Obavijesti

News

Komentari 81

Kovačić nije podnio ostavku, ali je pokazao da više nije ministar

Kovačić nije podnio ostavku, ali je pokazao da više nije ministar
1

Ministar Ivan Kovačić mahao je ovoga vikenda svojom kuvertiranom ostavkom u javnosti, a onda na press konferenciji pokazao da spremno ustupa mjesto za ministarskom govornicom svom savjetniku Relkoviću.

VIDEO

Prvo je pitanje o čemu je uopće bila i zbog čega je uopće sazvana današnja press konferencija ministra i potpredsjednika Vlade Ivana Kovačića?

A drugo, pitanje je tko je tu zapravo ministar: Kovačić ili njegov posebni savjetnik i ideolog Mosta Ivica Relković.

Događanja preko vikenda bila su puka travestija: Kovačićeva kuvertirana ostavka, njegovo durenje i uvrijeđeno prepucavanje s Josipom Đakićem, Relkovićevo trbuhozborenje u ministrovo ime, medijska nagađanja o pravim razlozima ostavke, kršenje zakona Tome Medveda, zbrinjavanje Vesne Nađ...

I sve to jutros je zaokruženo bizarnom press konferencijom u Ministarstvu uprave koja nije imala ni glavu ni rep, ni izjavu i zaključak. Tek gomilu nabacanih, nepovezanih, šifriranih izjava ministra Kovačića, ali puno bizarnije, i savjetnika Relkovića.

Isprike tražili pa ih dijelili

Kovačić i Relković tražili su ovoga vikenda javnu ispriku Josipa Đakića i premijera Plenkovića, a onda se na press konferenciji rafalno svima krenuli ispričavati: televizijama, novinarima, "prozvanim gospođama", pa čak i samom Đakiću. 

Da bi onda u povijesnom trenutku za govornicu stupio Ivica Relković, kao posebni savjetnik ministra uprave, i krenuo lamentirati o svojoj prošlosti, sudjelovanju u Domovinskom ratu, zatočeništvu u logoru, o bratu poginulom na bojišnici.

A ostavka? A reforme? A ukidanje županija? A teritorijalni preustroj? A kriza Vlade? A lokalni izbori?

Na ta pitanja Kovačić nije odgovorio jer ih naprosto nije dozvolio na press konferenciji.

Bila je to, ukratko, kabaretska točka Pata i Patašona. Ministra i njegova trbuhozborca. Potpredsjednika Vlade i njegova mistika.

Trbuhozborac Ivica

Bila je to smijurija od press konferencije na kojoj ne samo da nije bilo jasno što je zapravo tema i zbog čega je Kovačić izazvao krizu Vlade svojom kuvertiranom ostavkom, nego nije bilo jasno tko zapravo vodi glavnu riječ u Ministarstvu uprave.

Posebno intrigantna bila je uloga Ivice Relkovića, nekada tajnovitog savjetnika Mosta koji se prije dvije godine zaklinjao da nema osobnih ambicija u politici, niti da "bude netko i nešto u Mostu", a sada osobe koja je s televizijskih ekrana, a danas i sa službene govornice, izgurao ministra.

Koja je težina njegovih riječi? Koliku važnost mediji trebaju pridavati njegovim riječima? I to riječima za koje je kazao da ih iznosi u "osobno ime" - na službenoj presici ministarstva.

Kovačić, a ni Relković, (ili možda obrnuto), nisu se očitovali o kuvertiranoj ostavci, ali ni o izjavi premijera Andreja Plenkovića da neće biti ukidanja županija. To bi bio pravi razlog za Kovačićevu (ili Relkovićevu?) ostavku, s obzirom da je upravo teritorijalni ustroj bio prva, a možda i najvažnija točka Mostova predizbornog programa.

Prije dvije godine, i nešto manje prije godinu dana, Most je naročito inzistirao na tome. I u oba navrata HDZ je to rezolutno odbio. I u oba navrata Most je ostao u HDZ-ovoj vladi.

Politički komesar

Neki su ovoga vikenda Relkovićevo pozicioniranje upravo u Ministarstvu uprave, kao političkog komesara, protumačili kao znak da će teritorijalni ustroj biti glavna točka Mostova programa. 

Danas o tome nismo čuli ništa, ali smo zato vidjeli Relkovića kao "nadriministra" kojemu ministar Kovačić ustupa govornicu.

Kao da je on bio taj koji je kuvertirao ostavku, a ne sam Kovačić.

Ili je možda kuvertirao ostavku kako bi Relković i službeno postao ministar.

Bilo je ovo već drugi puta da je Ivan Kovačić povikao "to je vuk, to je vuk", prijeteći ostavkom ili psujući partnere s kojima je i nakon toga ipak ostao u koaliciji. Treći puta nitko neće više obratiti pažnju. Ako je netko obratio pažnju i u ova dva navrata.

Ministar Kovačić nije samo ovih godina izgubio na važnosti i kredibilitetu, već je danas izgubio i poziciju za govornicom.

Delikatno pitanje

Njegova riječ ionako ne vrijedi previše, a pokazalo se da ni njegova pozicija nema težinu, jer ju očito dijeli sa savjetnikom Relkovićem.

Pa kad je već tako, neka onda Ivica Relković i službeno postane ministrom, pa onda vlastoručno riješi "delikatno pitanje" pozdrava "Za dom spremni" u logotipu udruge HOS-a, kao što se danas pred novinarima pohvalio da se to može srediti "na prvom sastanku".

A taj sastanak, eto, nikako da dođe.

Uglavnom, ako smo ovoga vikenda očekivali rasplet priče o Kovačićevoj ostavci, danas smo na press konferenciji shvatili da Kovačić ustvari više nije ministar. 

Ako je to ikada i bio.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 81
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.