Obavijesti

News

Komentari 120

'Majci i djetetu treba sigurnost, zabrana abortusa nije rješenje'

'Majci i djetetu treba sigurnost, zabrana abortusa nije rješenje'
1

Ministar zdravlja Milana Kujundžića potvrdio je kako dopunsko osiguranje neće poskupiti, a uštede u zdravstvu će se pokušati postići kroz javne nabave

VIDEO

Ministar zdravlja Milana Kujundžića potvrdio je kako dopunsko osiguranje neće poskupiti, a uštede u zdravstvu će se pokušati postići kroz javne nabave.

Kujundžić je ocijenio hrvatsko zdravstvo ocjenom minus četiri. Štoviše, dodao je kako je hrvatsko zdravstvo među najboljima u svijetu.

"Jednako kao i u drugim djelatnostima, jedan dio ljudi radi manje. Naravno, treba imati uvid i kontrolu u sve. Slikovito rečeno, trebamo popraviti i raditi više svi zajedno", rekao je Kujundžić gostujući u RTL-u Danas.

Upitan hoće li se ispričati Hrvatskoj udruzi bolničkih liječnika za izjave dane tijekom predizborne kampanje, kada je zaključio da 50 posto liječnika u Hrvatskoj nedovoljno radi, rekao je da se ljudski ispričati.

"To je najmanje što mogu učiniti", izjavio je.

"Nisu se ravnatelji bolnica oteli kontroli, ali treba provjeriti što se radilo, kako se radi i što treba drugačije učiniti"

Uštede kroz javnu nabavu

"Svatko može poslovati racionalnije - s boljom izvršenošću posla i s uštedama koje se moraju tražiti. Nove uštede bi trebale biti u javnoj nabavi. Ako možemo jeftinije dobiti lijekove i medicinski materijal javnom nabavom, moramo pokušati", najavio je Kujundžić.

Ministar je priznao kako informatizacija sustava kasni. Nije htio govoriti o rokovima kada bi cijeli sustav mogao biti informatiziran. 

Liste čekanja - medijska manipulacija

"Liste čekanja - kod nas se to previše rabi medijski. Liste čekanja postoje svuda u svijetu. Ali s boljom suradnjom primarne zdravstvene zaštite i bolničke zaštite - mislim da će se liste čekanja smanjiti. Napravimo brojne postupke koje nije trebalo napraviti, a neke koje smo trebali napraviti ne stignemo, pa se učini šteta pacijentu. U tom smislu obveza ravnatelja i šefova klinika bit će zadaća popraviti stanje da se ne troše previše resursi", komentirao je liste čekanja.

Zdravstvo dostupno svima 

Na upit je li on za uvođenje nadstandarda, Kujundžić naglašava: "Nitko iz Vlade nije imao ni primisao o privatizaciji zdravstva. Trebamo sačuvati zdravstvo dostupno svim građanima, u kojem ćemo svi participirati u granicama mogućnosti. Dopunsko osiguranje neće poskupiti u ovom trenutku".

'Zabranom abortusa ne bismo riješili problem'

Upitan je li za zabranu abortusa, minisar zdravlja odgovara: "Klasifikacije lijevo, desno, konzervativac, liberal - nerado prihvaćam. Zabranom abortusa ne bismo riješili problem. Začeto dijete i majka tog djeteta trebaju imati sigurnost da će Hrvatska preuzeti odgovornost, da majka ne strahuje za mlijeko, pelene, školu i sutra posao".

"Demografija najvažnije političko pitanje aktualnoj vlasti. Vlada će staviti pod broj jedan demografiju i iseljavanje. Mnogo toga nam je važno, no ovo nam je najbitnije", otkrio je. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 120
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.
VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu