Obavijesti

News

Komentari 0

Ljetna škola filma za mlade i Novo kino Osmijeh u Gunji

Ljetna škola filma za mlade i Novo kino Osmijeh u Gunji
6

U Osnovnoj školi „Antun i Stjepan Radić“ u Gunji od 4. do 9. kolovoza održavat će se 6. ljetna škola filma. 60-ak mladih moći će stjecati filmske vještine u 5 radionica

VIDEO

Pokradeni 2011., poplavljeni 2014. godine, a 2015. hakirani, zbog čega im je izbrisano stotinjak filmova i videa na službenom YouTube kanalu s više od 300.000 pregleda video sadržaja. Usprkos svim nevoljama, mladi članovi Studija kreativnih ideja Gunja - SKIG-ovci i ove godine šalju poruku zajedništva u cilju ostvarivanja novih pogleda na svijet putem filmske kamere.

U atriju Osnovne škole „Antun i Stjepan Radić“ u Gunji od 4. do 9. kolovoza 2015. održavat će se 6. ljetna škola filma Gunja u kojoj će 60-ak mladih iz cijele Hrvatske imati priliku stjecati filmske vještine u 5 specijaliziranih radionica. Gunjanska filmska publika imat će i ove godine priliku uživati u filmskim projekcijama SKIG-ovog Novog kina Osmijeh i programu Ususret Vukovar Film Festivalu u suradnji sa Discovery film&video na kojem će se prikazati 3 vrhunska filma inozemne produkcije: „Zvijeri južnih divljina“, „Divlje priče“ i Bijeli Bog“. Partneri na ovim projektima su Hrvatski audiovizualni centar, Hrvatski filmski savez, Vukovar film festival,  Gradsko društvo Crvenog križa Županja, HŽPP, te domaći filmski producenti i distributeri. 

Novo kino Osmijeh bit će otvoreno u utorak 4. kolovoza u 21 sat, s otvorenjem Ljetne škole filma Gunja, a tijekom Škole u Kinu će se prikazivati filmovi Studija Kreativnih Ideja Gunja koji su osvajali nagrade na hrvatskim i inozemnim festivalima. Jedna filmska večer bit će posvećena prošlogodišnjim poplavama, a jednu filmsku večer Novog kina Osmijeh pod nazivom IN MEMORIAM bit će posvećena preminuloj mladoj članici SKIG-a, Lauri Mateljić. Ulaz na sve filmske projekcije kao i na sve radionice je tradicionalno besplatan. «Ove godine nam je stiglo oko 60 prijava iz cijele Hrvatske, ali i inozemstva. Djeca su raspoređena u 6 radionica: Igrani film, Filmska montaža, Snimanje, Zvuk na filmu, Press i Moj prvi kadar.», kaže Magda Mas, organizatorica ovih projekata. Filmovi nastali u ovogodišnjim radionicama bit će prikazani 9. kolovoza na zatvaranju Ljetne škole filma Gunja u 21:00h. 

Tradicija iz 1976. godine

Novo kino Osmijeh je obnovljena verzija izvornog Kina Osmijeh pokrenutog 1976. godine na inicijativu profesora hrvatskog jezika Josipa Krunića, danas predsjednika Studija kreativnih ideja Gunja, te dobitnika nagrade za životno djelo na 1. UNICEF Film Festivalu o pravima djece te dobitnika državne nagrade «Ivan Filipović» za životno djelo u odgojno-obrazovnoj djelatnosti. «U Kinu su se tijekom školske godine gledali filmovi, organizirane su filmske tribine, kvizovi te su se pisale filmske kritike. «Projektor kina Osmijeh je uspješno vrtio filmove zagrebačke i osječke Filmoteke do početka 1991., ali je zatvaranjem obje filmoteke kino izgubilo izvor filmskih vrpci te prestalo s radom.», kaže Krunić. Zahvaljujući inicijativi UNICEF-a, Festivala o Pravima djece i SKIG-a, prošle godine, netom nakon poplave, Novo kino Osmijeh ponovno je počelo s radom nakon dva desetljeća.

Zabavne i poučne radionice

Ljetna škola filma Gunja je projekt koji su 2010. godine pokrenuli studenti Akademije dramske umjetnosti i Fakulteta političkih znanosti, osnivači Studija kreativnih ideja Gunja (SKIG), u želji da svoje stečeno znanje prenesu mlađim SKIG-ovcima kroz zabavne i poučne ljetne radionice. LJŠFG se od tada razvio u školu prepoznatljivog filmskog rukopisa čiji radovi se uspješno prikazuju na filmskim festivalima i revijama u Hrvatskoj i inozemstvu. Riječ je o sjajnom primjer suradnje na interdisciplinarnom planu školske edukacije i bavljenja kritičkim razmišljanjem kroz bavljenje filmskim umjetnostima - zahvaljujući osnivaču, voditelju, mentoru i predsjedniku Josipu Kruniću, inicijatoru ove priče o stvaralaštvu mladih i djece iz Gunje koji je sa svojom pričom o filmu prisutan već više od četiri desetljeća, te zahvaljujući ravnatelju OŠ "A. i S. Radić" u Gunji, Stipici Mišuri koji je SKIG-u osigurao prostor i u fizičkom i u stvaralačkom smislu. 

Studio kreativnih ideja

Multimedijalni centar Studio Kreativnih Ideja Gunja - MMC SKIG svoje korijene ima u Literarno-novinarskoj družini koja je ustanovljena 1960. godine. Početak radijskoga stvaralaštva datira od 1974. godine, da bi se rad proširio na još jedan medij - televiziju, što se dogodilo tek 1995. godine. Videofilmska djelatnost, koja datira iz 2003. godine, vjerojatno je najreprezentativniji segment kreativno-stručnoga rada SKIG-a. U 7 godina svoga djelovanja proizvedeno je preko 100 filmova, što igranih, što eksperimentalnih i dokumentarnih. 20a-k filmova nagrađeno je na različitim revijama, festivalima i smotrama. Veoma često su na programima HTV-a, nekoliko ih je uvršteno i u osnovnoškolske programe medijske kulture. 

Sve informacije o Ljetnoj školi filma Gunja potražite na: www.facebook.com/ljsfg

Sve informacije o Novom kinu Osmijeh pratite na:

https://www.facebook.com/pages/Novo-kino-Osmijeh/1512180139018437?fref=ts

SKIG-ovce pratite nsa sljedećem linku:

www.facebook.com/MMCSKIG


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.
HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...
IZBORNE KALKULACIJE

HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...

Iako se SDSS i Domovinski pokret zasad isključuju iz koalicije, podrška HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Sabora ne bi trebala biti upitna ni s jedne strane. Time bi HDZ napravio veliki korak i prema vladi...