Obavijesti

News

Komentari 0

LED žarulje, noviji uređaji...: 10 načina za štednju struje

LED žarulje, noviji uređaji...: 10 načina za štednju struje
6

U vrijeme kada vanjske temperature zraka prelaze 30 stupnjeva Celzijusa i klima uređaji uglavnom rade punom parom, donosimo vam 10 načina za uštedu struje

VIDEO

Električna energija blagodat je bez koje danas ne možemo zamisliti život, a iako nam je za brojne stvari prijeko potrebna, i s njom trebamo postupati racionalno. Osim što štednja struje pomaže kućnom budžetu, ona doprinosi i očuvanju okoliša. U vrijeme kada temperature prelaze 30 stupnjeva i klima uređaji rade punom parom, donosimo vam 10 načina za uštedu struje. 

1. Pri kupnji klima uređaja obratite pažnju na faktor hlađenja ili grijanja (označen s COP ili EER) koji se uglavnom kreće u granicama od 2,5 do 4. Što je faktor veći, uređaj je štedljiviji.

2. Koristite LED žarulje jer za istu razinu osvjetljenja troše od pet do šest puta manje struje, a mogu svijetliti i više od 10.000 sati. Za usporedbu, vijek trajanja obične žarulje kraći je od 1000 sati.

3. Kupujte kućanske uređaje energetskog razreda A jer troše i do 40 posto manje energije od istih uređaja energetskog razreda D.

4. Namještanjem centrifuge na 1600 okretaja po minuti kod sušenja odjeće možete uštedjeti i do 30 posto električne energije.

5. Ne ostavljajte televizor upaljen kad ga ne gledate. Ako ga stavite u stand by način rada, uštedjet ćete i do 24 posto energije.

6. Neki punjači za mobitele, osobna prijenosna računala i digitalne kamere troše struju i kad su uređaji odvojeni od njih. Dokaz za to je činjenica da su punjači uključeni u utičnicu topli.

7. Stavite poklopac na lonac u kojem kuhate jer na taj način se toplina dulje zadržava u posudi i možete uštedjeti i do 20 posto energije za kuhanje.

8. Dok pečete vrata pećnice držite otvorena što kraće jer se pri svakom otvaranju izgubi 20 posto energije. Možete ju isključiti na 10 minuta prije kraja pečenja jer dulje zadržava toplinu pa će jelo biti pečeno, a dodatno ćete uštedjeti.

9. Kad dođe zima znajte da možete uštedjeti i do 5 posto energije smanjite li grijanje prostorije za samo jedan Celzijev stupanj.

10. Ugradnjom sobnog termostata možete smanjiti troškove za grijanje od 7 do 15 posto. Programirajte termostat tako da noću ili kad ste izvan kuće temperaturu postavite na najnižu vrijednost. Također, možete regulirati sustav grijanja tako da se gasi sat vremena prije nego izlazite iz kuće i pali pola sata prije nego se vraćate kući.

Kako uštedjeti na računima za električnu energiju doznajte na hepi.hep.hr.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.