Obavijesti

News

Komentari 156

'Kume, daj posao!': Otkrivamo deset novih savjetnika u Vladi

'Kume, daj posao!': Otkrivamo deset novih savjetnika u Vladi
1

Davora Ivu Stiera će savjetovati mariachi, Kovačića sastavljač kvizova, a ministra Krstičevića ratni zapovjednici. Martina Dalić, s druge strane, zasad se oslanja samo na sebe i svoje osoblje

VIDEO

Premijer Andrej Plenković i tri potpredsjednika Vlade dosad su angažirali deset posebnih savjetnika, koji bi im trebali pomoći u upravljanju državom i u teškim odlukama.

Potpredsjednica i ministrica gospodarstva Martina Dalić, s druge strane, zasad se oslanja samo na sebe i svoje osoblje u ministarstvu.

Posebne savjetnike nikad ne zapošljavaju u sustavu, ali mogu dobivati naknadu za rad. Za njih nema natječaja nego ih dužnosnici izabiru po svojoj slobodnoj volji i broj im načelno nije ograničen.

A u ovoj vladi najplaćeniji savjetnik je onaj koji je podigao i najviše bure: Ladislav Ilčić, čelnik konzervativne stranke Hrast i violinist u simfonijskom orkestru.

Uz svoju plaću violinista, on će dobivati za savjete Davoru Ivi Stieru 10.000 kuna mjesečno. Za razliku od njega, proslavljeni hrvatski general Ante Gotovina besplatno savjetuje potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića.

Ilčić će se baviti područjem unutarnje politike i ljudskih prava iako su upravo manjine poput građana islamske vjere ili homoseksulane osobe bile zgrožene njegovim stavovima.

Stier je, za manje iznose, uz Ilčića angažirao još dva posebna savjetnika, Filipa Vučka (za 9000 kuna) i Marka Vidakušića (za 6000 kuna). Vučak je stariji kadar, dugogodišnji zaposlenik Ministarstva vanjskih poslova, bio je veleposlanik u Vatikanu i Španjolskoj te otpravnik poslova u Moskvi. Vučku su predbacivali da nije puno pomogao kad je Hrvatska ušla u spor s Vatikanom zbog samostana Dajla, a zabilježeno je i da su mu ukrali automobil.

Marko Vidakušić je, s druge strane, mladi kadar i HDZ-ova vanjskopolitička uzdanica iz Pleternice. On je i asistent HDZ-ove europarlamentarke Dubravke Šuice te većinu vremena provodi u Bruxellesu, u Europskom parlamentu.

Za angažman sve trojice obrazloženje je apsolutno jednako. Iz Vlade odgovaraju da je Stier na čelu i Koordinacije za vanjsku politiku te da ima širok spektar aktivnosti, za koje su potrebne stručne i političke procjene tema.

Za razliku od Tima Oreškovića i Zorana Milanovića, koji su imali po tri posebna savjetnika, premijer Andrej Plenković zasad je angažirao samo jednog - Roberta Kopala. Kopal je dobro poznat hrvatskoj javnost jer je bivši glavni analitičar SOA-e (Sigurnosno-obavještajne agencije), stručnjak je za informatičku sigurnost, predaje na više sveučilišta, prodekan je na Visokom učilištu Algebra. Kopal će za 9000 kuna mjesečno Plenkoviću pomagati u rješavanju pitanja vezanih uz nacionalnu sigurnost.  

Najviše savjetnika dosad angažirao je general Damir Krstičević, i to sve redom prekaljene vojnike i suborce iz Domovinskog rata.

Uz Antu Gotovinu, koji je rado prihvatio Krstičevićev poziv i koji volontira, tu su Dragutin Repinc, Božo Kožul i Ivica Ušljebrka. Trojica posljednjih će dobivati između 7000 i 9000 kuna mjesečno, odgovorili su nam iz Vlade ne navodeći kolika točno naknada kome od njih pripada. Svi imaju golemo iskustvo u vojsci. Gotovina je vodio Oluju, Repinc je bivši zapovjednik kopnene vojske, Kožul je od početka rata bio u Tigrovima, a Ušljebrka u Paucima. Kožul je figurirao i kao ministar branitelja lani nakon što je Mijo Crnoja morao odletjeti iz Vlade.

Mostov potpredsjednik Vlade Ivan Kovačić, ministar uprave, pobrinuo se da sve ostane u Mostovoj kući. Njegova dva savjetnika su Ivica Relković i Ivan Tomljenović. Relković je jedan od ideologa i stratega Mosta iz sjene, bivši član Hrasta i mnogih srodnih stranaka, a nekad je savjetovao i Božu Petrova u Vladi. Sad Kovačiću treba pomoći savjetima u unutarnjoj politici, a to će mu biti plaćeno 9000 kuna mjesečno. Tomljenović je bio na izbornoj listi Mosta, bivši je studentski pravobranitelj, također bivši član Hrasta. Bavi se i sastavljanjem pitanja za kvizove HRT-a. Kovačiću će za 5000 kn mjesečno pomagati u području političkog sustava.

Kako to da njeni kolege trebaju savjetnike, a ona u velikom resoru gospodarstva ne treba, pitali smo potpredsjednicu Martinu Dalić. Ona ima ekonomsko iskustvo, došla je u Vladu s mjesta u Međunarodnome monetarnom fondu i kaže da zasad pokušava s postojećim suradnicima naći riješenja.

- Eventualna buduća imenovanja ovise o tome hoće li se pokazati potreba da se organiziranje i uspješno obavljanje poslova iz nekog od resora privremeno osnaži stručnjakom određenog profila - rekla nam je Dalić.     

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 156
VIDEO

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu
VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku
STOP ZA MILANOVIĆA

VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku

Na Ustavnom sudu se raspravljalo o načinu na koji se predsjednik RH Zoran Milanović angažirao u izbornoj kampanji