uključene u europski projekt.

„Mi u Hrvatskoj moramo voditi otvoreni dijalog o prošlosti i u njega mora biti uključena i oporba“, rekao je Kovač koji je u Berlinu posjetio i Dokumentacijski centar bivše istočnonjemačke tajne policije Stasi.   

Kovač u zakladi Konrad Adenauer održao predavanje na temu „Hrvatska vanjska politika nakon promjene vlasti“ u kojem je još jednom iznio glavne smjernice hrvatske vanjske politike u predstojećem razdoblju.
On je na početku svog predavanja kritizirao prethodnu vladu zbog neiskorištavanja pozitivnog elana koji je sa sobom donio ulazak u Europsku uniju.

 „Ulazak u EU nije iskorišten za mobilizaciju građana i za pomak prema naprijed. Ali to je ujedno i prilika za našu vladu kako bi unijeli novu energiju“, rekao je Kovač.

Kazao je kako se Hrvatska hoće snažnije angažirati u Europskoj uniji.

"Mi želimo ojačati našu ulogu unutar Europske unije i zato sam danas u Berlinu“, rekao je Kovač.

 Hrvatski ministar vanjskih poslova je naglasio kako je druga velika zadaća vanjske politike poboljšanje odnosa sa zemljama u susjedstvu.

 „U tijeku migracijske krize je došlo do nepotrebnih napetosti prema vladama Slovenije, Mađarske i Srbije. I zato  želimo ojačati našu suradnju sa susjedima ali ne samo ovim nego prema svim susjedima“, rekao je Kovač i najavio zajedničke konzultacije na razini vlade sa Slovenijom i Mađarskom.  

 „Mi želimo pametno iskoristiti specifični zemljopisni položaj Hrvatske. Hrvatska je kako srednjoeuroska tako i sredozemna zemlja i u pozadini ove činjenice želimo učvrstiti naš položaj u Europi“, rekao je Kovač.

 On je zaključio kako je koordinacija zemalja u odnosu prema migracijskoj krizi dobra ali je naglasio kako se u tu koordinaciju mora dublje uključiti i Grčka.

 Kako je u svom govoru pred publikom u središnjici zaklade Konrad Adenauer istaknuo ministar Kovač, Hrvatska poseban odnos gaji prema BiH i zato je i prvi službeni posjet u svojstvu ministra bio upravo posjet BiH a prema njegovom mišljenju Hrvati u Bosni i Hercegovini bi mogli postati motor njezine europske integracije.

 Kovača je uoči predavanja pozdravio predsjednik zaklade Konrad Adenauer i bivši predsjednik Europskog parlamenta Hans-Gert Poettering.

On se prijepodne susreo s njemačkim ministrom vanjskih poslova Frank-Walterom Steinmeirom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 33
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.