Obavijesti

News

Komentari 4

Misle globalno: Naše rajčice i grah su finiji jer ih sami sadimo

Misle globalno: Naše rajčice i grah su finiji jer ih sami sadimo
2

Kad se male ruke slože: Djeca iz vrtića u Velikoj Gorici uzgajaju povrće koje se poslije priprema u vrtićkoj kuhinji. Sjeme nabavljaju od lokalnih proizvođača...

VIDEO

Salata, rotkvica, kupus, začinsko bilje, krumpir, zelje, korabica, češnjak, grah i jagode rastu u gradskom vrtu mladih poljoprivrednika iz Dječjeg vrtića Žirek u Velikoj Gorici.

Prije četiri mjeseca priključili su se projektu “Mi jedemo odgovorno” u organizaciji udruge Lijepa naša. Sad su postali eko vrtić. O svom “poslu” u vrtu brinu svaki dan. Podijeljeni su u grupe, a nestrpljivo čekaju na svoj red.

Je li vam lijepo ovdje u vrtu, pitala je teta Nada Šimić svoju najstariju vrtićku skupinu.

- Da, super nam je - uskliknulo je njih sedam koji su odlazak u vrt jedva dočekali.

Sjeme za sadnju nabavili su od domaćih lokalnih proizvođača, a rado sudjeluju i njihovi roditelji te bake i djedovi.

- I oni nam donose sjeme iz našeg podneblja. Zahvalni smo i jednom roditelju koji je Žireku ustupio svoj dio na gradskom vrtu u Podbrežnici - rekla je Ana Žirović, voditeljica projekta. Bake im, pak, šalju zaboravljene recepte Turopolja koje na kraju svakog tjedna stave na oglasnu ploču kako bi ih roditelji za vikend pripremili kod kuće.

- Djeca nam zaista dolaze i govore kako su doma jeli sezonsko voće i povrće - govori Nada. Dodaje kako time ostvaruju svoj cilj jer su malci već sad naučili kako jesti hranu koja je domaća, iz lokalnog uzgoja, svježa, a i sezonska.

- Jagode neću jesti u zimu zato što sam naučio da sazrijevaju u proljeće - rekao nam je uzbuđeno petogodišnjak Branimir.

Sve što im sazrije, kažu tete, uz pomoć njih i osoblja pripremat će u vrtićkoj kuhinji.

- Djelujemo lokalno, a mislimo globalno. Želimo da u budućnosti ne kupuju u obližnjem dućanu, nego da sami sade ili barem odlaze na tržnice - rekla je Nada. Za koji mjesec napravit će i slikovnicu radova u vrtu, a napisat će i vlastiti kuharicu s receptima iz Turopolja.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu
Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora
ODLUČILI NAKON SASTANKA

Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora

Tom bi odlukom HDZ uz svoj 61 mandat imao svih osam 'manjinaca' te bi u slučaju da se dogovore s Domovinskim pokretom koji ima 13 mandata imali 82 ruke