Obavijesti

News

Komentari 159

Maratonsko sastavljanje lista: HDZ-ovci izabrali sve nositelje

Maratonsko sastavljanje lista: HDZ-ovci izabrali sve nositelje
1

Sastavljanje lista i ovaj je put pokazalo kako šef stranke, u ovom slučaju Andrej Plenković, vidi stranku. Na listama tako po prvi put nema Božidara Kalmete, Josipe Rimac, Ivana Šukera...

VIDEO

Zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić pokazao se kao pravi alturist prilikom sastavljanja lista za predstojeće parlamentarne izbore. Kako bi 'spasio' Miroslava Tuđmana sam se ponudio da on bude zadnji (četrnaesti) na listi u II. izbornoj jedinici, a da prvo mjesto u IV. izbornoj jedinici prepusti sinu prvog hrvatskog predsjednika. Iako to nije bio prvotni scenarij zbog tenzija koje su tijekom cijela dva dana prilikom sastavljanja lista bile jake, Brkić je odlučio svoje mjesto u Saboru izboriti preferencijalno.

Ivana Maletić trebala je biti nositeljica liste u IX. Izbornoj jedinici, ali nije htjela. Prebačena je onda u II., gdje je nositelj bio Tuđman. Tuđmanu je zatim ponuđeno prvo mjesto u III. Izbornoj jedinici, ali on to nije htio, pa je Brkić presjekao. Dao mu je svoje nositeljsko mjesto u IV. -toj i rekao da on ide na zadnje mjesto u drugu- objasnio je za 24sata komplicirano dogovaranje čelnih ljudi u HDZ-u jedan visokopozicionirani HDZ-ovac. Brkiću II. izborna jedinica odgovara jer tu spadaju Sesvete, Dugo Selo, Dubrava, odnosno područja gdje on visoko kotira. Na prošlim izborima dobio više od 9 tisuća preferencijalnih glasova pa se nada da bi taj uspjeh mogao ponoviti. U istoj jedinici, ali na visokom trećem mjestu našao se tehnički ministar kulture Zlatko Hasanbegović, a dva mjesta iza njega Branko Hrg, koji je na prošlim parlamentarnim izborima prošao odlično i bio drugi po broju preferencijalnih glasova u toj jedinici. Stoga, dobar dio HDZ-ovaca pretpostavlja da će se u u toj jedinici voditi prava borba i to posebno između Brkića i Hasanbegovića.

Sastavljanje lista i ovaj je put pokazalo kako šef stranke, u ovom slučaju Andrej Plenković, vidi stranku. Na listama tako po prvi put nema Božidara Kalmete, Josipe Rimac, Ivana Šukera, ali ni pojedinih HDZ-ovih tehničkih ministara poput Daria Nakića, Josipa Buljevića, Nade Šikić i Bernardice Juretić. Njima je to jasna poruka da stranka ne računa njih. U posljednji tren na listama su se našla imena dvojice ministara za koje se špekuliralo da su definitivno 'out'. Riječ je o Antunu Klimanu i Lovri Kuščeviću. No, istovremeno su se pojavile neke nove stranačke zvijezde, poput Branke Juričev Martinčev koja se i sama iznenadila nositeljskim mjestom u najjačoj HDZ-ovoj utvrdi, IX. izbornoj jedinici. Naime, s obzirom da je europarlamentarka Ivana Maletić odbila biti prva u toj jedinici, vodstvo se dugo nećkalo oko toga tko bi je trebao zamijeniti. Pogotovo nakon što je Dado Milinović, koji je četvrti u toj jedinici, javno pokazao nezadovoljstvo kadrovinjem. On nije bio samo nezadovoljan svojim mjestom nego i time što su 'njegovi lički' kadrovi na samom dnu liste. Slično je i s Kalmetom koji iako je rekao da se sam povlači navodno smatra da zadarski kadrovi nisu dovoljno zastupljeni. Osobito nakon što je finalizirano da Bobi Longin, HDZ-ov rizničar, bude deveti na listi.

Tenzije su bile najjače oko devete jedinice, ali to je normalno jer je ona najkompleksnija i obuhvaća četiri županijske organizacije. Na maratonskom sastanku Nediljko Dujić, šef županijskog odbora HDZ-a Šibensko- kninske županije tada je predložio popularnu gradonačelnicu Vodica Branku Juričev Martinčev za nositeljicu liste. To su odmah svi prihvatili, uključujući i šefa Plenkovića- rekao nam je naš sugovornik iz vrha stranke. Na trećem mjestu nalazi se Ante Sanader, a na šestom Miro Kovač, što je znak da novi šef računa na tehničkog ministra vanjskih poslova. Plenković definitivno računa i na Olega Butkovića, tehničkog ministra prometa koji je nositelj osme jedinice i na Tomislava Tolušića

No, nije samo deveta izborna jedinca izazvala tenzije među HDZ-ovcima, slično je, možda čak i gore bilo u III. izbornoj jedinici. Već u srijedu moglo se čuti kako su mnogi poludjeli kad su čuli da glasnogovornica Vlade Tihomira Oreškovića, Sunčana Glavak treba nositi tu izbornu jedinicu. Zagorje se dignulo na noge, pa je ona na kraju završila na petom mjestu dok je nositelj Žarko Tušek, a slijede ga Anđelko Stričak iz Varaždina, tehnički ministar obrta i poduzetništva Darko Horvat te Josip Križanić.

Oko treće izborne jedinice uvijek se vode ratovi, ali na kraju je ovo dobro riješeno- rekao nam je naš sugovornik. Tehnički ministar financija Zdravko Marić nositelj je liste u petoj izbornoj jedinici i na najboljem je putu da ponovno bude ministar ako HDZ dobije izbore. General Damir Krstičević, inače šef kampanje HDZ-a za izbore, nećkao se oko nositelsjkog mjesta u X.-toj izbornoj jedinici, navodno je govorio da neka se drugima pruži prilika, ali šef HDZ-a i vodstvo stranke to nije prihvatilo pogotovo jer je na prošlim izborima postigao odličan rezulat.

Šef HDZ-a Andrej Plenković za vrijeme martonskog sastavljanja lista držao se smireno. Neki iz vrha HDZ-a reći će da je bio 'hladan kao šprica' i da je prihvaćao kritike i uvažavao savjete. No, na kraju je uz nekoliko kompromisa postigao ono što je želio, pokazati koliko -toliko reformirani HDZ, bez onih koji su ili su bili pod USKOK-ovim optužnicama, ali i bez nekih Karamarkovih kadrova. No, i dalje je nedovoljan broj žena na listama, što je poražavajuće. Plenković je s listama pokazao da stranku polako vodi prema centru, ali se trudio zadržati i one desnije kadrove, poput Hasanbegovića i dvojca iz HRAST-a kako bi zadovoljio i taj dio birača.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 159
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...