Obavijesti

News

Komentari 11

Makedonija traži od Grčke da poštuje zakon i red u Idomeniju

Makedonija traži od Grčke da poštuje zakon i red u Idomeniju
4

Grčki premijer Aleksis Cipras optužio je Makedonce da su "na sramotan način" potisnuli stotine migranata koji su pokušali nasilu prijeći granicu kako bi nastavili put prema EU

VIDEO

Grčka mora poštovati zakon i red u kampu u Idomeniju, poručile su makedonske vlasti Ateni koja ih je optužila za prekomjernu uporabu sile u nasilnim izgredima u nedjelju u kojima je sudjelovalo više stotina migranata.

"Primjena zakona i uspostava pravnog poretka na pograničnom području, u kampu u Idomeniju i oko njega, presudni su u sprječavanju budućih izgreda", ističe se u priopćenju ministarstva vanjskih poslova objavljenom u noći na utorak.

Grčki premijer Aleksis Cipras optužio je Makedonce da su "na sramotan način" potisnuli stotine migranata koji su pokušali nasilu prijeći granicu kako bi nastavili put prema Europskoj uniji.

No, po ocjeni makedonskog ministarstva vanjskih poslova, "makedonske sigurnosne snage su s najvećom mogućom suzdržanošću, odgovorno i profesionalno" reagirale na "nasilje i agresivne pokušaje većih migrantskih skupina" da prijeđu grčko-makedonsku granicu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Dvije zemlje su u lošim odnosima otkako je Makedonija 1991. proglasila neovisnost kad joj je Atena počela odricati pravo na uporabu makedonskog imena koje, drži, može označavati samo istoimenu pokrajinu na sjeveru Grčke. Migrantska kriza je dodatno zategnula odnose.

Nakon izgreda i oštrih kritika Atene, makedonsko ministarstvo vanjskih poslova poslalo je prosvjednu notu predstavniku grčkog ureda za vezu u Skoplju.

"Da bi se ubuduće spriječili slični izgredi, ministarstvo poziva na veće zalaganje i na jaču suradnju grčke policije i sigurnosnih služba te na preventivno djelovanje i na pravodobnu razmjenu svih informacija kako bi se spriječilo migrantsko nasilje" u Idomeniju.

Grčka je u ponedjeljak objavila da su na njezinu teritoriju 53.000 migranta i izbjeglica, od kojih 11.000 čeka na granici koja je potpuno zatvorena početkom ožujka.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1