Obavijesti

News

Komentari 204

'Ma nije nama Tjednovo, ja eto moram kositi svoj voćnjak...'

'Ma nije nama Tjednovo, ja eto moram kositi svoj voćnjak...'
3

U pet mjeseci zastupnici su na plenarnim zasjedanjima proveli 45 radnih dana. Svaki radni dan platili smo im 1471 kunu, a oni nisu donosili zakone za građane nego su sebi isplatili još više novca

VIDEO

U pet mjeseci saborski zastupnici su na svom radnome mjestu na plenarnim zasjedanjima proveli 45 radnih dana. Za plaće 151 zastupnika mjesečno izdvajamo oko dva milijuna kuna, što znači da smo za svaki radni dan zastupnika izdvojili 1471 kunu bez obzira je li se on pojavio na sjednici.

Sabornica je u pravilu poluprazna, osim kad vladajuća većina uspije prikupiti kvorum potreban za glasovanje. Ovaj tjedan su svi dobili slobodno jer je u četvrtak blagdan Tijelova. HDZ je zbog problema s kvorumom najavio kažnjavanje svojih zastupnika koji bez opravdanja ne dolaze na sjednice. Način na koji će se to učiniti prepušten je radnoj skupini, koja to pitaje treba riješiti u okviru poslovnika Sabora. Plan kažnjavanja zastupnika neradnika postojao je i u prošlom sazivu, ali je on neslavno propao. Zastupnici su do sada raspravljali uglavom o starim izvješćima te rijetkim zakonima koje je Vlada uputila u proceduru. Među izglasanim zakonima je onaj o ukidanju ureda bivšem predsjedniku Mesiću te niz sitnijih i manje važnih izmjena. No zakona kojim bi se olakšao život građanima za sada nema na vidiku. No mislili su na sebe, pa je Odbor za Ustav strankama za prvih pola godine isplatio čak 31 milijun kuna, više nego što je predviđeno proračunom.    

Zastupnici koje smo kontaktirali tvrde da rade i da za njih nema odmora iako je u Saboru proglašen slobodan tjedan. Oporbeni, ali i neki iz vladajuće većine, tvrde da je odluka o neradnom tjednu sramotna i katastrofalna poruka.

- Jako mi je žao što ne radimo ovaj tjedan. To je nepoštavanje građana. U HDZ-u sliježu ramenima kad ih pitam zašto su predsjednik Sabora i predsjedništvo tako odlučili - izjavio je Miodrag Demo iz stranke Bandić Milan 365.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Miro Bulj (Most) ponovio je da je odluka o slobodnom tjednu zbog Tijelova sramotna i katastrofalna poruka građanima koji nemaju za kruh, kopaju po kontejnerima ili rade i ne primaju plaću.

- Ovo je dno dna. Trebali smo raditi - rekao je mostovac.

Smeta mu što se velik dio zastupnika, bez obzira jesu li vlast ili oporba, na radnome mjestu pojavljuje samo kad treba glasovati.

- Apsolutno sam za to da se zastupnike koji ne dolaze na posao udari po džepu - poručio je Bulj, koji je dio vladajuće kvote.

Milivoj Špika (BUZ), koji je dio Domoljubne koalicije, smatra da je Sabor trebao pokazati više senzibiliteta prema građanima te imati slobodno samo na blagdan.

Kad je u pitanju rad zastupnika, koji se na plenarnom zasjedanju okupljaju od srijede do petka, Špika kaže da bi bio puno radikalniji.

- Zastupnici trebaju raditi od ponedjeljka do petka dok ne riješimo što smo obećali - poručio je čelnik BUZ-a.

Josip Bilaver (HDZ) napominje da je predsjednik Sabora najavio da će zbog slobodnog tjedna idući tjedan biti radni od ponedjeljka do petka. Nema ništa protiv prijedloga koalicijskog partnera da se ubuduće radi cijeli tjedan.

- Slažem se da bi u državi svi trebali više raditi, posebno mi u Saboru. Nije vrijeme za kakav odmor - ustvrdiio je Bilaver.

Orsat Miljenić iz SDP-a kaže da će tjedan iskoristiti za obavljanje stranačkih stvari te će morati doći i u Sabor riješiti neke obveze.

- Poslali su pogrešnu poruku, ali Vlada i ne šalje ništa u raspravu, pa odluka o tjednoj pauzi prikriva nerad Vlade - kaže Miljenić. Radno će biti i Miroslavu Šimiću koji od države prima svega 3944 kune što je razlika od plaće koje prima u nekoj drugoj tvrtki.

Goran Beus Richembergh (HNS) tvrdi da je problem i što zastupnici nemaju o čemu raspravljati.

- Vlada je svojom nesposobnošću dovela do toga da zastupnici mogu kupiti klupko vune i štrikati džempere - ustvrdio je HNS-ovac.

Navodi da je HDZ godinama radio na tome da “uškopi Sabor” te da ne bude mjesto odlučivanja nego tek glasačka mašinerija.

- Besposlen pop i jariće krsti, a Sabor raspravlja o stvarima koje su važne za budućnost - zaključio je Beus Richembergh.    

Ivan Vilibor Sinčić, Živi zid - Ponedjeljak i utorak  kod njega su rezervirani za stranke. Ostale dane radit će na prijedlogu zakona i amandmana. 12.690 KUNA.     

Goran Beus Richembergh - U Klubu zastupnika HNS-a prima građane, a neradni saborski tjedan provest će na brojnim sastancima. 15.147 KUNA.      

Miro Bulj, Most - U Svom uredu u Sinju prima građane. Navodi da je kod njega non stop radno, bez obzira na to zasjeda li Sabor. 16.034 KUNE     

Milivoj Špika, BUZ - Dane koji su pred njim planira iskoristiti za obilazak stranačkih organizacija i pripremu za saborsku sjednicu. 14.625 KUNA.      

Josipa Rimac, HDZ - Uz sastanke u Kninu, posjetit će Murter zbog priprema za prijevremene izbore i pripremiti se za Sabor HDZ-a. 14.173 KUNE.      

Pero Ćorić, HSP A. Starčević - Kosim voćnjak, a u ostatku tjedna imam otkrivanje spomenika, stranačke zborove. U petak sam u Zagrebu. 14.385 KUNA.

Orsat Miljenić, SDP - Nisam na odmoru, radim u sferi politike i imam nešto obaviti u Saboru. Nije trebao cijeli tjedan biti slobodan. 16.673 KUNE.      

Darinko Kosor, HSLS - Predsjednik sam nacionalne stranke i tjedan ću iskoristiti za obilazak stranačkih ogranaka po Hrvatskoj. 13.722 KUNE.      

Miodrag Demo, BM 365 - Spremamo višednevno obilježavanje Dana branitelja u Zagrebu. Neradni tjedan je sramota. Ne uzima plaću.

Ivan Šuker, HDZ - I sad sam u Saboru, zatim idem u Beograd, pa sam u srijedu opet u Saboru jer sam predsjednik kluba. 17.022 KUNE.     

Miroslav Šimić, Most - Imamo niz sastanaka, a u srijedu organiziramo predstavnika svih gradova i općina županije. 3.944 KUNE.     

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 204
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a