Obavijesti

News

Komentari 86

Marijanu (49) suze liju niz lice: 'Spasili smo tom čovjeku život'

Marijanu (49) suze liju niz lice: 'Spasili smo tom čovjeku život'
3

Hrabri Porečanin je u srijedu na poziv Lučke kapetanije da pomogne bez imalo razmišljanja upalio motore svog glisera i isplovio na otvoreno more ne bi li spasio turista

VIDEO

Tata uhvati ga za ruke. Drži ga čvrsto da ti ne padne u more – usplahireno je svome ocu govorila 16-godišnja Arijana dajući savjete i 17-godišnjem prijatelju Arijanu da joj čvrsto drži tatu za noge koji se nagnuo iz glisera da spasi čovjeka iz podivljalog mora. 

Hrabri Porečanin velikog srca Marijan Babić (49), vozač Plavog taxija na moru je u srijedu uvečer nešto iza 20 sati na poziv porečke Lučke kapetanije da pomogne bez imalo razmišljanja upalio snažne motore svog 7-metarskog glisera i isplovio na otvoreno more ne bi li spasio čovjeka. Sa sobom je poveo maloljetnu kćerku i prijatelja joj da mu budu od pomoći.

Valovi su, kaže, bili visoki između 3 i 4 metra pa je i njima prijetila opasnost od potapanja. Nisu odustajali. Nakon 10-ak minuta došli su na poziciju iz otočića Altež u porečkom akvatoriju gdje su s turističkog broda na putu iz Venecije uočili prevrnutu barku bez ljudi.

- Valovi su nam doslovce zalijevali unutrašnjost glisera. Morao sam dodatno i brinuti o sigurnosti djece. Na upućenoj poziciji nismo našli ništa. Nisam želio odustati jer sam znao da se nešto dogodilo. Na obzoru nismo vidjeli ništa. Onda sam po intuiciji i iskustvu s mora da je vjetar tu prevrnutu barku morao nositi sjeverno prema Novigradu i Trstu pa sam krenuo tim smjerom. Tek oko 21 sat uočili smo dno prevrnute barke koje je virilo iz mora tek 30-ak centimetara. Približili smo se i vidjeli čovjeka da se jedva pridržava za dno barke. Bio je obučen. Pojas nije imao. Upalio sam sva svjetla da nas uoči. Uspio je samo podići ruku i to je bilo sve. Nakon pet-šest pokušaja uspio sam prići bliže prevrnutoj barci i tek tada je krenula prava borba s podivljalim morem. Brodolomcu sam bacio pojas za spasavanje. Vjetar i valovi su bili jači. Nije ga uspio uhvatiti. Nije preostalo drugo nego približiti potopljenoj barci koja je prevrnuta plutala. Ponovo sam mu bacio konop. Nije imao snage uhvatiti ga. Sagnuo sam se prema njemu dok me je dečko za noge pridržavao da ne padnem u more. Nekako smo ga uhvatio i privukao gliseru. Držeći ga za ruke i noge uvukli smo ga teškom mukom u barku. Trebalo nam je 7-8 minuta da ga izvučemo jer on bio bez snage – priča hrabri Marijan kojemu ovo nije prvo spašavanje ljudi iz mora.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Čim su utopljenika koji je davao znake života položili na pod glisera zvali su kapetaniju i Hitnu jer je čovjek bio u lošem stanju. 

- Dali smo mu da pije, nije mogao. Močili smo mu usne i grijali ga umatanjem u deku. Bio je pothlađen. Krvav. Da smo samo krenuli sto metara ulijevo ne bi ga primijetili u moru. Sva sreća da nismo odustali od potrage. Da ga nismo spasili u zadnji tren prije mraka njega danas više ne bi bilo među živima. More bi ga ubilo kroz noć – priča s ponosom Marijan dok mu suze doslovce liju niz lice jer su on, kćer mu i prijatelj joj zasigurno spasili čovjeka od sigurne smrti.

Kako doznajemo radi se 75-godišnjem turistu iz Češke Jaroslavu S. koji je smješten u jednom kampu pokraj Vrsara. On je u srijedu popodne oko 15 sati ne razmišljajući o nepredvidljivom vremenu na moru koje se mijenja iz sata u sat iznajmio 4-metarsku jedrilicu bez motora. Njega i barku vjetar je od Vrsara odnio nekoliko milja u visini Poreča. Kako se do 18 sati nije pojavio s jedrilicom na mjestu gdje ju je iznajmio, krenula je potraga koja je zahvaljujući nadasve hrabrom Marijanu sretno završila. 

Čehu je pomoć pružena u pulskoj Općoj bolnici i kako doznajemo izvan je životne opasnosti.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 86
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje
VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C
LUDO VRIJEME

VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C

DONJI MACELJ Snježni pokrivač iznenadio je stanovnike Zagorja gdje je jučer bilo gotovo 30. Veliki snježni nanosi pali su i u planinskim dijelovima Slovenije, gdje je pala i tuča, a snijeg pada i na Rogli. Iz DHMZ-a su najavili da je u popodnevnim satima moguć snijeg u Gorskim dijelovima Hrvatske dok će većinu dana padati lokalni pljuskovi.