Obavijesti

News

Komentari 132

Milinović: Orešković mora otići jer je najveći generator krize

Milinović: Orešković mora otići jer je najveći generator krize
1

Svi mi u HDZ-u moramo štititi poziciju jednistva stranke koja se ne može održati otvorenim pismima. Svi moramo birati riječi, poručio je Milinović o europarlamentaracima

VIDEO

Darko Milinović gostujući u emisiji Otvoreno rekao je da ga je začudilo pismo koje su danas uputili HDZ-ovi europarlamentarci. 

- To je bio neuobičajeni kontakt između vrha stranke i europarlamentaraca. Svi mi u HDZ-u moramo štititi poziciju jedinstva stranke koja se ne može održati otvorenim pismima. Svi moramo birati riječi, a posebno u procesu sastavljanja nove vlade. To je danas najvažnije - kazao je Milinović komentirajući pismo europarlamentarca koji se protive prijedlogu za opoziv premijera Tihomira Oreškovića.

Na pitanje jesu li oslabili poziciju HDZ-a u Hrvatskoj, Milinović je rekao:

- Oni su moji prijatelji pa mi je malo teško o tome. No, bitno je da HDZ bude sada stabilan. Moja prijateljska kritika je da HDZ ne bi smio komunicirati otvorenim pismima.

Milinović je dodao kako predsjednik HDZ-a, Tomislav Karamarko ne bi pristao na još jedan ultimatum, a posebice od Oreškovića koji je, kako tvrdi Milinović, najveći generatora ove krize.

- Unutar HDZ-a ne traje politička utakmica jer i neki od europarlamentaraca bili su za preslagivanje Vlade. Moramo ojačati kod ovih pregovora jer stabilan HDZ znači i stabilnu državu. Neki od parlamentaraca bili su na sjednici i stoga me iznenadilo otvoreno pismo.

Milinović je razjasnio izjavu Tomislava Karamarka da je spreman napraviti još jedan ustupak te da ode iz Vlade zajedno s Petrovom i Oreškovićem:

- Ono što je danas poručio jest to da je spreman napraviti sve u interesu Hrvatske te da je spreman povući se. Ja jučer za to nisam bio jer mislim da bi to bila nestabilna Vlada. Bitan dodatak je da se mora povući i premijer koji je generator ove krize. Orešković je usmjerio ovu Vladu još kod razrješenja Lozančića kad je čekao dva mjeseca da i on potpiše tu odluku. Tu je bila prva kriza. Bio je problem i u tome da prvog potpredsjednika Vlade zaduženog za sigurnost nije kontaktirao uopće o tim pitanjima. Drugi je problem bio njegov prekid sjednice Vlade da bi otišao u SOA-u bez objašnjenja i nedugo nakon toga tražio ostavke svoja dva potpredsjednika. To nas vraća u neka vremena u kojima se obavještajni aparat koristi u političke svrhe - kazao je Milinović.

Anka Mrak Taritaš dodala je da je to bavljenje SOA-om samo krinka za nesnalaženje u svim ostalim područjima koja su bitna za državu. Nansi Tireli pak smatra da je sva ova kriza započela sa zahtjevom SDP-a da se u saborsku proceduru unese zahtjev za opozivom Karamarka.

Milinović je rekao da HDZ nije pokrenuo proceduru opoziva premijera samo kako bi preduhitrio ili izbjegao zahtjev za opozivom Karamarka:

- Mislim da sve naše članstvo podržava odluku vodstva da se HDZ-u više ne mogu postavljati ultimatumi. Ja mislim da Orešković viš ne može ostati premijer, iako se situacija stalno mijenja. Držim da ćemo imati novog mandatara koji mora proširiti svoju koaliciju kako bi Vlada bila stabilna - rekao je.

Milinović je rekao da ne bi imao ništa protiv da i HNS jednim dijelom podrži novu Vladu, na što je Anka Mrak Taritaš promptno odgovorila da HNS neće sudjelovati u takvim planovima.

- Dobrodošao je i Most ako pristane da Orešković ne bude premijer - dodao je Milinović.

Na pitanje o tome tko bi mogao biti novi mandatar, Milinović je odgovorio da ne bi imao ništa protiv Tolušića i Miloševića koje je spomenuo voditelj, ali i dodao da ne bi špekulirao o imenima.

- Bitno je što bi taj mandatar napravio odmah. Plus, moraju se redefinirati odnosi Mosta i HDZ-a da se stisne šaka u ruku i kaže "da, mi smo koalicijski partneri" - rekao je.

Na voditeljevo pitanje tko će snositi odgovornost ako HDZ prođe loše na izborima, Milinović je kazao:

-  Predsjednik stranke. Ako izgubi sljedeće izbore više ne bi mogao biti na čelu stranke.

Nansi Tireli potvrdila je da je stav opozicije da se Sabor raspusti čim prije. Anka Mrak Taritaš smatra da je svega dosta:

- Ne treba biti talac ni jednog ni drugog potpredsjednika. Mi u HNS-u smo još u fazi pregovora rekli da želimo biti oporba. Pozivam da se ima hrabrosti prema građanima i zemlji te ići na izbore jer je to jedino rješenje - rekla je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 132
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.
Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili
ANALIZA EKSPERTA 24SATA

Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili

Plus+ Minimalan iznos za održavanje iznosi oko 75 milijuna eura ili šest milijuna eura po avionu. Godišnje. Dakle, samo za 12 Rafalea trebat će četiri puta više novca, nego na sve ostale avione i helikoptere u HRZ-u