Obavijesti

News

Komentari 177

Kiša donosi nove poplave, a moguća evakuacija dijela ljudi

Milanović je obišao ugroženo područje i rekao da se puno ulaže, ali ne i dovoljno. DUZS očekuje novi vodni val iz Slovenije, a vojska je spremna evakuirati stanovnike

VIDEO

Volio bih da mogu reći dobre vijesti, ali prema onome što sam čuo i vidio, nisu tako dobre. Očekuje se još vode, prema tome moramo biti spremni i na mogućnost evakuacije, rekao je premijer Zoran Milanović nakon obilaska poplavom ugroženog područja kod Siska. 

- Dat ćemo sve od sebe, kompletna državna služba i svi koji stoje na raspolaganju. Ovakve stvari se nažalost, sve više događaju iz godine u godinu. Pitanje je možemo li financijski pratiti svu tu infrastrukturu i toliko ulagati ili naprosto neka područja evakuirati, ljude osigurati i nakon toga im nadoknaditi štetu, jer infrastruktura je golema, ulaže se još, ali naprosto s ovim se ne možete nositi - rekao je premijer.

- Mi ćemo sa svoje strane napraviti sve da budemo tu ljudima na raspolaganju, ali ovo će se i ubuduće događati. Moramo naći još bolji model od ovoga. Hrvatska puno ulaže u zaštitu od voda, ali to očito nije dovoljno - rekao je. Obišao je punkt obrane od poplave na kojem su radili i vojnici u Staroj Drenčini. Branitelji su ga izvijestili kako je ujutro u nedjelju Kupa opala za  sedam centimetara, a Sava za dva, ali sada su problem zaobalne vode.

Milanović je dodao da su neki natječaji za nasipe u okolici raspisani, ali da nije problem u novcu kojeg ima, već u tome što je postupak javne nabave takav da se netko žali, može se propustiti sezona i proći cijela godina.

- Ulaže se preko pola milijarde kuna ugovorenih poslova, ali to nije dovoljno - rekao je Milanović o obrani od poplava. Dodao je kako je možda katkad pametnije evakuirati ljude i onda 20 godina ništa, a troškove se pokrije od osiguranja, nego da se ulaže u infrastrukturu koja strahovito puno košta.

Županica Marina Lovrić Merzel naglasila je kako treba proglasiti izvanredno stanje, a vojni zapovjednik  je kazao kako vojska raspolaže s dvije amfibije stacionirane u petrinjskoj vojarni koje mogu doći do kritičnih mjesta natovareni kamionom, pijeskom i drugim potrebnim sredstvima. 

Očekuju nove poplave uz Savu

Državna uprava za zaštitu i spašavanje poslala je priopćenje kako očekuju novi vodni val rijeke Save 17. i 18. veljače. Uzrok tome su najavljene kiše na području Slovenije. 

- S obzirom na trenutno stanje velike zapunjenosti riječnih korita i prirodnih retencija (poplavljenih područja) – Lonjskog i Odranskog polja vodom, bit će iznimno otežan prihvat velikih voda rijeke Save i njezinih pritoka zbog čega postoji mogućnost ugrožavanja sustava obrane od poplava na slivu rijeke Save - napisali su u priopćenju.

Na današnjoj sjednici se prihvatilo strukovno mišljenje Hrvatskih voda vezano uz plansko uklanjanje dijela nasipa u svrhu minimaliziranja štete po stanovništvo. DUZS je osigurao dodatne količine vreća za pijesak, koje će biti raspoređene po ugroženim mjestima. MORH je u stanje pripravnosti stavio dodatnih 1000 vojnika koji su spremni braniti naselja od nabujale vode. Poručili su, ako bude potrebno, organizirat će djelomičnu evakuaciju stanovništva.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 177
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.