Obavijesti

News

Komentari 6

‘Kupnja Crnogorskog Telekoma je dobar posao za Hrvatsku’

‘Kupnja Crnogorskog Telekoma je dobar posao za Hrvatsku’
1

PODRŠKA: Ulazak HT-a na crnogorsko tržište je značajan iskorak koji otvara mogućnosti i za druge hrvatske tvrtke i poduzetnike, kažu u HUP-u i HGK

VIDEO

Dvije velike transakcije Hrvatskog Telekoma - kupovina obveznica Deutsche Telekoma u iznosu od 125 milijuna eura, a zatim i akvizicija Crnogorskog Telekoma u vrijednosti od 123, 5 milijuna eura - izazvale su veliku pozornost javnosti. Dok u HT-u tvrde da je riječ o odličnom poslu za kompaniju, dioničare te posredno i za hrvatsko gospodarstvo, pojavila su se tumačenja koja tvrde da je riječ o izvlačenju značajnog iznosa novca izvan Hrvatske.

U HT-u pojašnjavaju da je riječ o dvjema različitim poslovnim odlukama. Kupovina obveznica DT-a na Luksemburškoj burzi, kažu, ubraja se u redovno poslovanje HT-a s ciljem da kompanija ostvari što veći povrat na gotovinu ili je dodatno osigura. Kupovina Crnogorskog Telekoma, s druge strane, spada u dugoročna ulaganja i dio je ozbiljne i promišljene dugoročne strategije rasta kompanije.

Stariji potpredsjednik HT-a Siniša Đuranović tvrdi da je HT u oba slučaja u vrlo kratkom roku odradio dobar posao za svoje dioničare.

- Kad je riječ o kupovini obveznica DT-a isplativije je bilo kupiti sigurne obveznice na koje možemo ostvariti povrat i prodati ih u svakom trenutku, nego novac držati u banci u vrijeme iznimno niskih kamata uz troškove čuvanja depozita. Činjenica da su ti vrijednosni papiri visoko likvidni, s prosječnim dnevnim prometom od oko 120 milijuna eura, potvrđuje da je riječ o dobroj poslovnoj odluci - pojašnjava Siniša Đuranović.



Dodaje da nema nikakvih dvojbi o opravdanosti ulaganja ni kod preuzimanja 76,5 posto dionica Crnogorskog Telekoma.

- Potrebno je razumjeti kako je HT u većinskom vlasništvu DT-a koji drži 51 posto dionica HT-a. No pritom se ne smije zaboraviti i kako je 49 posto dionica HT-a u rukama hrvatskih građana, privatnih i institucionalnih ulagača te Fonda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata. Dakle, svi oni ranije nisu bili vlasnici Crnogorskog Telekoma, a ovom akvizicijom su to postali - kaže Đuranović i dodaje da je vrijednost dionice HT-a nakon objave vijesti o kupnji Crnogorskog Telekoma porasla za 5,2 posto u odnosu na dan ranije.
Sličan stav imaju i u Hrvatskoj udruzi poslodavaca.

- Svaka investicija Hrvatske u inozemstvo je dobra, pogotovo zato što će upravljanje biti iz Hrvatske. To je pokazatelj stabilnosti. Ova situacija s HT-om samo je dokaz da imamo menadžment koji to može raditi, koji je dobio povjerenje i koji dobro upravlja. Da biste mogli rasti treba kontinuirano investirati, a kad bi nas poduzetnike i država slijedila, smanjujući dio naših nameta, bili bismo još konkurentniji i bilo bi lakše poslovati. Svaka ovakva investicija velike tvrtke referenca je i za ostale hrvatske poduzetnike, ali i poticaj za neka nova ulaganja – rekao je Davor Majetić iz Hrvatske udruge poslodavaca.

Patrik Macek/Pixsell



- Hrvatska gospodarska komora pozdravlja ulazak HT-a na telekomunikacijsko tržište Crne Gore. To je prvi, ali značajni iskorak HT-a na regionalno tržište - kažu u Hrvatskoj gospodarskoj komori.


 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.